Hopp til innhold

Aisha Shezadi: – Jeg er ikke lenger en del av Daesh

Aftenposten har snakket med 26-åringen som ønsker hjelp fra norske myndigheter til å komme tilbake til Norge, etter at hun frivillig reiste til Syria og IS.

Aisha Shezadi Kausar

TALSPERSON: Aisha Shezadi ble i 2011 en kjent og kontroversiell figur i den norske offentligheten, etter at hun uttalte seg om hvorfor hun bruker det heldekkende plagget Nikab. I 2014 reiste hun til Syria for å slutte seg til Den islamske staten.

Foto: NRK

Kvinnen, som kommer fra Bærum, reiste ned til IS-kontrollerte områder i Syria 20. august 2014.

I dag sitter hun i den godt bevoktede flyktningleiren Hol i de kurdiskkontrollerte områdene nordvest i Syria.

Forrige uke ble det kjent at Shezadi, via den tidligere Rødt-politikeren Erling Folkvord, har formidlet et brev til Utenriksdepartementet, der hun ber om bistand til å komme seg tilbake til Norge med sin to år gamle sønn.

Flyktningleiren Al-hol ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Flyktningleiren Al-hol, hvor den norske syriafareren Aisha Shezadi hevder hun befinner seg, ligger 14 kilometer fra grensen til Irak.

Foto: Delil Souleiman / AFP

– Har ikke gjort noe galt

I intervjuet med Aftenposten sier Shezadi at det var «drømmen om det ekte islam» som fikk henne til å reise og slutte seg til Den islamske staten. Hun sier også at det først og fremst er hensynet til sønnen, født i de IS-kontrollert områdene i 2016, som gjør at hun bedt om å få returnere til Norge.

Samtidig sier hun at hun ikke angrer, fordi hun ikke har gjort noe hun kan angre på. Shezadi sier at hun kun har vært «hjemmeværende husmor».

– Jeg har ikke gjort noe galt. Jeg reiste og bodde i deres områder fordi jeg har trodd det var en islamsk stat, og at det var et liv i tråd med islam og islamske verdier. Men det siste halvannet året har vi sett at de ikke er på rett vei i det hele tatt. Og dermed er jeg ikke en del av dem.

Jeg støtter dem ikke. Jeg ville vekk, jeg flyktet, men ble tatt på veien, sier hun til Aftenposten.

Hensynet til sønnen viktigst

Erling Folkvord

Den tidligere Rødt-politikeren Erling Folkvord møtte Shezadi i flyktningleiren i mai. Han sier hun da snakket på en måte som tydet på at hun fortsatt støttet Den islamske staten.

Foto: Kari Lie / NRK

26-åringen påpeker at det først og fremst er hensynet til sønnen som gjør at hun nå vil tilbake til Norge. Flere medier har omtalt at Shezadis første barn døde i Syria, en hendelse som også er omtalt i Åsne Seierstads bok «To søstre».

– Jeg vil ikke gjøre den samme katastrofale feilen som jeg gjorde med mitt første barn, sier Shezadi til avisa.

I intervjuet omtaler ikke Shezadi terrorgruppa som Den islamske staten, men bruker den mer nedlatende betegnelsen Daesh. 26-åringen sier hun frykter å bli tvangssendt tilbake til IS, dersom hun ikke får hjelp.

Samtidig vil ikke 26-åringen være med på at hun bønnfaller norske myndigheter om hjelp.

– Slik er det ikke. Det er kun det faktum at jeg har et lite barn som gjør at jeg ikke ønsker å begå samme katastrofale feil igjen. Slik jeg ser situasjonen, er det bedre å returnere til Norge med mitt barn enn å bli her eller bli tvangssendt tilbake til Daesh.

– Kuttet kontakt med Profetens Ummah

Shezadi ble en kjent figur i Norge da hun i 2011 skrev en tekst og fortalte om sin bruk av det heldekkende plagget Nikab i Dagsrevyen. På det tidspunktet hadde Shezadi tett kontakt med islamistgruppa Profetens Ummah, noe hun nå tar avstand fra.

I boken To søstre dokumenteres det også at Shezadi hadde tett kontakt med de to søstrene fra Bærum, både før og etter at de reiste til Syria for å bli med i IS i 2013.

Hassan Juma, broren til søstrene som dro til Syria

Hassan Juma mener Aisha Shezadi påvirket hans to søstre til å reise til Syria for å slutte seg til Den islamske staten.

Foto: Kari Lie / NRK

Jentenes bror, Hassan Juma, sa i helgen til NRK at han mener Shezadi bør forbli i Syria, dersom hun fortsatt støtter Den islamske staten.

– Det første jeg tenkte var «fuck hun», fordi hun var en av dem som påvirket søstrene mine til å dra til Syria, sa Juma til Ukeslutt.

Erling Folkvord møtte Shezadi i mai, og sa til NRK i helgen at hun da uttalte seg på en måte som ga inntrykk av at hun fortsatt støttet Den islamske staten. NRK klarte da ikke å komme i kontakt med Shezadi for å konfrontere henne med påstandene fra Folkvord og Juma.

Folkvord ønsker ikke å kommentere Aftenpostens sak mandag.

Begrenset bistand

Kommunikasjonsrådgiver Ane Haavardsdatter Lunde sa mandag til NRK at sikkerhetssituasjonen i Syria er uoversiktlig og alvorlig, og påpekte at utenrikstjenesten har «svært begrensede muligheter til å yte noen form for bistand til norske borgere som reiser inn i landet».

Haavardsdatter sa samtidig at saker som involverer mindreårige norske statsborgere har høy prioritet.

– I saker der mindreårige er involvert kan utenrikstjenesten være bindeledd opp mot norske barnevernsmyndigheter, sa Haavardsdatter.

følge PST har om lag 100 personer reist fra Norge for å bli med i terrorgrupper i Syria og Irak. Om disse har om lag 40 kommet tilbake, mens cirka 30 er drept. Om lag like mange er igjen i konfliktområder.

Arne Christian Haugstøyl, kontraterrorsjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), sa til NRK i helgen at det ikke er i PSTs mandat å følge med på norske barn født i IS-kontrollerte områder i Syria.

– De kan ikke lastes for foreldrenes handlinger. Vi har ikke noe fokus på det, sier Haugstøl.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger