NRK Meny
Normal

Ap: Ikke ta i oss med silkehansker

– Det blir en annerledes valgkamp. Ap og AUF er hardt rammet, men jeg ber om at de andre partiene ikke behandler oss med silkehansker av den grunn, sa Libe Rieber-Mohn i sin appell utenfor Stortinget lørdag.

Ekteparet Heine Totland og Silje Nergaard åpnet lørdag formiddag valgkampen i Oslo med sangen What the World Need Now Is Love.

Innleder var NRKs pensjonerte valgveteran Geir Helljesen. Før han ga ordet til politikerne sa han at «ingenting skal få rokke ved det dyrebareste vi har - vårt demokrati og vår frihet».

Alle partier var representert på den spesielle valgkampåpningen utenfor Stortinget, der det var appeller fra alle partier.

Først ut var Rieber-Mohn, som er byrådslederkandidat fra Arbeiderpartiet.

Ingenting skal få rokke ved det dyrebareste vi har - vårt demokrati og vår frihet.

Geir Helljesen

Vil ikke forskjellsbehandles

– Det er spesielt å starte kommunevalget 2011. Det er så sterke følelser som fortsatt sitter i oss, sa Rieber-Mohn.

Hun ba de andre partiene ikke særbehandle Arbeiderpartiet, selv om partiet, og da spesielt AUF, ble hardt rammet i terrorangrepene 22. juli.

– Vi er i en krevende situasjon. Det er fremdeles flere begravelser og minnestunder til uken. Det preger oss og vi er i sorg, men vi har også respekt for at det er behov for å starte valgkampen.

– Det blir en annerledes valgkamp. Ap og AUF er hardt rammet, men jeg ber om at de andre partiene ikke behandler oss med silkehansker av den grunn, sa Rieber-Mohn og understreket at den frie debatten er en forutsetning for et sterkt demokrati.

– Vi skal ikke legge lokk på debatten, men føre den i en form som styrker demokratiet, sa byrådslederkandidaten, før Høyres ordfører Fabian Stang fikk ordet.

Fokuserte på samhold

Politisk debatt mellom de ulike representantene uteble under valgkampåpningen. I stedet var fokuset på fellesskapet og samholdet folk har vist etter det grusomme terrorangrepet i Oslo og på Utøya. Alle representantene til stede trakk fram dette i sine appeller.

Oslo-ordfører Stang takket for den fantastiske varmen og omtanken som Oslo-borgerne møtte tragedien med, istedenfor hat og fortvilelse.

Samtidig ønsket han valgkampen velkommen.

– Selv i den situasjonen vi er i nå, skjønner foreldrene at valgkampen er av stor betydning. De ga meg en hilsen på veien: "vær så snill og sett i gang valgkampen, vi trenger en diskusjon om hvordan samfunnet skal se ut i morgen", sa han.

Intens valgkamp og åpenhet

Også Venstres toppkandidat i Oslo, Ola Elvestuen, påpekte viktigheten av en valgkamp full av politisk meningsbrytning i etterkant av 22. juli.

– Vi har respondert med at vi skal ha mer åpenhet og mer demokrati. Det innebærer at vi må gjennomføre en lokalvalgkamp med den intensitet en lokalvalgkamp fortjener. Det er ikke mindre viktig med miljøpolitikken nå enn før, det er ikke mindre viktig nå å jobbe med en god skole, sa han.

SVs ordførerkandidat i Oslo, Marianne Borgen, påpekte også at det er viktig å si imot diskriminerende ytringer, og at alle, uavhengig av kultur og religion, får like muligheter.

– Vi skal aldri mer møte hatytringer og diskriminerende og rasistiske holdninger med taushet. Vi har alle et ansvar og vi kan alle gjøre en forskjell. SV vil jobbe for en by der ulike mennesker får like muligheter. En by med like velferdsordninger og små sosiale forskjeller er en by med mer fellesskap og mer trygghet, sa Borgen i sin appell.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger