Hopp til innhold

Ap truer Høie med mistillit hvis ikke luftambulanse-krisen løses

SV vil gi Bent Høie (H) sterk kritikk for behandlingen av ambulanseflysaken. De får ikke stortingsflertallet med seg nå, men Arbeiderpartiet er klar til å gå enda lenger hvis situasjonen ikke løser seg.

Ingvild Kjerkol (A) i vandrehallen da Helseminister Bent Høie (H) tirsdag i Stortinget talte om informasjonssikkerhet i Helse sør-øst.

TRUER MED MISTILLIT: Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol vil gi Høie en sjanse til å løse krisen og følge opp Stortingets instruks. Gjør han ikke det, mener hun et daddelvedtak ikke er nok.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Da må vi vurdere mistillitsforslag, sier Aps helsepolitiske talsperson Ingvild Kjerkol.

Hun vil imidlertid ikke stemme for når SV i dag foreslår sterk kritikk – også kalt «daddelvedtak» – mot Høie for hans behandling av saken.

– Et daddelvedtak nå løser ingenting for pasientenes trygghet, mener Kjerkol.

Torgeir Knag Fylkesnes (SV) i stortingets spørretime.

KRITISK TIL HØIE: Torgeir Knag Fylkesnes vil torsdag fremme forslag om sterk kritikk av helseminister Bent Høie.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

Daddelvedtak er den sterkeste formen for kritikk som Stortinget kan rette mot en statsråd uten å erklære mistillit. En slik kritikk har bare blitt vedtatt elleve ganger siden krigen.

– Helseministeren har nå brakt hele ambulanseflytjenesten for distriktene i en helt katastrofal situasjon. Vi mener det er sterkt kritikkverdig, og vi vil fremme forslag om det på Stortinget, sier SVs stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes til NRK.

Ikke flertall nå

Heller ikke KrF vil stemme for forslaget, og Senterpartiet hadde onsdag morgen ikke bestemt seg. Dermed er det uansett klart at SV ikke får flertall for sitt daddelforslag.

Kjerkol i Ap viser til at Stortinget i morgen skal vedta en instruks til hvordan regjeringen skal løse krisen – og at det gjennom et slikt vedtak vil ligge en tydelig kritikk av prosessen.

– Så vil man i neste omgang diskutere hvordan dette er løst. Da vil det ikke være daddelvedtak man diskuterer, men om statsråden har trygget tjenesten. Har han ikke det, vil det være snakk om mistillitsforslag, sier hun.

Fylkesnes vil støtte et mistillitsforslag dersom Høie ikke følger opp Stortingets instruks, men han ser ingen grunn til å vente med å fremme kritikk mot helseministeren.

– Vi står midt i en krise, der folks liv og helse står i fare. Jeg er veldig uenig i Aps vente-og-se-holdning. Høie har åpenbart ikke innsett alvoret, så det nytter ikke å vente, sier han.

Bent Høie

HØIE I HARDT VÆR: Opposisjonen på Stortinget er kritisk til hvordan anbudsrunden har vært gjennomført.

Foto: Pedersen, Terje / NRK

Piloter har sluttet

Forslaget fra SV lyder slik:

«Stortinget mener statsråd Bent Høies mangel på handling for å forhindre og løse krisen i ambulanseflytjenesten er sterkt kritikkverdig»

Bakgrunnen er krisene luftambulansetjenesten i Norge har vært offer for etter at Babcock vant anbudet for tjenesten. Piloter har sluttet eller ikke vært i stand til å fly. I tillegg har styrelederen i Helse Nord trukket seg.

Babcocks anbud skal ha vært om lag 47 millioner kroner billigere i året enn tilbudet fra Lufttransport. De rundt 110 ansatte i Lufttransport FW har reagert på at Babcock tilbyr færre piloter i turnus og færre reservefly, noe de mener truer jobbsikkerheten.

Det ble heller ikke stilt krav til virksomhetsovertakelse i anbudet, noe som gjør at pilotene må søke på sin egen stilling når Babcock SAA tar over juli 2019.

– Setter liv og helse på spill

– Dette var et forsøk på å skru ned lønna vesentlig. Så reagerer de ansatte med at de ikke ønsker å fortsette i jobbene, da taper du hele kompetansen. Det er helt utrolig at man har satt Norge i en sånn situasjon, sier Fylkesnes.

Helseminister Bent Høie mener beredskapen nå er god.

– Flyene er stort sett er på vingene og tilgjengelige. I tillegg har vi ekstra ressurser som er satt inn som gjør at beredskapen er god. Og konkrete planer om å øke det hvis det er behov, sier Høie.

– Er det noe du ser du kunne gjort annerledes i denne prosessen?

– Jeg er helt enig i at vi skal evaluere anbudsprosessen, men måten dette anbudet ble gjort på er på samme måte som det er gjort av mine forgjengere. Jeg vil minne om at da denne tjenesten var ute på anbud i 2007 under den rødgrønne regjeringen som SV var en del av, ble det heller ikke stilt krav om virksomhetsoverdragelse. Selv om det også den gang fra fagforeningssiden ble advar mot denne typen konsekvenser.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger