Bjørn Kjos anklager ansatte for å ville ødelegge Norwegian

Norwegian-sjef Bjørn Kjos anklager i en ny bok egne ansatte for å forsøkte å ødelegge for flyselskapet. Fagforeningen avviser at de har sabotert selskapet.

Bjørn Kjos på lanseringspressekonferanse for ny bok

EN FØLELSE AV SVIK: Norwegian-gründer Bjørn Kjos forteller i sin nye bok at han nesten ikke kunne tro det da han oppdaget at hans egne ansatte talte selskapet midt imot overfor Luftfartstilsynet. På pressekonferansen tonet han ned ordet 'svik' og sa at han satte pris på ulike meninger.

Foto: Dag Robert Johansen/NRK

Selvbiografien heter «Høyt og lavt», og lanseres tirsdag.

Bjørn Kjos informerte pressen om streiken 04. mars.

Bjørn Kjos forteller om oppbyggingen av flyselskapet som nå er blitt Europas 3. største lavprisselskap.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

I boka skriver Kjos om en episode da flere sentrale tillitsvalgte i selskapet reiste til Luftfartstilstynet i Bodø for å påvirke tilsynet til å nekte Norwegian å starte langdistanseruter med utenlandsk besetning.

Kjos kaller det et svik:

«Svik»

«Å se folk bevisst gå inn for å ødelegge sin egen arbeidsplass på denne måten ga meg en følelse av å være midt i en fortelling av Franz Kafka der det skjer merkelige ting hele tiden, men hvor man aldri får skikkelig tak i hva det er. Det eneste man sitter igjen med, er en total fornemmelse av et slags svik.»

Men Luftfartstilsynet hadde fortalt «korsfarerne» (Kjos' ordvalg) at de verken så på rase eller hudfarge når de vurderte hvem som var egnet til å føre fly over norsk territorium og lande på norske flyplasser. For dem var kravet at de som jobbet i kabinen, hadde den nødvendige trening og erfaring, skriver Kjos.

På pressekonferansen i forlaget tirsdag tonet Kjos ned ordet 'svik', og sa at han satte pris på ulike meninger.

Janteloven

Bjørn Kjos: «Høyt og lavt»

Omslaget på Bjørn Kjos' bok: «Høyt og lavt».

Foto: Aschehoug

I mye av boka forteller Kjos om barndom, oppvekst og utdanningen som jagerflyger.

Han forteller også detaljert om oppbyggingen av Norwegian som fra 2002 har vokst til å bli et av Europas største lavprisselskaper. Det har vært en periode preget av motgang og medgang.

Norwegian-gründeren skriver at han har følt janteloven på kroppen. Da selskapet vant prisen som Europas beste lavprisselskap to år på rad, skriver Kjos at «i utlandet ble vi hyllet som helter; selv våre konkurrenter behandlet oss med respekt».

Men på hjemmebane satt han igjen med en litt underlig følelse.

«Jeg hadde kanskje trodd at både janteloven og det litt forslitte gamle ordtaket om at «ingen blir profet i eget land» hadde bleknet med årene.»

Nekter for sabotasje

Fagforeningen Parat som organiserer mange av de Norwegian-ansatte, har vært i gjentatte konflikter med Kjos, og har stått bak flere streiker og trussel om rettssaker.

Vegard Einan

Vegard Einan i Parat avviser at de ansatte har sabotert flyselskapet.

Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix

Men nestleder i Parat, Vegard Einan, avviser overfor NRK at de ansatte har ønsket å ødelegge selskapet.

– De tillitsvalgte i Norwegian har ikke forsøkt å sabotere selskapet, sier Einan.

Han vedgår at det har vært et dårlig samarbeidsklima i selskapet i mange år, men håper at partene nå kan nærme seg hverandre.

Vi ønsker å bidra til et bedre klima og få til dialog, og vil ta initiativ til en slik prosess, sier han til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger