Hopp til innhold

Ap-politiker kritisk til at Giske er tilbake

I går var Trond Giske tilbake i Debatten på NRK. Ap-tillitsvalgt Anna-Sabina Soggiu synes dette gir et feil signal til kvinner som har varslet.

– VANSKELIG FOR KVINNENE: Anna-Sabina Soggiu, nestleder i Gamle Oslo Ap, sto fram med kritikken i Politisk Kvarter fredag.

I januar mistet Trond Giske alle sine verv i Arbeiderpartiet. Ap-ledelsen konkluderte med at Giske hadde brutt partiets retningslinjer mot seksuell trakassering.

I går var den tidligere Ap-nestlederen tilbake på riksdekkende tv da han deltok i Debatten som handlet om kirken i Norge.

– Jeg kan forstå avgått nestleders ønske om å komme tilbake i politikken, men det jeg reagerer på er deler i Arbeiderpartiet som heier det fram, og en partisekretær som ønsker det velkommen, sier Anna-Sabina Soggiu, nestleder i Gamle Oslo Ap, i Politisk kvarter fredag morgen.

Soggiu er en av flere Ap-kvinner som i VG i går reagerte på Giskes tv-comeback.

SPURT OM COMEBACKET: Trond Giske var ordknapp da han ble spurt om det var noe han ville si ved comebacket i den politiske debatten.

– Mindre konsekvenser enn for kvinnene

Giske ble sykmeldt da flere kvinner varslet Arbeiderpartiet om hans atferd i kjølvannet av #metoo-kampanjen før nyttår. 7. februar var han tilbake i jobben som stortingsrepresentant.

Hans første offentlige opptreden var på stiftelsesmøtet til Orkland Arbeiderparti i februar. Siden har han bare deltatt i én debatt i stortingssalen.

– Det at han er så raskt tilbake, synes jeg er et vanskelig signal til de jentene som fortsatt har varslingssaker inne til vurdering, de som har varsla og de som måtte vurdere å varsle fram i tid, sier Soggiu til NRK.

– Hvilket signal er det man sender?

– Jeg har ikke selv varslet, men har sagt høyt hva som har skjedd med meg. Det har fått noen konsekvenser for meg. Det har satt i gang en tankeprosess og har dratt fram ting som var vanskelig for meg. Vurderingene ved å gjøre dette, er ganske alvorlig for folk. Det at han er tilbake etter tre måneder, er et signal om at konsekvensene for ham er ganske mye mindre enn det de damene og jentene står i, tenker jeg.

Reaksjoner på Giskes tv-opptreden har også kommet på Twitter:

Laster Twitter-innhold

– Ikke tillitvekkende

– Bør han ikke få en ny sjanse?

– Jeg tenker at politikk handler om tillit. Jeg er en del av grasrota. For meg er ikke dette tillitvekkende i et parti og en bevegelse som har kjempa fram rettigheter for kvinner.

– Hvor lang tid burde det gått?

– Det har jeg ikke jeg noen formening om. Jeg tenker at han ikke bør ha noen sentrale verv i partiet på ganske lang tid.


Giske møtt med stående applaus, men beklager til varslerne

BEKLAGET: Trond Giske kommenterte #metoo-sakene da han deltok på møtet til Orkland Arbeiderparti. Siden har han ofte sagt nei til å svare på spørsmål om samme tema.

Verv i idénettverk

Trond Giske har også fått et verv i et idénettverk i Trøndelag Ap. Men hvilken rolle han skal ha der, har vært noe uklart.

Fylkesleder Anne Marit Mevassvik sier Giske skal få et særlig ansvar for det nye prosjektet. Ifølge partileder Jonas Gahr Støre skal ikke Giske lede utvalget.

– Jeg merker meg hva Trøndelag Ap sier, at de trenger hans klokskap for å stake ut ny kurs. Vi har hatt en revolusjon med #metoo. En del av den nye kursen vi bør stake ut for framtida er å jobbe for like rettigheter for alle på alle arenaer, og da er ikke han rett mann til å gjøre det, sier Soggiu.

Forsvarer Giske

Trond Giske selv ønsket ikke å kommentere saken i Politisk kvarter. Det ville heller ikke partisekretær Kjersti Stenseng eller andre i Arbeiderpartiet.

Men fraksjonsleder i familie- og kulturkomiteen for Arbeiderpartiet, Kari Henriksen, forsvarte Giske i går.

Trond Giske er tilbake i sitt verv som stortingsrepresentant. En del av dette arbeidet er å delta i debatter, og Giske har lang erfaring på dette politikkområdet, sa Henriksen til NTB.

Giske: Godt å være frisk

Etter Debatten torsdag ville ikke Giske svare på kritikken fra sine partifeller, men sa dette om å være tilbake og fronte Ap-politikk i en tv-debatt.

Jeg synes det er godt å være frisk, godt å være i jobb og godt å kunne engasjere seg for et mer rettferdig samfunn. Det trengs fortsatt, vi har store forskjeller og store oppgaver å ta fatt på.

Blir du mer synlig i debatten framover?

Jeg skal i hvert fall delta på Stortinget og i det politiske arbeidet. Jeg er med i styret i Trøndelag Ap, og vil prøve å påvirke samfunnet i en mer rettferdig, folkelig og raus retning, som jeg har slåss for i 35 år.

Direktesendt debattprogram med programleder Ingunn Solheim.

DEBATTEN: Se hele kirkedebatten der Trond Giske deltok.

AKTUELT NÅ