Hopp til innhold

Slik skal Lime-kjeden ha fått utbetalt millioner fra NAV

NAV mener at bakmennene i den store Lime-saken har fått ansatte sykmeldt, samtidig som de har jobbet videre i butikkene. Dermed skal millioner av NAV-kroner ha gått rett inn i et kriminelt system.

Lime, Tøyen

Politifolk inne i en Lime-butikk i Oslo under den store razziaen i september i fjor.

Foto: Bøe, Torstein / NTB scanpix

Direktør Sverre Lindahl i NAV Kontroll

Sverre Lindahl, direktør i NAV Kontroll, sier Lime-saken er en av de mest omfattende man har sett på mange år.

Foto: Pedersen, Terje / NTB scanpix

Mandag skal den endelige tiltalen etter den omfattende etterforskningen i den mye omtalte Lime-saken offentliggjøres.

Lime var matvarekjeden som med gunstige åpningstider solgte varer til kundene, basert på det politiet mener var tvangsarbeid, menneskehandel, trygdesvindel, momssvindel og annen grov kriminalitet.

En av metodene som skal ha vært brukt er å sørge for at ansatte i Lime-systemet ble sykemeldt, samtidig som de fortsatte å jobbe. Dermed fikk de utbetalt sykepenger og andre stønader fra NAV.

I september i fjor ble mistankene mot matvarekjeden kjent for offentligheten, da politi og skattemyndigheter aksjonerte mot flere butikker over flere dager.

Vi mener dette er et grovt eksempel på trygdesvindel satt i system på kynisk vis.

Sverre Lindahl / Sverre Lindahl, direktør NAV Kontroll

– Trygdesvindel satt i system

NAV Kontroll har tidligere anmeldt 18 personer for til sammen 6,6 millioner kroner i Lime-saken. Hvor mange av disse som blir med i den endelige tiltalen blir klart mandag.

– Dette dreier seg primært om arbeidsavklaringspenger og dagpenger, men også sykepenger, foreldrepenger og uførepensjon. I tillegg er flere personer anmeldt for medvirkning i hver sak, sier direktør Sverre Lindahl i NAV Kontroll til NRK.

Ifølge Lindahl er saken blant de mer alvorlige etaten har måttet håndtere.

– Lime-saken er den mest omfattende saken vi har sett på flere år. Vi mener dette er et grovt eksempel på trygdesvindel satt i system på kynisk vis, sier Lindahl.

Razzia lime

Her går politiet til aksjon mot en Lime-butikk på Tøyen i Oslo i september i fjor. De omfattende razziaene mot leiligheter og butikker med tilknytning til Lime-komplekset pågikk i flere dager.

John Christian Elden forsvarer mannen som grunnla Lime-kjeden. Han mener det er grunn til å stille spørsmål ved NAV sitt arbeid med saken.

– Hvis det hadde vært alvorlig NAV-svindel i saken, er det rart at NAV ikke har gjort noe selvstendig arbeid i saken men bare dilter etter politiet. Anmeldelsene kom mange måneder etter politiets siktelser, og bygger bare på politiets teorier, sier Elden.

Trolig 13 tiltalte

I den endelige tiltalen er det ventet at 13 personer, hvorav mange fra samme familie, blir tiltalt for grov menneskehandel, heleri og svindelforsøk.

Millionene som NAV Kontroll og politiet mener er svindlet inn i et kriminelt system, er altså fordelt på en rekke ulike velferdsgoder. Lindahl i NAV Kontroll mener metodene som blir brukt til organisert trygdesvindel er blitt mer avanserte.

– Det er ofte vanlig at det innrapporteres skatt og lønn, og avgifter betales, for eksempel i en tre måneders periode. Slik ser alt greit ut på papiret. Arbeidstakerne opparbeider seg på denne måte rett på ulike stønader, eksempelvis sykepenger, og virksomheten ser på overflaten legitim ut, forklarer Lindahl.

Dette innebærer at arbeidstakerne får trygd, men fortsetter å jobbe svart i virksomheten.

– I tillegg kan virksomheten være dekke for annen kriminalitet. Endringene har skjedd fort, sier Sverre Lindahl.

Rettssaken i Lime-saken er berammet fra januar til juli neste år.

Politiaksjon mot leiligheter i Oslo

Politiet gjennomførte i september razziaer mot flere leiligheter i Oslo som man mente hadde tilknytning til Lime-saken.

Foto: Simon Solheim / NRK

AKTUELT NÅ