Hopp til innhold

Flybilletter er blitt 40 prosent dyrere: – Det holder nå

Strøm, mat og flyreiser er blitt dyrere. Prisveksten i Norge har ikke vært høyere siden 80-tallet, viser ferske tall fra SSB.

Lise Tholin Lien.

Student Lise Tholin Lien betalte litt over en tusenlapp for å fly til Roma tirsdag.

Foto: Jøte Toftaker / NRK

– Det er ikke det beste for studentbudsjettet akkurat, sier Lise Tholin Lien.

Hun venter på flyavgangen fra Værnes til Roma tirsdag. I morgentimene kom SSB med ferske tall som viser at prisene i april var 5,4 prosent høyere enn i fjor.

Flybilletter er én av driverne for prisveksten, og har blitt 40 prosent dyrere.

– Det gir jo litt mening med tanke på det som skjer i verden. Det er mye mer behov for å reise. Da gir det mening at prisen stiger når flere vil reise, sier Tholin Lien.

– Hvor mye kan prisene stige før det får betydning for om du kan reise eller ikke?

– Ikke så veldig mye mer, så det holder nå. Det må jeg si, sier hun lattermild, som selv betalte litt over en tusenlapp for turen sørover.

Les også Kraftig prishopp på mat – Forbrukerrådet er kritiske

Vinter-OL. Olympiske leker i Pyeongchang 2018. Hotell utøvere

Prishopp

Det siste året har prisene gått kraftig opp rundt om i verden. Energi er blitt langt dyrere, og slår også ut i prisene for varer og tjenester som flyreiser.

– Det er en refleksjon av økte kostnader for drivstoff for bransjen, sier Nordeas sjeføkonom Kjetil Olsen.

Også mat og strøm ble dyrere i april, sammenlignet med samme tid i fjor.

– Vi må tilbake til 1988 for å finne tilsvarende høy prisvekst, sier sjeføkonom Kjersti Haugland i DNB Markets, og fortsetter:

En god del av prisveksten skyldes høyere priser på bensin og strøm, men også andre varegrupper stiger. Matvareprisene var høyere enn ventet i april.

Haugland viser til at prisveksten også var 5,4 prosent i oktober 2008. Man må helt tilbake til desember 1988 for å finne et større utslag, ifølge SSB.

Seniorøkonom Kjersti Haugland i DnB

HØY VEKST: Prisveksten er den høyeste siden 2008, sier Kjersti Haugland i DNB Markets.

Foto: Inger Johanne Stenberg

Les også Høye laksepriser setter restauranten i fare

Alexander Ngo. Daglig leder, Rollsushi.

Slipper billigere unna med strømstøtten

Harald Magnus Andreassen i Sparebank1 Markets har regnet ut at prisveksten ville vært 2 prosentpoeng høyere uten strømstøtten.

I utlandet er prisveksten langt høyere. I eurosonen har prisveksten passert 7 prosent, mens amerikanerne opplever at mat og bensin er over 8 prosent dyrere enn på samme tid i fjor.

– Norske husholdninger kommer bedre ut av det fordi staten tar regningen, sier Andreassen.

Men med strømstøtte, må nordmenn likevel betale dyrt. Prisene på elektrisitet inkludert nettleie økte med 39,4 prosent fra april 2021 til april 2022, ifølge SSB.

Hvis man fjerner endringer i prisen for avgifter og elektrisitet, var kjerneinflasjonen på 2,6 prosent i april, ifølge SSB.

Taper kjøpekraft

At prisene skulle stige så mye til april, var uventet blant økonomene. Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika mener det spøker for nordmenns kjøpekraft i lønnsoppgjøret.

Jan Ludvig Andreassen Eika-gruppen

VIL SVINGE: Sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen mener vi kan forvente at tallene vil stige mye i år.

Foto: EIKA

– Vi må regne med at tallene vil svinge mye i år, men nå er prisveksten klart høyere enn det partene i arbeidslivet la til grunn. Det kan både skape utfordringer for oppgjørene som ikke har kommet i havn. Folk vil kreve mer enn de gjorde før.

Andreassen mener regjeringen bør gå inn med utbetalinger for å sikre kjøpekraften til nordmenn i år, fordi han tror prisveksten kommer til å falle fra og med neste år.

– Vil ikke det gi enda mer fyr i økonomien?

– Nei, disse tallene innebærer en reallønnsnedgang for folk flest uten kompensasjon, og da en uventet svak utvikling i konsum. Trolig er det midlertidig. Neste år får vi håpe det er fred. Det er mer om regjeringen kan gjøre noe for å hjelpe norsk økonomi til å komme over krigsperioden, sier sjeføkonomen i Eika.

Sven Åke Hagen er grunneier i Misvær i Bodø, og har Statnetts kraftkabler over tre kilometer av eiendommen sin.

STIGER: Prisene på elektrisitet inkludert nettleie søkte med nesten 40 prosent fra april 2021 til april 2022.

Les også Dyr strøm førte til prisvekst i desember

Strøm

AKTUELT NÅ