NRK Meny
Normal

Ap mister velgere i flere sentrale kommuner i Nordland

Etter at valgkampen kom i gang har det begynt å gå nedover for Arbeiderpartiet i flere sentrale kommuner i Nordland. – Vi har fortsatt mer enn god nok oppslutning, mener Trond Giske (Ap).

Trond Giske

ENDRING: Trond Giske tror flere Høyre-ordførere i nord blir byttet ut med Ap-ordførere.

Foto: NTB Scanpix

Valglogo

I kommunene Bodø, Narvik og Rana viser en fersk meningsmåling at Arbeiderpartiet går ned med over fem prosentpoeng, sammenlignet med forrige måling i juni.

I Bodø går Ap ned med 5,8 prosent, i Rana 6,5 og i Narvik 5,8. Målingen er utført av InFact for NRK for kommunene i Nordland.

– Fra Høyre-ordfører til Ap-ordfører

Til VG i juli sa Arbeiderpartiets nestleder Trond Giske at partiet lå godt an til å vinne tilbake gamle bastioner og at Høyre kunne bli «utradert nord for Dovre, i hvert fall i de mest sentrale byene».

– Hvordan ligger det an for Arbeiderpartiet i Nord-Norge nå?

– Både i Alta, Tromsø, Alta og Rana ligger vi godt an til å få ordføreren. I Bodø blir det veldig spennende, sier Trond Giske til NRK.

Tross tilbakegangen har fortsatt Arbeiderpartiet en oppslutning på 30,6 prosent i Bodø, 44,5 prosent i Rana og 35,5 prosent i Narvik.

– Men i tre av de sentrale byene går dere ned med over fem prosentpoeng siden valgkampen startet. Hva tenker du om det?

– Vi har ligget på et skyhøyt nivå i vår og i sommer og nå ligger vi bare høyt. Men det er mer enn nok for å få gjort eldreomsorg og skoler viktigst i disse kommunene, sier Giske.

– Jeg har strategien

Partileder Jonas Gahr Støre (Ap)

FØLGER PLANEN: Jonas Gahr Støre vil få tilbake velgerne som har satt seg på gjerdet.

Foto: Braastad, Audun / NTB scanpix

I en fersk meningsmåling gjort for Aftenposten og Bergens Tidende nasjonalt, ender Arbeiderpartiet under 30 prosent. Også andre målinger viser en negativ trend for landets største parti. Partileder Jonas Gahr Støre må se at flere velgere har blitt usikre.

– Det er veldig vanskelig å analysere målinger som går i litt ulike retninger. Det jeg tror vi opplever hos oss er at flere setter seg på gjerdet. Den høye mobiliseringen vi hadde i vår er ikke så høy nå. Men det skal vi snu, sier partileder Jonas Gahr Støre til NRK.

– Hvordan skal dere snu det?

– Vi skal fortsette å drive valgklamp og snakke om skillelinjene i politikken. Vi driver en akltiv politikk for at bedrifter skal lykkes med omstillingen, mener partilederen.

– Jeg har strategien og et utrolig pågangsmot, som jeg får i møtet med den valgkampoen som føres i 428 kommuner.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger