Hopp til innhold

Ap-topper i krangel om MDG-samarbeid

Fagforeningstopper mener det bør være uaktuelt for Arbeiderpartiet å regjere med MDG, men Raymond Johansen tror partiet kan lære mye av samarbeidet i hovedstaden. Støre vil ikke utelukke noe.

Partilederdebatt i NRK dagen etter valget.

Ap-leder Jonas Gahr Støre og MDGs talsperson Une Aina Bastholm i NRKs lokaler på Marienlyst i Oslo dagen etter valget.

Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix

– Jeg tar MDG på alvor. Jeg har lest programmet deres. Vi må utvikle industrien, ikke avvikle den, sier Fellesforbundets leder Jørn Eggum til NRK, og legger til:

– I programmet står det tydelig når de vil ha en sluttdato for oljenæringen, og det kan jeg ikke være med på.

Aps valgevaluering drøftes i landsstyret

Fellesforbundets leder Jørn Eggum på Arbeiderpartiets landsstyremøte tirsdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

Tirsdag samlet Ap-toppene seg i Oslo for å finne ut av hva som gikk galt i høstens valg, som ble partiets dårligste kommunevalg siden krigen.

– Eggum skal få lov til å si hva han mener, men det skal jaggu jeg også, sier byrådsleder i Oslo Raymond Johansen.

– Vi har gode erfaringer i Oslo. Det er store forskjeller på å styre by og styre et land, men nå samarbeider vi godt i mange byer og kommuner, og det lærer vi mye av. Det blir viktig å ha med seg framover, mener han.

– Det ligger altså en uenighet her?

– Det ligger en uenighet i strategi og taktikk, men ikke i at klimaendringer er vår tids største utfordring.

Ap-topper er uenige om MDG-samarbeid. Se analysen til Magnus Takvam her.

Ap-topper er uenige om MDG-samarbeid. Se analysen til Magnus Takvam her.

Vil løse klimaskvis

Støre slår fast at klima blir en av hovedsakene for Arbeiderpartiet fram mot stortingsvalget i 2021, men vedgår at partiet står i en skvis.

– Vi må ha vekst i økonomien, men ikke slik at den ødelegger for fremtidige generasjoner. Så er spørsmålet om vi kan forene klimakravene fra de unge og interessene til fagbevegelsen, sa han da han åpnet landsstyremøtet i Oslo tirsdag.

Aps valgevaluering drøftes i landsstyret

Jonas Gahr Støre taler til Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo tirsdag.

Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix

– Raymond har kalt det riksikosport. Det er et godt begrep. Men risikosport skal man ikke vike unna. Risikoen er at vi kan havne et sted hvor vi ikke blir gode nok for ytterpunktene. Vi skal motiveres av den risikoen, sier han.

Selv vil han ikke utelukke noe samarbeid med MDG eller andre, men slår fast at det er uaktuelt for Ap å sette en sluttdato for oljeutvinning.

– Vi skal ikke sette 170.000 i oljesektoren på oppsigelse. Å sette en sluttdato for den industrien, som Rødt og MDG vil, er feil. Det er dårlig for klimaet, det er blodig urettferdig, og jeg mener det er dårlig industripolitikk. Vi trenger disse folkenes kompetanse, sier han.

Hvordan har oppslutningen til Arbeiderpartiet endret seg?

Grafen viser APs oppslutning på landsbasis fra de siste kommunevalgene og for 2019.

40 %35 %30 %25 %20 %19992003200720112015201928.6%27.5%29.6%31.7%33%24.77797%24,8 %

Skepsis i fagbevegelsen

Industri Energis leder Frode Alfheim deler Eggums skepsis til MDG-samarbeid.

– Skal vi gå inn i diskusjoner, uansett hva slags regjering vi skal ha fremover, så må vi ha en regjering som snakker om utvikling av industrien, ikke om avvikling av industrien, sier Frode Alfheim i Industri Energi til NRK.

Frode Alfheim

Frode Alfheim i Industri Energi.

Foto: Fredrik Varfjell / NTB scanpix

Han understreker at LO-forbundet er partipolitisk uavhengig, men advarer likevel mot MDG i regjering.

– Det er det jeg har advart mot når det gjelder Miljøpartiet De Grønne og deres mulige regjeringsdeltakelse. Vi kan ikke starte da med å si at vi skal legge ned arbeidsplasser, sier Alfheim.

På den andre siden av debatten har Raymond Johansen selskap fra blant andre stortingsrepresentant Espen Barth Eide og tidligere nestleder Helga Pedersen, som begge har sagt det er uklokt å utelukke et MDG-samarbeid.

Tapte i byene

Partisekretær Kjersti Stenseng sier til NRK at hun ønsker landsstyrets innspill før hun sier noe bastant om hva som gikk galt i valget, men konstaterer at partiet tapte mange velgere på grunn av bompengesaken.

– Denne valgkampen har handlet mye om bompenger og konfliktlinjen mellom klima og bompenger. Det har gjort at vi har mistet en del velgere til Miljøpartiet og Bompengepartiet. Omtrent halvparten av de vi har mistet fra 2015, har vi mistet i de store byene, sier hun.

Det er ikke hele bildet. NRK har sett på hvilket parti som har tapt mest oppslutning i hver enkelt av Norges 356 kommuner i forhold til forrige kommunevalg. Gjennomgangen viser at Arbeiderpartiet er den største taperen i 163 av dem.

Høyre på andreplass, var den største taperen i 58 kommuner, og regjeringspartiene samlet er de største taperne i 119 kommuner.

Hvor bor velgerne til Arbeiderpartiet?

Kartet viser hvor Arbeiderpartiet har gjort det bedre og dårligere enn forrige kommunevalg. I kommunene med farge går de fram. I kommunene med gråtoner, går de tilbake.

28 % – 37%
18 % – 28%
9 % – 18%
0 % – 9%
−9 % – 0%
−18 % – −9%
−28 % – −18%
−37 % – −28%

AKTUELT NÅ