Hopp til innhold

Ap fosser fram – velgerne straffer Høyre

Regjeringspartiene fortsetter å falle, mens Arbeiderpartiet styrker seg. SV er godt over sperregrensen, og sikrer rødgrønt flertall på NRKs partibarometer.

Jonas Gahr Støre fra Arbeiderpartiet under Framtidskonferansen som arrangeres av tankesmien Agenda i Oslo tirsdag.

GRUNN TIL Å SMILE: Arbeiderpartiet gjør det godt på målingene for tiden. Dersom NRKs novemberbarometer var valgresultatet, ville partileder Jonas Gahr Støre blitt landets statsminister.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

 • Ap går mest fram, Høyre går mest tilbake
 • Samarbeidspartiene får samlet den laveste oppslutningen på ett år.
 • Frp ligger under valgresultatet for fjerde måned på rad.
 • MDG mister rekordmange velgere.
 • Både Venstre, SV og KrF er over sperregrensen.

Mens grønn skattekrangel og steile fronter preger samarbeidet på borgerlig side, kan det synes som om Arbeiderpartiet sitter stille i båten. Strategien ser ut til å virke, for partiet har framgang på målingene.

Støre: – Handler om uro

Dersom Norstats partibarometer for NRK i november ble valgresultatet, ville Ap-leder Jonas Gahr Støre blitt landets statsminister.

 • Ap går fram 3,5 prosentpoeng fra oktober til 37,4 prosent i november.
 • Også andre målinger bekrefter bildet av et parti i medvind.
 • På TNS Kantars ferske måling for TV2 er Aps oppslutning 38 prosent.

Ifølge Ap-lederen skyldes framgangen at velgerne opplever at statsbudsjettet fra regjeringen «ikke svarer på de utfordringene vi har».

– Det handler om den uroen mange føler i landet vårt nå knyttet til arbeid og voksende ulikhet. Det tror jeg gir utslag på målingene, både for regjeringspartiene, og for det som er det fremste alternativet, nemlig oss, sier Støre.

Laster innhold, vennligst vent..

SV går fram ett prosentpoeng, og er godt over sperregrensen med en oppslutning på 4,9 prosent på NRKs måling. Dermed har rødgrønn side flertall. Dersom det også blir fasiten etter valgdagen i september neste år, er ikke Støre avhengig av KrFs gunst for å ta over makten.

 • Stoltenbergs rødgrønne koalisjon (Ap, Sp, SV) får 87 mandater.
 • De tre partiene Ap, Sp og KrF fpr også flertall med 88 mandater

Støre kan med andre ord velge og vrake i samarbeidspartnere.

– Vi har bestemt oss for ikke å lukke døren for noen av dem som ønsker å erstatte Høyre og Frp i regjering. Vi sier ja takk til dem som ønsker et annet flertall, og får vi det, kan vi få til et skifte neste høst, sier Støre til NRK.

Laster innhold, vennligst vent..

Men det er lenge til valget, og Støre vil nok følge nøye med når KrF-leder Knut Arild Hareide lørdag signaliserer hvilken side partiet vil samarbeidet med etter stortingsvalget.

 • Samarbeidspartiene til regjeringen er begge over sperregrensen.
 • KrF går fram 0,8 prosent fra oktober til november, til 5 prosent.
 • Venstre holder seg på stedet hvil med en oppslutning rett på den avgjørende sperregrensen på 4 prosent.

Men regjeringspartiet Frp er det verre med. Selv om nær sagt alle resultatene på målingene er innenfor feilmarginen, viser den at nedgangen fortsetter for regjeringspartiet.

 • I oktober fikk Frp en oppslutning på 14,1 prosent, den laveste oppslutningen på NRKs partibarometer på nesten ett år.
 • På novembermålingen er partiet nede i 13,6 prosent, ned 0,5 prosentpoeng.
 • Frp mister seks mandater sammenlignet med valgresultatet.

Sist måling ble gjort før statsbudsjettet ble lagt fram, og novembermålingen tyder på at forslaget til statsbudsjett ikke har overbevist velgerne om å komme tilbake til Frp.

Laster innhold, vennligst vent..

Budsjettinfluensa

Nå starter tøffe forhandlinger i Stortinget, noe som pleier å føre til lavere oppslutning for borgerlig side på målingene. Men Harald T. Nesvik, parlamentarisk leder i Frp, er ikke bekymret for at denne «budsjettinfluensaen» skal vare fram til valget.

– Vi skal brette opp ermene og sørge for at vi får et like godt valgresultat neste år som sist valg, sier Nesvik.

Målingen er heller ikke noe å rope hurra for regjeringspartner Høyre.

 • Partiet går tilbake 2,7 prosentpoeng til 23,5 prosent.
 • Det er den nest dårligste oppslutningen for Høyre på NRKs målinger så langt i år.

Høyres parlamentarisk nestleder, Nikolai Astrup, trekker fram «støy rundt budsjettfremleggelsen» som forklaring på partiets nedgang.

– Vi ser at målingene går opp og ned, og jeg er sikker på at når vi klarer å lande et budsjett som sikrer arbeidsplasser, velferd og kunnskap, så tror jeg at også disse målingene vil endre seg, sier han.

Alt snakket om klima og grønt skatteuenighet på borgerlig side ser ikke ut til å hjelpe Miljøpartiet de Grønne. Partiet går tilbake 1,4 prosentpoeng til 2,5 prosent, og har en rekordlav velgerlojalitet.

– Vår jobb er ikke å sutre over det, men å sørge for at velgerne får med seg at MDG er garantisten for at det vil skje en grønn endring på Stortinget, sier talsmann Rasmus Hansson.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger