Hopp til innhold

Anonym varsler: Vimpelcom ga presidentdatter 1,7 milliarder

I et anonymt brev til Næringsdepartementet kommer det frem at Vimpelcom skal ha betalt presidentdatteren i Usbekistan over én milliard kroner mer enn tidligere antatt.

Gulnara Karimova og varslernotat

VARSLERNOTATET: Presidentdatteren i Usbekistan, Gulnara Karimova, skal ifølge en anonym varsler ha mottatt over én milliard kroner mer fra Vimpelcoms datterselskap enn først antatt.

Foto: JASON LEE / Reuters

Det er Telenor som opplyser om den anonyme varsleren i en pressemelding fredag ettermiddag.

De har mottatt et omfattende notat fra Nærings- og fiskeridepartementet med informasjon som ikke tidligere er kjent, og som Telenor skriver at de ikke har visst om.

Varsleren påstår i sitt brev til Næringsdepartementet at det har blitt utbetalt 219,5 millioner dollar fra Vimpelcom til selskaper tilknyttet presidentdatteren Gulnara Karimova i Usbekistan. Tidligere har det vært kjent påstander om utbetalinger tilsvarende 92,5 millioner dollar.

Har send informasjonen til Økokrim

Telenor har lagt ved hele notatet i pressemeldingen, hvor varsleren skriver videre:

«Usbekistan ser ikke ut som en isolert og enestående sak, men indikerer hvordan Vimpelcom og Telenor har drevet i land i det tidligere Sovjetunionen.»

Varsleren påstår også at Telenor selv har drevet med alvorlig korrupsjon både i Russland og Ukraina.

Kommunikasjonssjef i Nærings- og fiskeridepartementet, Trond Viken, skriver i en e-post til NRK at de mottok e-poster med den nye informasjonen 7., 8. og 13. januar. Avsenderen kaller seg «VIP Whistelblower»

Informasjonen inneholder påstander om kritikkverdige og ulovlige forhold knyttet til Telenor og Vimpelcom-saken. Vi har på vanlig måte vurdert informasjonen. Siden e-postene handler om saker som er under etterforskning i flere land, har vi sendt e-postene til Økokrim.

Varslernotat - Vimpelcom-saken

DOKUMENTET: Den anonyme varsleren har laget en oversikt over de påståtte utbetalingene.

– Har ikke redegjort feil for Stortinget

Telenor-sjef Jon Fredrik Baksaas er ifølge Telenor ikke tilgjengelig for å kommentere saken, men informasjonssjef Atle Lessum sier at de nye opplysningene bekymrer.

Onsdag måtte toppsjefene i selskapet møte til åpen høring i kontroll- og konstitusjonskomité om Telenors håndtering i Vimpelcom-saken.

I pressemeldingen forsikrer Telenor at de under høringen redegjorde for all kunnskapen de hadde om saken.

AKTUELT NÅ