Hopp til innhold

Ap til NRK: Vurderer å kalle inn Erna Solberg til høring

Ap sier til NRK at de vil vurdere å kalle inn Erna Solberg til kontrollhøring om habilitet etter nye avsløringer i Dagens Næringsliv.

Stortingets avslutningsmiddag

Tidligere statsminister Erna Solberg og ektemannen Sindre Finnes.

Foto: Naina Helen Jåma / NTB

Torsdag publiserte Dagens Næringsliv en sak der det kommer fram at tidligere Thorhild Widvey, som blant annet satt som kulturminister under Erna Solberg, kort tid før hun ble utnevnt hadde laget en liste med 253 navn som kunne være mulige kandidater til statlige styrer:

Flere av kandidatene på listen, er venner og forretningspartnere av Osvald Bjelland – Widveys mann. Forbindelsene hadde han blant annet gjennom sin rolle som administrerende direktør.

I saken kommer det også fram at Sindre Finnes, ektemannen til Erna Solberg, jobbet med sin egen liste før Solberg ble statsminister.

Vurderer å kalle inn Solberg

– Dette er interessante opplysninger, og det er selvsagt naturlig at vi ser nærmere på dette, sier Aps Frode Jacobsen, som sitter i kontrollkomiteen på Stortinget.

Han sier partiet nå vil vurdere om det er naturlig å innkalle Erna Solberg til høringen som skal finne sted i forbindelse med saken knyttet til regjeringsapparatets håndtering av habilitetssaker.

Komitemedlem Nils T. Bjørke (Sp) sier til NRK at han vil komme til bunns i om det er snakk om et hemmelig nettverk:

– DNs avsløring gjør at man kan lure på om det har vært et systematisk arbeid for å plassere Høyre-folk i styrer. Det er også spesielt at ektemennene til Erna Solberg og hennes kulturminister ser ut til å være sentrale i arbeidet. Det er naturlig at vi ser på i hvilken grad Erna Solberg har vært involvert i dette, sier Bjørke.

Høyres stortingsrepresentant og komitémedlem Svein Harberg er kun kjent med saken gjennom DN-artikkelen, men at slik han leser den fremstår det ikke som alvorlig.

– Det jeg registrerer er at her er det snakk om å tipse om navn. Det er ikke det som berøres av habiliteten slik som i de andre sakene vi nå har til behandling. Men det får vi se nærmere på da. Alle saker som kan skape tvil om tilliten til politikerne synes jeg det er riktig å se på, sier Harberg til NRK.

– Åpne dører

Erna Solberg sier til NRK at hun mener Jacobsen slår inn vidåpne dører når han sier at han vil vurdere å kalle henne inn.

– Jeg har for lenge siden fått beskjed om å holde av datoer til høringen som er kommet i stand på bakgrunn av habilitetssakene i Støre-regjeringen. Det er helt uavhengig av saken DN bringer i dag, men i kraft av at jeg er tidligere statsminister, sier Solberg.

DN har funnet 17 navn på Widveys kandidatliste, som i løpet av Solberg-regjeringens åtte år fikk verv i styrer hvor staten er eier. Fire av disse ble oppnevnt av Thorhild Widvey selv.

– Jeg har ikke gitt verv til venner, men til personer jeg har møtt, som ble vurdert grundig i departementet og på Statsministerens kontor før de ble oppnevnt, sier Widvey.

Osvald Bjelland sier til avisen at han gjennom en lang karriere har jobbet med ledere, styremedlemmer og bedriftseiere.

– Noen av dem har vært invitert på arrangementer eller bursdager der jeg har vært, uten at de dermed er nære venner. Noen nærmere beskrivelse av slik møter så langt tilbake i tid kan jeg ikke gi.

Thorhild Widvey med sin mann Osvald Bjelland

Thorhild Widvey med sin mann Osvald Bjelland.

Foto: Terje Bendiksby / NTB

«Statlige styrer, status juni 2013», sto det i emnefeltet på en e-post Sindre Finnes sendte til Lars Arne Ryssdal og Thorhild Widvey, skriver DN. Begge var sentrale strateger før 2013-valget, i sine roller som henholdsvis generalsekretær og sentralstyremedlem i Høyre.

Solberg: Har ikke sett Finnes' liste

DN skriver at i et vedlagt notat, så listet Sindre Finnes opp sine vurderinger av mange av de statlige styrene regjeringen disponerer over – og hva han mente burde gjøres når Høyre inntar regjeringskontorene.

Der skrev han, ifølge DN, blant annet følgende:

«Hydro har et altfor svakt styre, og styret er dessuten svekket med politikerutnevnelser», skriver Finnes om Norges nest største selskap.

«Hallvard Bakkes dager i Telenorstyret er selvsagt talte ved første rokering», er kommentaren om en gammel Ap-topp i en annen statlig gigant.

Erna Solberg sier følgende til DN angående lista til Finnes.

– Han er engasjert og har meninger om mye, men jeg kan ikke huske å ha sett et notat om dette.

– Så langt vi har oversikt over, virker det som om notatet er blitt liggende hos generalsekretæren, og ikke nådd meg eller de som den gangen jobbet med disse spørsmålene på Statsministerens kontor.

Finnes selv sier følgende til DN:

– Jeg mener det må være mulig for meg å ha innspill og synspunkter, slik det er mulig for andre medlemmer i et politisk parti, men som statsministerens ektefelle måtte jeg selvsagt være ekstra bevisst min rolle.

Finnes understreker at han sendte innspillene sine direkte til Høyres generalsekretær som innspill fra et partimedlem, fordi det var «mer ryddig» enn å gi innspill til ektefellen.

Vil at Solberg skal svare for seg

– Denne saken er helt vill! Erna Solberg stod øverste ansvarlig for en regjering som i DNs avsløringer framstår som et skolebokeksempel på elitesamrøre.

Det sier Seher Aydar, Rødts medlem i kontrollkomiteen, til NRK.

Seher Aydar, Rødt, foran Oppsalhjemmet

Seher Aydar, Rødts medlem i kontrollkomiteen.

Foto: Olav Juven

– Rødt har ved hver korsvei tatt initiativ til at kontrollkomiteen også skulle se på tidligere regjeringers habilitetshåndtering. Det får vi nå understreket at var lurt, sier hun og legger til:

– Det virker å ha pågått en systematisk kampanje for å sikre innflytelsesrike, statlige verv og stillinger til forretningsforbindelser og venner mens Erna Solberg var statsminister. Jeg mener det er naturlig at Solberg svarer for avsløringene om maktnettverkene knyttet til hennes regjering i kontrollhøring.

Audun Lysbakken, Svs representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier til NRK at det ikke er feil å utnevne partifeller, men at en regjerings oppgave er å finne kompetente kandidater.

– Det er selvsagt relevant å finne ut om den holdningen Finnes hadde, også preget regjeringens utnevnelser. SV har allerede bedt om at komiteen også ser på forrige regjerings praksis, og da er det naturlig å se på det som kommer fram i denne artikkelen. Det kan bli tema i høring.

Flere brudd på reglene

Spørsmål om habilitet har for alvor blitt satt på dagsorden i sommer. Den ene etter den andre politikeren har måttet forlate sine verv for brudd på reglene.

Sist ut var forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe (Sp), som innrømmet å ha brutt regjeringens habilitetsregler gjennom sine aksjekjøp.

Tidligere i sommer trakk også Anette Trettebergstuen (Ap) seg som kultur- og likestillingsminister etter brudd på habilitetsreglene. Det skjedde kun dager etter at kunnskapsminister Tonje Brenna (Ap) innrømmet at hun hadde brutt de samme reglene.

AKTUELT NÅ