Hopp til innhold

Han holdt talen som førte til ny trusselvurdering

En tale holdt av en sentral person i IS i september bidro til at PST tok en ny vurdering av trusselsituasjonen i Norge.

Abu Muhammad Al-Adnani

HOLDT TALEN: Abu Muhammad Al-Adnani er mannen som oppfordret IS-sympatisører til å angripe på hjemmebane. Bildet er fra en annen sammenheng.

Foto: YouTube / Afp

I en ny oppdatert trusselvurdering skriver PST at det nå er et høyere trusselnivå i Norge, og at det er sannsynlig med et terrorangrep eller trussel om angrep i løpet av de neste 12 månedene.

Det er trusselen fra IS som har fått PST til å oppgradere sin trusselvurdering.

I pressemeldingen som ble lagt ut på Politiets Sikkerhetstjenestes nettsider refereres det til en tale som ble holdt av en sentral person i IS i september. Denne talspersonen er Abu Muhammad Al-Adnani, en sentral skikkelse, som også tidligere har sørget for å spre IS' budskap på nettet.

Du må angripe soldatene, støttespillerne og troppene til koalisjonen. Angrip deres politi, sikkerhet- og etterretningstjenester samt deres nådeløse agenter.

Abu Mohammad al-Adnani

Den aktuelle talen var første gang IS gikk ut med en oppfordring til å drepe personer i vestlige land.

Oppfordrer til drap

I et 42 minutter langt lydklipp Al-Adnani at sympatisører av IS bør angripe og drepe statsborgere fra landene som deltar og støtter USAs aksjon i Irak, skriver CNN. NRK har også lest hele talen, hvor det oppfordres til å angripe vestlige mål.

– Stopp dem som skader deres brødre. Det beste du kan gjøre er å forsøke så godt du kan, og drepe alle vantro, uavhengig av om han er fransk, amerikansk eller fra noen av de andre allierte landene, sies det i lydklippet ifølge CNN, som har oversatt klippet.

Ifølge National Post sier Al-Adnani også at det er det samme om det er sivile eller myndighetspersoner som blir ofre for angrepene, selv om han legger spesielt vekt på angrep mot militære mål og myndighetspersoner.

– Du må angripe soldatene, støttespillerne og troppene til koalisjonen. Angrep deres politi, sikkerhet- og etterretningstjenester samt deres nådeløse agenter, sier han i talen.

Men også sivile er ifølge talspersonen legitime mål.

– De er begge vantro. Begge deltar i en krig. Begge deres blod og velstand er legitimt for dere å ødelegge, for det er ikke personens klær som avgjør om det er greit eller ikke å drepe en person, sier IS-talspersonen.

Trussel mot Norge i sommer

I sommer ble det fra PSTs side varslet om en konkret trussel mot Norge, noe som førte til forhøyet beredskap i en drøy uke. Informasjonen til PST var så konkret at de hadde indikasjoner på at personer var på vei til Norge for å utføre et terrorangrep. En uke senere ble den skjerpede beredskapen avblåst, uten at noe angrep har skjedd.

Siden kom det frem at PST fryktet ekstremister skulle ta seg inn i et privat hjem og drepe en tilfeldig familie. Dette var et av flere scenarioer man fryktet. Et annet var å gå til angrep med kniv på store folkemasser. Målet skulle være å spre så mye frykt som mulig i befolkningen.

I lydklippet fra IS-talspersonen oppfordres det til å spre så mye frykt som mulig og å ikke sky noen midler for å være brutale i gjennomføringen av angrep. .

PST sier i den oppdaterte trusselvurderingen at selv om det er sannsynlig med trusler om et angrep, eller et faktisk angrep i løpet av de neste 12 månedene, kan risikoen minimeres ved å iverksette sikkerhetstiltak.

ISIL-medlemer i Tel Aybad i Syria.

SPRER FRYKT: ISIL-medlemmer i Tel Aybad i Syria.

Foto: STRINGER / Reuters

Skylder på amerikanerne

I lydopptaket kommer talspersonen også med en konkret oppfordring til personer om å utføre soloangrep i USA og Frankrike, to av landene som deltar i luftangrep mot IS i Irak. Han sier også at dette er en situasjon landene selv har satt seg i.

– Å, amerikanere og europeere. Den islamske stat har ikke starten denne krigen mot dere, slik deres myndigheter og media vil ha dere til å tro. Det er dere som startet overtredelsen mot oss. Derfor fortjener dere skylden og dere vil betale en stor pris, sies det i opptaket.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger