Hopp til innhold

Aktor frykter seks måneder ikke er nok til Lime-rettssaken

Totalt 13 personer må møte i Oslo tingrett i dag, tiltalt i den massive Lime-saken. Det er satt av et halvt år til saken, men aktor Geir Evanger kunne ønske seg mer tid.

Politiaksjon mot Lime i Oslo

AKSJON: Sivilkledd politi aksjonerer mot hovedkvarteret til Lime Minipris på Tøyen i Oslo høsten 2014.

Foto: Simon Solheim / NRK

Statsadvokat Geir Evanger

OMFATTENDE: Statsadvokat Geir Evanger sier Lime-rettssaken blir en av norgeshistoriens største.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Høsten 2014 aksjonerte politiet mot en rekke Lime-butikker på Østlandet. 16 måneder senere må 13 personer møte i Oslo tingrett, tiltalt for blant annet organisert kriminalitet og menneskehandel.

Den over 50 sider lange tiltalen omfatter totalt 34 brudd på flere lover. Det er satt av seks måneder til saken, som ifølge aktor Geir Evanger er i kategorien «en av Norges største».

Det er lang tid, men det blir travelt. Det er veldig mange forhold vi skal gjennom, det er veldig mange forklaringer som vil ta tid, særlig når det gjelder menneskehandel-delen.

Massiv etterforskning

Oslo Tingrett har satt av rettssal 828 til hovedforhandlingen. Med sine over 200 kvadratmeter og 87 publikumsplasser en salen en av de største i tinghuset.

Direktør Sverre Lindahl i NAV Kontroll

VIKTIG: Direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl, mener det er viktig å avdekke det at velferdsgoder blir utnyttet.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

For å lette gjenomføringen skal aktoratet legge frem de flere tusen sidene med etterforskningsdokumenter digitalt.

Totalt 50 tjenestemenn fra ulike politidistrikt og særorgan har de siste 16 månedene jobbet med saken på en adresse i Lillestrøm. Direktør i Nav Kontroll, Sverre Lindahl, mener saken er viktig.

Sajjad Hussain, daglig leder Lime Minipris

HOVEDMANN: Sajjad Hussain var daglig leder i Lime Minipris, og ifølge påtalemyndigheten helt sentral i det man mener var et organisert kriminelt nettverk.

Foto: Kjetil Grude Flekkøy / NRK

– Saken er viktig i den forstand at den er alvorlig ved at man ser at våre velferdsgoder blir systematisk utnyttet. Dette er viktig å avdekke for å bevare tilliten til våre gode velferdsordninger.

– Står helt sentralt

Resultatet av etterfoskningen har i hovedsak pekt mot en pakistansk familie, og da særlig et brødrepar. Yngstebror Sajjad Hussain (38) fremstår i følge påtalemyndigheten som en klar hovedmann i saken, ifølge Evanger.

– Han står helt sentralt, og er med i nesten alle postene i tiltalen. Vi mener han er den sentrale personen i menneskehandel-delen, og at han har vært aktiv når det gjelder å få de fornærmede til landet, sier Evanger om Lime-gründeren.

Hussain nekter i likhet med de andre tiltalte straffskyld. Hans forsvarer John Christian Elden har advart påtalemyndigheten mot «å selge skinnet før bjørnen er skutt».

– Tjene penger

John Christian Elden

ADVARER: Den hovedtiltalte 38-åringens forsvarer John Christian Elden advarer påtalemyndigheten mot å være for selvsikre.

Foto: Stig Karlo Helstrøm

I tillegg til Sajjad Husain, sitter også hans eldre bror (39) på tiltalebenken. Det samme gjør den eldste brorens kone, samt brødrenes foreldre. Motivasjonen for de tiltalte kan forklares med tre ord, ifølge Evanger.

– Å tjene penger.

Lime-saken skulle etter planen starte tirsdag, men ble utsatt én dag på grunn av forsvareres innsigelser mot aktor Geir Evangers habilitet. Mette Yvonne Larsen, som representerer en Oslo-advokat som er tiltalt i saken, mener samtaler som er tatt opp mellom hennes klient og andre tiltalte må slettes av påtalemyndigheten.

Tirsdag kom imidlertid Oslo tingrett til at saken skal gå som normalt.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger