Hopp til innhold

Anbefaler militære å droppe uniformen

Forsvaret anbefaler sitt militære personell å ikke bruke uniform når de er på reise eller er utenom tjeneste. Grunnen er det skjerpede trusselbildet mot Norge.

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen

Forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen innfører tiltak som følge av den økte terrortrusselen mot Norge.

De ansatte ble informert om tiltaket mandag ettermiddag.

Tiltaket kommer etter at PST og Etterretningstjenesten for nær tre uker siden la frem en ny vurdering av trusselbildet i Norge.

Rådet gjelder på reise og utenom tjeneste.

– Unødvendig å ta risiko

– Nå har vi hatt en skjerpet terrortrussel hengende over oss den siste måneden. Vi innførte umiddelbart at vi ikke hadde noe pålegg om å bruke uniform i det offentlige rom. Så har vi sett hvordan politiet velger å respondere, hvor de nå bevæpner politiet for at politiet skal kunne ivareta sin egen sikkerhet. Da mener jeg det er riktig at vi fraråder vårt personell å bruke uniform i det offentlige rom utenom i tjenstlig sammenheng. Det er unødvendig for oss å ta slik risiko, sier forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen til NRK.

Hvilke følger får dette for forsvarsmakten?

– Det får ikke så store følger. Det er veldig få som bruker uniform i det offentlige rom. Uniform er noe vi bruker i tjenstlig sammenheng, og det skal vi fortsatt gjøre, sier Bruun-Hanssen.

Oppfordret til angrep på politi og militært personell

PST-sjef Benedicte Bjørnland sa i begynnelsen av måneden at de fryktet et terrorangrep mot Norge i løpet av tolv måneder, og militært personell og politi ble pekt på som konkrete mål.

– Vi har valgt å være konkrete med tanke på mål. Vi er det av flere ulike årsaker. Den ene årsaken er at ISIL i september publiserte en tale der de oppfordret ISIL-sympatisører i Vesten til å angripe på hjemmebane og pekte ut spesielt militært personell, politi og sentrale beslutningstakere som mål, sa Bjørnland til NRK da.

I talen Bjørnland viste til, sa Abu Muhammed Al-Adnani, en sentral skikkelse i den islamistiske gruppen IS, dette:

– Du må angripe soldatene, støttespillerne og troppene til koalisjonen. Angrip deres politi, sikkerhet- og etterretningstjenester, samt deres nådeløse agenter.

Som følge av terrorvurderingen har Forsvaret allerede bestemt at vernepliktige soldater skal slippe å gå i uniform for å få rabatt på reiser.

Forsvaret opplyste da at militært personell foreløpig ikke skulle bli pålagt å kle seg sivilt i det offentlige rom, men at det skulle legges til rette for at vernepliktige får samme mulighet som fast ansatte til å velge bruk av uniform på fritid og reise.

AKTUELT NÅ