Hopp til innhold

Ambulansearbeidere stanset kapreren: – Vi var forberedt på at det kunne bli front mot front

Etter at 32-åringen hadde truet kollegene deres og kapret en ambulanse, fant ambulansearbeiderne Pål Lystad og Bjørn Belland seg plutselig i posisjon til å stanse ham før han skadet flere.

Operativ leder Pål Lystad og makkeren hans bidro til å stanse den kaprede ambulansens ville ferd gjennom folketette bygater.

Operativ leder Pål Lystad og makkeren hans bidro til å stanse den kaprede ambulansens ville ferd gjennom folketette bygater.

– Vi hørte på sambandet at en ambulanse var kapret og satte kurs mot området, forteller operativ leder Pål Lystad.

Han og kollega Bjørn Bjelland hadde vært på øvelse et annet sted da tirsdagens drama begynte.

Like etter klokken 12 kom meldingen om at en bil hadde kjørt av veien og havnet på taket ved Rosenhoff i Oslo.

Væpnet med hagle og en Uzi maskinpistol, som senere viste seg å være en våpenkopi, kom den siktede 32-åringen seg ut av bilen. Han iførte seg det som ifølge vitner ble beskrevet som en skuddsikker vest og tok med seg to bager.

Pål Lystad, operativ leder

Pål Lystad sier han og kollega Bjørn Belland fulgte en samhandlingsplan etatene har for når det oppstår livstruende vold i samfunnet.

Foto: Pedja Kalajdzic / NRK

– Ville hindre at han kom ut på Sandakerveien

Etter trafikkuhellet kom en ambulanse til stedet. Da personellet var ute av ambulansen truet mannen til seg denne og kjørte i full fart fra stedet.

– Det kom raskt meldinger på det felles sambandet at det dreide seg om veldig hasardiøs kjøring med den kaprede ambulansen. Vi skjønte fort at dette var alvorlig og det utviklet seg raskt, sier Lystad.

Når de er like ved Sandaker får de beskjeden om at kapreren har truffet en barnevogn med bilen. I samme øyeblikk ser de ambulansen dukke opp på sin høyre side. De vet at de har dårlig tid.

– Vi titter på hverandre og i brøkdelen av et sekund blir vi enige om at vi må bidra og stoppe den, slik at den ikke kommer ut på Sandakerveien der det er mye folk, forteller Lystad.

Alexander Struve havnet midt i dramaet på Torshov på tirsdag - da en mann kapret en ambulanse.

Alexander Struve havnet midt i dramaet på Torshov på tirsdag – da en mann kapret en ambulanse.

Traff to ganger

De er i utgangspunktet på vei til stedet for å bistå med helsehjelp, men nå kjører de rett mot kapreren med hensikt om å stanse ham.

– Vi kjører framover mot ambulansen og ser at den har mange politibiler bak seg. Vi er forberedt på at det kanskje blir front mot front, men han svinger unna og vi velger å treffe han slik at han stopper, men uten å skade vedkommende i bilen, forteller Lystad.

De treffer ambulansen to ganger før den stanser. Når politiet pågriper mannen skifter de to ambulansearbeiderne modus øyeblikkelig og gir helsehjelp til 32-åringen.

– Den overgangen gikk greit. Vi er til i samfunnet for å bistå med helsehjelp til dem som måtte trenge det, sier Lystad.

Selv om det ikke akkurat er hverdagslig at ambulansepersonell tar opp jakten på en kapret bil, sier Lystad at de holdt seg innenfor en felles samhandlingsplan.

– Vi har i flere år trent på samhandling når det oppstår livstruende vold i samfunnet, slik at vi har et tankesett og mønster vi skal samhandle på. Det var dette som gjorde at vi valgte å gjøre det vi gjorde, sier han.

AKTUELT NÅ