Hopp til innhold

Giske gjør rikspolitisk comeback i kirkedebatt

Trond Giske (Ap) er tilbake på den nasjonale politiske scenen når han i kveld deltar i Debatten på NRK. – Det er liten tvil om at han ønsker å ta en rolle og at han vil tilbake, sier politisk kommentator.

Byggesaken

Trond Giske (Ap) har så langt hatt en anonym tilværelse på Stortinget etter at han kom tilbake fra sin sykemelding. Her er han på vei ut av stortingssalen etter en debatt om Stortingets byggesak.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

For første gang siden sykmeldingen og #metoo-sakene mot ham, deltar Trond Giske i en rikspolitisk debatt i kveld.

Valg 2017 Fredrik Solvang foran Stortinget

Fredrik Solvang tok over Debatten på NRK da Ingunn Solheim ble nyhetsanker i Dagsrevyen. Før var han programleder for Dagsnytt 18 og Detektor.

Foto: Julia Naglestad/NRK

I Debatten på NRK møter han Kjell Ingolf Ropstad (KrF) og Jon Helgheim (Frp) for å diskutere kirkepolitikk i Vår Frue kirke i Trondheim. Seansen skal ledes av Fredrik Solvang, som nylig tok over som programleder for Debatten.

– Jeg er overrasket over at Giske gjør dette allerede nå. Jeg opplever at han har holdt en lav profil i offentligheten, og ikke ønsket mye medieoppmerksomhet, sier Adresseavisens politiske kommentator Tone Sofie Aglen til NRK.

Aktiv på grasrota

Giske ble sykmeldt da flere kvinner varslet Arbeiderpartiet om hans atferd i kjølvannet av #metoo-kampanjen før nyttår. 7. februar var han tilbake i jobben som stortingsrepresentant.

Siden har han bare deltatt i én debatt i stortingssalen. Det skjedde i går da han stilte eldre- og folkehelseminister Åse Michaelsen (Frp) spørsmål om finansiering av Frivillighetssentralen (ekstern lenke) i spørretimen. Spørsmålet stilte han på vegne av sin partikollega Anette Trettebergstuen.

– Han har brukt desto mer tid på grasrota. Han har vært på mange grendehus og besøkt mange lokallag. Budskapet hans har vært at Ap må lytte mer til grasrota, forstå hva folk er opptatt av og lytte mer til fagbevegelsen, forklarer Aglen.

Trond Giske og partifeller i Orkdal

Trond Giskes ble tatt varmt imot da han deltok på stiftelsesmøtet til Orkland Arbeiderparti i februar. Det var hans første offentlige opptreden etter #metoo-sakene mot ham.

Foto: Nareas Sae-Khow / NRK

Også fremover har Giske et tett program i Trøndelag. 1. mai skal han være hovedtaler i Verdal.

Samtidig raser debatten om hvilken rolle Giske skal ha i Arbeiderpartiet etter at han mistet vervet som nestleder, plassen i sentralstyret og rollen som finanspolitisk talsperson.

– Det er mange ulike syn i partiet på hvor raskt han skal komme tilbake. Men jeg opplever at mange syns budskapet hans er viktig, og at det forsterkes av en resterende Ap-ledelse som folk kanskje oppfatter ikke har kontakt med grasrota, sier Aglen.


Giske møtt med stående applaus, men beklager til varslerne

Trond Giske kommenterte #metoo-sakene da han deltok på møtet til Orkland Arbeiderparti. Siden har han ofte sagt nei til å svare på spørsmål om samme tema.

– Ingen markant kirkepolitiker

Etter #metoo-uroen fikk Giske plass i familie- og kulturkomiteen på Stortinget. Som kulturminister startet han stat/kirke-utvalget, som i sin tid anbefalte å avvikle statskirkeordningen.

Likevel trodde ikke Aglen skulle bli en kirkedebatt som førte Giske tilbake på den rikspolitiske scenen.

– Det er vel ikke som kirkepolitiker han har vært mest markant. Jeg husker da Kirkerådet skrev brev til Giske som kulturminister og etterlyste engasjement. De mente han hadde vært på flere filmfestivaler enn kirkefestivaler, sier hun.

– Det er vanskelig å tolke dette som noe annet enn at han ønsker å ta en rolle og at han vil tilbake. Det er det vel liten tvil om. Når han nå går tilbake på den politiske scenen, må han også forvente å få mer spørsmål om det som har vært, forklarer Aglen.

Trond Giske har ikke svart på NRK.nos hvendendelser om saken. Han har gjentatte ganger tidligere takket nei til å svare på spørsmål om #metoo-sakene.

Direktesendt debattprogram med programleder Ingunn Solheim.

Se Trond Giske i Debatten med Fredrik Solvang direkte her klokken 21.25.

AKTUELT NÅ