NRK Meny
Normal

Butikkene frykter egg-hamstring

Det er nok egg i butikkene til at alle skal få eggerøre og kaker til 17. mai. Men bare hvis forbrukerne lar være å hamstre.

Egg

Foreløpig er butikkhyllene fulle av egg. Hvis det blir tomt før 17. mai, er det fordi folk kjøper mer enn de normalt ville gjort.

Foto: Stein Roar Leite/NRK

I dag tidlig startet bøndene sin blokade av alle eggpakkeriene i Norge, i protest mot statens tilbud i jordbruksoppgjøret.

Samtidig oppfordrer Norges Bondelag de som vil ha egg til 17. mai om å være tidlig ute.

Blokade av Nortura

Bøndene blokkerer torsdag alle eggpakkeriene i Norge.

Foto: Petter Larsson / NRK

Men hvis det blir tomt i eggehyllene før helgen, er det ikke bøndenes som har skylden, det er forbrukerne.

Butikkene har nemlig allerede fylt hyllene med eggene de forventer å selge til nasjonaldagen. I NorgesGruppen, som fire av ti nordmenn handler dagligvarer hos, har ingen butikker meldt fra om problemer med eggleveransene:

– Jeg er ikke bekymret for at det blir nok egg til 17. mai. Men det er under forutsetning om at folk bare handler inn det de selv trenger. Hvis vi får en situasjon med hamstring vil vi fort oppleve leveringsproblemer, sier kommunikasjonsdirektør Per Roskifte til NRK.

Les også: Slik lager du 17. mai-kaker uten egg

Tomt bare hvis folk kjøper mer enn de trenger

Per Roskifte

Per Roskifte frykter folk som hamstrer egg, ikke blokaden av eggpakkeriene.

Under smørkrisen i 2011 førte hamstring av smør til at leveringsproblemene ble langt større enn det ellers ville ha vært.

– Hamstringen bidro til problemet, men da var det også problemer med underdekning og leveranseproblemer over flere uker, der butikkene ikke fikk varene vi bestilte. Nå har vi normale leveranser, sier Roskifte.

Selv om butikkene foreløpig har godt med egg, er Roskifte redd for at bøndenes aksjon skal føre til problemer, ikke fordi eggene ikke kommer fram, men fordi folk kjøper mer enn de trenger.

– Jeg frykter hamstring, da får vi veldig fort tomme hyller, noe som gjør at folk blir skuffet og frustrerte. Det er ikke en god løsning for noen, sier Roskifte.

– Kjøp en kartong eller to ekstra

Bondelaget ønsker å vise at norsk mat i butikkhyllene ikke er en selvfølge. De sier at de ikke ønsker å ramme forbrukerne, men ønsker at folk skal merke at det er en aksjon på gang.

Einar Myki

Leder av Hedmark Bondelag oppfordrer folk til å kjøpe inn mye egg, så aksjonen skal merkes.

Foto: Hedmark Bondelag

– Vårt mål er å få fram at det ikke er gitt at man har tilgang på god norsk mat. Det får vi synliggjort hvis det blir tomt i hyllene. Jeg oppfordrer derfor folk til å kjøpe en kartong eller to ekstra, og at man handler tidlig i dag, sier Einar Myki, bonde og leder av Hedmark Bondelag.

Han påpeker at norske egg, sammen med svenske, er unike i verdenssammenheng fordi man kan spise eggeplommen rå uten å være redd for salmonella.

Bondeorganisasjonene valgte tirsdag å bryte landbruksforhandlingene fordi de mener tilbudet fra staten er altfor dårlig. Regjeringen tilbyr bøndene en økning på 150 millioner kroner fra i fjor, noe som bare er en tidel av bøndenes krav til ny landbruksavtale.

Uten et nytt tilbud vil verken Bondelaget eller Norsk Bonde- og Småbrukarlag gå tilbake til jordbruksforhandlingene, der døra ifølge Listhaug står vidåpen.

Laster Twitter-innhold

SMS-aksjon for tomme hyller

Selv om Norges Bondelag fastholder at hensikten ikke er å ramme forbrukerne, så oppfordrer de bøndene til å kjøpe mye egg i en SMS-aksjon.

– Vi oppfordrer medlemmene til å kjøpe egg for å sikre seg, og gjerne litt ekstra, sier Norges Bondelags leder Nils T. Bjørke til NTB.

På spørsmål om hvordan blokade av eggpakkeriene kombinert med aktiv hamstring ikke rammer forbrukerne, sier Bjørke at folk flest bør kunne klare å sikre seg de eggene de trenger til 17. mai.

– Man kan nok oppleve at det blir tomt for egg enkelte steder. Men de som trenger egg og er bekymret, de bør klare å skaffe seg det, sier han.

Bondelagslederen sier til NTB at de ikke har noen planer om å avslutte eggeaksjonen med det aller første.

– Vi holder nok på en god stund til, sier han.

Normalt spiser nordmenn 2,3 millioner egg hver dag, og det produseres flere egg enn det vi klarer å spise. Ettersom butikkene allerede er fylt opp til 17. maihelgen må Norges Bondelags 60.500 medlemmer kjøpe mange kartonger hver hvis det skal tømme hyllene.

– Folk er opptatt av konflikten

Roskifte sier han har forståelse for at bøndene aksjonerer for å vise sitt syn, men at NorgesGruppens jobb er å ivareta forbrukerne.

Roskifte sier ifølge NTB at 60-70 prosent av maten som selges i konsernets matbutikker er fra norske leverandører og at en høy andel er norske råvarer.

– Vi har ikke gått til ekstraordinære innkjøp for å møte en konflikt. Folk flest er opptatt av denne konflikten, og vi har fått spørsmål om bønder lokalt kunne holde demonstrasjoner foran våre butikker, noe vi har sagt ja til, sier Roskifte til NTB.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger