Hopp til innhold

Ap-stup på ny måling – nesten blått flertall

Erna Solberg og Siv Jensen er bare to seter unna helblått flertall på Stortinget i fersk NRK-måling – mens Stoltenberg & Co får en real smekk.

jensensolberg

BLÅ VIND: Siv Jensen og Erna Solberg har grunn til å smile, med en solid opptur på NRKs siste meningsmåling.

Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Scanpix

– Nei, dette var en veldig god gave i påskeferien, dette her, sier Erna Solberg til NRK.

Så fornøyd er man når man leder Norges nest største parti Høyre, og nesten har stort nok flertall alene sammen med Fremskrittspartiet i Norstats nye måling for NRK.

Hvis Stortinget hadde blitt satt sammen på bakgrunn av resultatene i målingen, ville de to partiene kun manglet to representanter for å få rent flertall. Både Høyre og Frp går frem med 2,2 prosentpoeng, til henholdsvis 28,5 og 19,5 prosents oppslutning.

  • HVA SYNS DU OM RESULTATENE: Diskuter i feltet under artikkelen!
Partibarometer april 2012

TALLENES TALE: Regjeringspartiene Ap og SV sliter, mens Høyre og Frp går frem.

– Dette er en kjempeinspirasjon for hele Frp. Mange har jobbet hardt over lang tid, og vi har vært flinke til å peke på løsninger som det norske samfunnet står overfor, sier Frp-leder Siv Jensen til NRK.

Markant Ap-fall

Arbeiderpartiet får derimot en real smekk av velgerne. Med et fall på hele 3,7 prosentpoeng lander det største regjeringspartiet på 30,5 prosents oppslutning. Partisekretær Raymond Johansen kommenterer de dystre tallene slik:

– Det er en påminnelse om at vi ikke kan ta velgere på selvfølge, at vi hver eneste dag må kjempe for å få velgere for å vinne valget.

Også regjeringspartner SV faller. Velgerne har slett ikke premiert partiet etter at Audun Lysbakken ble ny leder og regjeringsmannskapet byttet ut. Partiet går ned med ett prosentpoeng, til 4,6 prosents oppslutning – farlig nær sperregrensen.

– 4,6 holder ikke. Det har vært mye usikkerhet nå knyttet til oss som følge av valg av ny leder og uroligheter generelt i den rødgrønne regjeringen. Jeg tror at dette er mulig å snu frem mot Stortingsvalget, sier partisekretær Silje Schei Tveitdal til NRK.

Raymond Johansen

– MÅ KJEMPE: – Dette er en påminnelse om at vi ikke kan ta velgerne som en selvfølge, sier partisekretær Raymond Johansen om Aps fall på målingen.

Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Erna Solberg mener at det markante fallet til Ap må tolkes som en straff fra velgerne.

– Jeg tror nok at det oppleves som at denne regjeringen er uryddig, og jeg tror det rett og slett er slik at folk vil ha en ny regjering. Og da gjør både Høyre og Frp det bra, sier hun.

Siv gjør statsminister-byks

Siv Jensen tror det negative søkelyset på mange tildelingssakene, med Audun Lysbakkens selvforsvarspenger i spissen, har gjort velgerne kritiske til den rødgrønne regjeringen.

– Det kan nok være mange ting som spiller inn. Men det er klart, det er nok ikke lenger sammenheng når Jens Stoltenberg sier at hans regjering er flink til å holde orden i økonomien, når velgerne ser det stikk motsatte, nemlig at man kanskje

Statsminister Jens Stoltenberg

FÆRRE VIL HA HAM: Færre vil ha Jens Stoltenberg som landets statsminister, viser målingen.

Foto: Sørbø, Krister / SCANPIX

driver å tildeler midler litt etter vennemetoden, sier hun.

Den blå trenden viser seg også i statsminister-spørsmålet. Mens 52 prosent ønsket ham som statsminister ved forrige måling, har støtten nå krympet til 46,3 prosent. Siv Jensen gjør derimot et kjempebyks, fra 5,5 til 8,7 prosent.

– Her kommer jeg som en kanon fra siden. Det er bare å passe seg, sier hun og smiler.

Men landskapet er ikke fullstendig helblått. I den nye målingen er det Krf, med sine 5,4 prosents oppslutning, som ligger an til å havne på vippen og dermed avgjøre hvilken regjering Erna Solberg eventuelt kan få til. Men det vil ikke Høyre-sjefen dvele for mye ved nå.

– Et solid, borgerlig flertall, det synes jo er det som gleder meg mest.

AKTUELT NÅ