Hopp til innhold

Advarer mot ungdomsfyll i Syden

Ikke slipp tenåringene dine på fylletur til Syden, advarer eksperter, som har fjorårets skandaler friskt i minne.

Fyll Sunny Beach
Foto: BNT

Etter femten somre med lange bilturer med skrikende småsøsken i baksetet, er mange ungdommer lei av familieferie, og ønsker å gjøre noe på egenhånd. Og hva er vel ikke mer fristende enn solfylte strender og festligheter med vennegjengen i sydligere strøk?

I fjor var det Sunny Beach, før det var det Kos, Agia Napa og Ibiza. Hva som blir årets ungdomsparadis er enda ukjent, men ingrediensene er de samme: Sol, strand, sex, alkohol og dop.

Her kan du lese mer om voldsbølgen i Bulgaria i fjor

Skrekkhistorier om skandinavisk ungdom som blir voldtatt, slått og drept på sydentur har florert i mange år. Likevel kan tenåringen din fremdeles reise alene på sydentur.

Tolvåringer til Ibiza

På rutefly kan selv tolvåringer reise alene, og mange flyselskaper tilbyr reiser til de samme ungdomsdestinasjonene som charterselskapene. Hvis du skal reise med Startour eller Apollo må du ha passert femten år.

Ingen kan nekte tenåringene å kjøpe billett, og reiseselskapene har loven på sin side når de selger turer til mindreårige.

Randi Talseth er generalsekretær i kunnskapsorganisasjonen Voksne for Barn. Hun er overraska over reiseselskapenes praksis.

- Jeg synes det er underlig at reiseselskapene har satt aldersgrensa til femten år. Det er jo ingen god idé å sende en gjeng ungdommer til Ibiza.

Informasjonsrådgiver i Startour, Elisabeth Larsen-Vonstett, skylder på at ungdommene utgjør kun et fåtall av kundene. Men hun innrømmer at selskapet har vurdert å heve aldersgrensa.

Les: Vurderer å senke aldersgrensa

- Etter tragediene i Bulgaria i fjor, vurderte vi å heve aldergrensa til atten år. Men det ble ikke mulig å gjennomføre. Det er jo først og fremst foreldrene som må ta ansvar for sine egne barn, sier hun.

Ungdom i Syden

For mange ungdommer består sydenferien av solslikking på dagtid, og hard festing på kvelden.

Foto: GREGORY BULL / AP

Talseth synes situasjonen er uholdbar, og mener alle reiseselskapene bør drøfte aldersgrensene på nytt.

- Jeg tror rett og slett ikke selskapene har tenkt over hvilke konsekvenser ei så lav aldersgrense kan få, sier hun.

Kan sette ned foten

Men selv om reisen er kjøpt og betalt, kan foreldrene nekte tenåringene å dra. Mange reiseselskap krever underskrift fra foreldre før billetten kan bestilles, og Vergemålsloven er klinkende klar på dette området: Unge over femten år kan kjøpe seg ferietur, men de kommer ingen vei uten foreldrenes samtykke.

Se vergemålsloven her

Det betyr at mor og far kan sette ned foten når tenåringen kommer hjem med flybilletten.

Les mer om aldersgrensene her

Og ifølge ekspertene er det ingen grunn til å slakke tøylene.

- Ikke tale om!

Stein Erik Ulvund er professor i pedagogikk ved Universitetet i Oslo. Han har jobba mye med veiledning til foreldre, og er ikke i tvil om hvordan foreldre bør reagere når sekstenåringen kommer hjem med flybillett til Syden.

- Hvis ungdommene er under atten år må det være uaktuelt å la dem reise alene. De har ingenting i Syden å gjøre, sier han.

Men hvis foreldrene likevel tillater det, mener han det er viktig å sette tydelige grenser før de reiser. Det er ingen hemmelighet at ungdom prøver ut alkohol på et eller annet stadium. Men studier viser at ungdom som har strenge foreldre som setter grenser, drikker mindre enn de som har slakkere tøyler hjemme.

Han er likevel krystallklar i sin mening.

- Jeg ville aldri sluppet en tenåring til Syden alene. Ikke tale om.

- Ikke gi etter

Randi Talseth deler samme syn som Ulvund, og synes helt klart tenåringer er i yngste laget til å reise på tur alene.

- Ungdom som lever i ei beskytta tilværelse her oppe i nord, er nok ikke klar over hva som venter ute i den store verden. Derfor er det viktig at foreldrene har en skikkelig samtale med ungdommene før de reiser. Da må de gå gjennom hvilke situasjoner ungdommene kan komme opp i, og hvordan de skal takle det.

Hun oppfordrer foreldrene til å holde hardt i tøylene, og ikke gi etter bare for å være grei og kul.

- Selv om foreldrene føler seg pressa, må de sette grenser. Det går faktisk an å si nei, sier hun.

Aldersgrensa bør stå

Til tross for uheldige episoder med ungdom i Syden, mener Rolf Forsdahl, advokat og reisebransjedirektør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon, at det ikke er behov for å endre aldersgrensa på utenlandsreiser.

- Det er foreldrene som kjenner ungene sine best, og det er de som bør avgjøre om det er forsvarlig å sende dem av gårde. Jeg synes ikke det er behov for å heve aldersgrensa. Hvis det er nødvendig, er det foreldrene som må sette ned foten, sier han

Forskjell på folk

Forsdahl tror ikke det er noe galt med sydenturene i seg selv, med mindre det er snakk om en rein partytur. Han understreker at det er hva man gjør, ikke hvor man drar, som er av betydning.

- Et vennepar på sytten kan reise jorda rundt uten å møte på problemer, og komme hjem igjen med massevis av gode minner som de vil vokse på. Mens en ung vennegjeng som drar på ferie for å feste, blir lettere utsatt for vold, rus og kriminalitet, sier han.

Forsdahl minner om at tenåringer lett tar farge av hverandre, og råder derfor foreldrene til å sjekke ut hvem som er med i reisefølget.

Helgefyll blir hverdagsfyll

Med lite livserfaring er det ikke sikkert ungdommene greier å takle de situasjonene som møter dem på sydentur. Og da handler det ikke bare om å huske solkrem og passe på lommeboka. For mange vil møtet med ubegrensa mengder med billig alkohol få negative konsekvenser.

- Hvis ungdommene fester i helgene hjemme, fester de hver dag i Syden. Hvis de drikker litt til vanlig, drikker de veldig mye i Syden. I verste fall kan de legge til seg rusvaner som de vil angre på senere i livet, advarer han.

I fjor fulgte et bulgarsk TV-team et knippe utagerende og unge turister som ferierte i Sunny Beach. Les mer om det her: Her er alkoturistene

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger