Vurderer å trekke tilbake støtten

Landbruksminister Lars Peder Brekk innrømmer at pelsdyrnæringen ikke har ryddet opp slik de lovet for ett år siden. Nå vurderer han å trekke tilbake den økonomiske støtten næringen får.

Video Vurderer å trekke tilbake støtten

Video: Landbruksminister Lars Peder Brekk synes det er trist og ikke særlig bra å se at dyr lider.

– Vi skal få ned antallet brudd og vil vurdere å trekke støtten, men vi kan ikke skjære alle over en kam, sier Brekk til NRK.

– Ikke akseptabelt

I dag kunne NRK vise bilder som de to organisasjonene Nettverk for dyrs frihet og Dyrebeskyttelsen har samlet inn. Bildene viser rev og mink med åpne sår, øyesykdommer, avrevne kroppsdeler og også døde dyr i bur.

– Dette er bare trist og ikke særlig bra å se at dyr lider på dette viset. Det er ikke akseptabelt at vi har en slik situasjon, sier Brekk.

Han stod i august 2009 og fortalte at næringen hadde kniven på strupen og at de nå måtte rydde opp. 14 måneder senere vurdere han å trekke tilbake næringsstøtten.

– Vi ser at det ikke er ryddet opp, og dette er ikke bra nok. Jeg har inntrykk at næringen har jobbet målrettet for å rydde opp, men fortsatt er det slik at enkelte produsenter ikke klarer å følge lover og regler og det kan vi ikke akseptere, sier Brekk.

Vil stramme inn

Ifølge regelverket skal det føres daglig tilsyn med pelsdyrene, likevel viser mye av billedmaterialet skadde og syke dyr som oppholder seg sammen med andre valper eller voksne dyr.

På flere gårder som de to organisasjonene har besøkt var det også døde dyr som lå i bur, sammen med levende. I et tilfelle spiste revevalper på en død rev, også det trolig en valp.

– Det vi gjør er at vi strammer opp regelverket, vi har flere tilsyn og jobber over ett bredt spekter. Mattilsynet har økt antallet tilsynet, men foreløpig er det er ingen opprettere som har mistet retten til å holde dyr, sier Brekk.

I morgen ettermiddag skal landbruksministeren møte bransjeorganisasjonen Norges Pelsdyralslag.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger