Hopp til innhold

AP og KrF sammen mot skjulte eiere

Arbeiderpartiet og KrF vil ha slutt på at utenlandske eiere kan holde seg skjult bak banker og meglerhus. I Stortinget torsdag fremmer partiene forslag om at det blir opprettet et norsk offentlig register over virkelige eiere.

Marianne Marthinsen (Ap) og Hans Olav Syversen (KrF)

For første gang i inneværende stortingsperiode fremmer Ap og KrF forslag sammen i Stortinget. Arbeiderpartiets Marianne Marthinsen og KrFs Hans Olav Syversen vil ha mer åpenhet om virkelige eiere i norske selskaper.

Foto: David Krekling

Onsdag fortalte NRK at Statoil velger å holde sine største eiere skjult, til tross for anbefalinger fra børsen om å vurdere mer åpenhet.

Lederen i finanskomiteen på Stortinget, Hans Olav Syversen (KrF), er overrasket.

Ja, det er jeg overrasket over. Men nå har de fått en ny administrerende direktør, så han kan jo, i det vakuumet som har vært, ta dette som et av de første stegene i den nye jobben, sier Syversen.

Eldar Sætre, som har fungert som Statoil-sjef etter Helge Lund, ble onsdag presentert som ny konsernsjef i Statoil.

Tverrpolitisk forslag i Stortinget om åpent offentlig eierregister

Marianne Marthinsen (Ap) og Hans Olav Syversen (KrF) vil det skjulte eierskapet i norske selskaper til livs.

Tall NRK har innhentet fra Verdipapirsentralen, viser at halvparten av utlendingers eierskap i norske bedrifter er skjult

Torsdag fremmer de to et representantforslag i Stortinget, der de ber regjeringen komme tilbake med et forslag om et norsk offentlig eierregister.

Målet med registeret, er å sikre åpenhet om eierskapet i store norske selskaper, og styrke innsatsen mot skattekriminalitet, korrupsjon og hvitvasking, skriver de to i dokument 8-forslaget som blir fremmet i Stortinget torsdag.

Marthinsen sier til NRK at hun har god tro på at forslaget kan få flertall i Stortinget, og er glad for å ha fått med KrF på laget.

– Forbauset om ikke Stortinget stiller seg bak

– Det betyr at det er et forslag som har tilslutning på tvers av de etablerte blokkene i Stortinget, og det gjør at håpet om å få flertall for det straks er mye større, sier hun.

Arbeiderpartiets finanspolitiske talsperson sier at et åpent register over virkelige eiere burde være en selvfølge.

– Dagens regelverk gjør det veldig vanskelig å ettergå maktstrukturene i samfunnet, om selskaper betaler skatt slik man skal og om hvem som reelt sett deltar for eksempel i en anbudskonkurranse, sier hun.

Syversen tror på flertall i Stortinget for mer åpenhet i eierregistrene.

– Jeg vil bli forbauset om ikke et stort flertall i Stortinget slutter opp om tankene i dette forslaget, sier Syversen.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger