Hopp til innhold

Vil legge ned pelsdyrnæringen

Etter nye avsløringer i pelsdyrnæringen tar generalsekretæren i veterinærforeningen til orde for å forby hele næringen.

Generalsekretær i den norske veterinærforening Hans Petter Bugge

Generalsekretær i den norske veterinærforening Hans Petter Bugge (innfelt) tar til orde for å legge ned pelsdyrnæringen.

Foto: Nettverk for dyrs frihet/Dyrebeskyttelsen/Veterinærforeningen

– Hvis du spør meg personlig så tror jeg denne næringen er moden for å revurderes, sier generalsekretær i den norske veterinærforening, Hans Petter Bugge.

I går viste NRK nye bilder av pelsdyr i fangenskap. Bildene viser åpne sår, avrevne kroppsdeler og dyr som ikke blir tatt hånd om.

Vurderer støtten

Bare ett år etter av landbruksminister Lars Peder Brekk fortalte at pelsdyrnæringen hadde kniven på strupen og måtte rydde opp. Nå vurderer han å trekke tilbake den økonomiske støtten næringen får. Veterinærforeningen vil gå lenger.

– Veterinærforeningen har gått ut og sagt at dagens driftsformer ikke er forenlig med god dyrevelferd, sier Bugge.

Ifølge regelverket skal det føres daglig tilsyn med pelsdyrene, likevel viser mye av billedmaterialet skadde og syke dyr som oppholder seg sammen med andre valper eller voksne dyr.

– Skjevt bilde

På flere gårder var det også døde dyr som lå i bur, sammen med levende. I et tilfelle spiste revevalper på en død rev, også det trolig en valp.

Pelsdyr i fangenskap

Mange av dyrene ble holdt sammen i små bur.

Foto: Nettverk for dyrs frihet/Dyrebeskyttelsen

Norsk pelsdyralslag mener bildene ikke gir et riktig bilde av næringen.

– I forhold pelsdyrnæringen i Norge er dette et fullstendig skjevt bilde. Vi har fått fleksiblebursystemer for rev, klatrebur til mink så vi ser kontinuerlig på forskjellige objekter som kan brukes til å aktivisere dyrene. Noe som er viktige tiltak for velferden, sier Gorm Sanson, veterinær i Norsk pelsdyralslag.

I dag møter landbruksminister Lars Peder Brekk pelsdyrnæringen. Nå forventer veterinærforeningen at noe blir gjort.

– Vårt råd er at det snarest kommer på plass en egen tilsynsordning og helsetjenesteordning for pelsdyroppdrettsnæringen, sier Bugge.

AKTUELT NÅ