Aner ikke når eggkrigen er over

Bøndenes eggblokade får så langt ikke konsekvenser for driften til eggpakke-giganten Nortura.

Blokkerer Nortura

Disse aksjonerende bøndene kommer til å være borte i løpet av helgen. Det sier Nortura.

Foto: Petter Larsson / NRK

Ellen Flø Skagen

Ellen Flø Skagen og resten av Nortura har fått signaler om at bøndenes eggaksjon er over fredag.

Foto: Nortura

Nortura, den store aktøren innen pakking og distribusjon av egg her til lands, tar bøndenes blokade av eggpakkerier i Norge med knusende ro.

Selskapet kommer ikke til å kreve hverken erstatning eller midlertidig forføyning mot bøndene som blokkerer landets eggepakkerier.

Så langt tar de situasjonen som den kommer, og kjører normal drift. De aner ikke når egg-aksjonen er over, bortsett fra noen signaler som kan tilsi at det blir en kortvarig affære.

– Dette får noen praktiske følger for oss, men vi har fått signaler om at dette skal være over i morgen, sier informasjonssjef i Nortura Ellen Flø Skagen til NRK.

– Vi har hatt normal drift i dag, og jobber fra dag til dag. Vi vet ingenting konkret om når dette er over, legger hun til.

Ekspert: – Bryter loven

Stipendiat Kurt Weltzien på Institutt for privatrett ved Universitetet i Oslo skriver doktoravhandling på boikott som arbeidskampmiddel.

Han nøler ikke ett sekund når han skal karakterisere bøndenes blokkering av diverse eggepakkerier i hele Norge.

– Slik jeg leser pressemeldingen fra Norges Bondelag og ut fra det jeg har lest i mediene, så er dette ulovlig, sier han til NRK.

Weltzien, som har permisjon fra sin advokatjobb i NHO for å skrive avhandlingen, sier Nortura har to sanksjonsmuligheter mot bondeaksjonene:

– De kan i prinsippet kalle inn politiet, men politiet vil oppfatte dette som en arbeidskonflikt og derfor være uhyre restriktive med å gripe inn. Det mest praktiske er å varsle erstatningssøksmål og å gå rettens vei for å få en midlertidig forføyning som hindrer bøndene i å blokkere transport inn og ut av pakkeriene, sier Weltzien.

Likevel ønsker ikke Nortura å gå til slike skritt.

Kjører ut egg i helgen

Der sier de at de har forståelse for at bøndene har hatt ønske om å markere sitt syn på jordbruksoppgjøret.

– Vi har egg å pakke, og driften går som normalt på pakkeriene. Vi forholder oss til de signalene vi har fått om varigheten av aksjonene, og vi kommer til å bruke helgen til å kjøre ut egg slik at situasjonen normaliserer seg fort.

Hvor lenge kan dere tåle en blokkade?

Det vil jeg ikke spekulere i, vi forholder oss til de signalene vi har fått, om at dette er over i løpet av noen dager, så får vi heller ta stilling til dette hvis det blir endringer. Men det har jeg ingen tro på at det kommer til å bli, sier Skagen.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger