– Opptur i pelsbransjen gir flere useriøse oppdrettere

Pelsdyrnæringa advarer mot useriøse aktører som kun er på jakt etter lettjente penger.

Pelsdyr

Igjen har det dukket opp bilder som angivelig viser at norske pelsdyr lider i fangenskap.

Foto: Joar Elgåen / NRK

I går avslørte NRK at forholdene i pelsdyrbransjen fortsatt er dårlige - ett år etter at de fikk kraftig kritikk av landbruksministeren.

NRK viste i går bilder som de to organisasjonene Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen har samlet inn. Bildene viser rev og mink med åpne sår, øyesykdommer, avrevne kroppsdeler og også døde dyr i bur

Opptur på dyrevelferden løs

Den norske pelsdyrindustrien går bra for tiden. Den siste tiden har vi hørt at mange aktører regner med at de vil doble produksjonen sin.

Veterinær i Norges Pelsdyralslag Gorm Sanson tror medvinden i pelsdyrnæringen vil føre til en mer uforsvarlig og mindre dyrevennlig drift.

– Når en bransje går veldig i medgang, får du mange som vil øke produksjonen og mange nye som vil bli med, sier Sanson som tror oppturen tiltrekker seg flere useriøse aktører.

Vil forby næringen

Leder i Veterinærforeningen Hans Petter Bugge synes dyremishandlingen er så grov at han vil forby hele pelsdyrnæringen. Han deler Sansons oppfatning om at de lønsomme tidene for oppdretterne kan gå utover dyra.

– Alltid når man tjener penger på dyr, kommer man i fare for å sette dyrevelferden i fare, sier Bugge til NRK.

For ett år siden ga landbruksminister Lars Peder Brekk pelsdyræringen kniven på strupen og krevde at de ryddet opp. Nå vurderer han å trekke tilbake den økonomiske støtten.

Sanson i Pelsdyralslaget lover å følge opp medlemmene sine tett.

– Vi må gi skikkelig oppfølging av de som vil begynne med dette. Samtidig må vi følge med på de som utvider mye, og også de som er store allerede i dag, sier Sanson.

SISTE NYTT

Siste meldinger