Advarer mot godtekos «halve uka»

Danske barn spiser så mye godterier i helgen at man kan måle mer fett og insulin i blodet deres på mandagen. – Slik er det trolig i Norge også, sier ernæringsprofessor. Hun anbefaler at man innfører lørdagsgodtet igjen.

Danske barn spiser så mye godterier i helgen at man kan måle skadelige stoffer i blodet deres på mandagen. – Slik er det trolig i Norge også, sier ernæringsprofessor.

Sunniva og Gaute spiser gjerne helgesnop og muffins på skolekjøkkenet er også populært.

– Sjokolade! Potetgull og vepsebol. Mentos. Barna NRK treffer på skolekjøkkenet på Korsvoll skole i Oslo har klare favoritter når helgesnopet skal settes fram.

Når barn spiser godterier på fredager og lørdager, kan man målefett og insulin i blodet deres på mandagen. Det viser ny forskning fra Danmark. Forskerne har undersøkt 2000 blodprøver fra 800 barn i tredje- og fjerdeklasse.

Fett og insulin i blodet

Ifølge undersøkelsen har barna høyere innhold av fett og insulin i blodet på mandager enn det de har de andre dagene i uka.

Tidligere har undersøkelse fra København Universitet vist at søtsaker, for lite søvn og for mye avslapping fører til mer fett og insulin i blodet, melder Danmarks radio.

Sjetteklassingene vi treffer fryder seg over kakene de får kose seg med når den sunne omeletten er fortært. Og selv om de slett ikke får helgesnadder tre dager i uka, byr i alle fall fredagen og lørdagen på slikt, forteller de.

– Vi spiser gjerne pizza eller tacos. Og så får jeg godteri på fredagen – og kanskje noe på lørdagen også, smiler Sunniva Bruland-Løvmo.

Mathea og Olaf

Mathea Alten-Rosnes og Olaf Lindvik Halvorsen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

Helg i tre dager

Det er absolutt mulig at norske barn har de samme matvanene som danske, mener professor i ernæring ved Universitetet i Oslo, Lene Frost Andersen.

Lene Frost Andersen

– Når helgen kommer er det mange som koser seg med søte kaker og annet snop, sier ernæringsprofessor Lene Frost Andersen.

Foto: Marit Kolberg / NRK

– Fra undersøkelser gjort for 15 år siden så vi at barn og ungdom startet helgen fredag og fortsatte både lørdag og søndag. Disse tre dagene spiser vi mer sukker enn ellers i uka, sier hun.

– Den danske undersøkelsen viser altså høyere verdier i blodet hos barn på mandager. Er det noen grunn til å tro at de spiser veldig annerledes enn norske barn?

– Nei egentlig ikke. Danskene er kanskje dem vi kan sammenligne oss mest med av de nordiske landene, for vi har ganske like spisemønstre, mener hun.

– Tilbake til lørdagsgodtet

Forbruk 2013

Så mye brus, kaker og sukker får nordmenn i seg i løpet av ett år. (Kilde: Helsedirektoratet)

Foto: Marco Vaglieri / NRK

Nå skal helsemyndighetene i gang med en ny kostholdsundersøkelse. Denne gangen skal også forskjellen på hverdags- og helgekosten kartlegges.

– Nå vil vi også være opptatt av å se hvordan helgespisingen er i forhold til hverdagen. Og vi vil gjerne vite om helgen fremdeles er like lang.

– Burde vi tilbake til den gammeldagse lørdagsgodteriskålen?

– Ja, jeg tror absolutt det kunne være en fordel. Og at man hadde én dag i uka som var annerledes, ikke tre, sier ernæringsprofessoren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger