– Jernbaneverket får ansvaret for ulykken

En kilde i Havarikommisjonen sier til TV 2 at Jernbaneverket hadde ansvaret for togulykken på Sjursøya. Havarikommisjonen tilbakeviser påstanden som prematur.

Togulykke på Sjursøya i Oslo

Tre mennesker mistet livet i ulykken på Sjursøya.

Foto: Morten Holm / Scanpix

Kanalen melder at kommisjonen har konkludert med at ulykken ville skjedd uansett hvem som var på Alnabru. Det er Jernbaneverket som eier godsterminalen, skinneganger og bremsesystemer, og som dermed har ansvaret for vedlikeholdet av disse. Det sier en ikke navngitt kilde i Havarikommisjonen.

Les også: Sikkerheten skjerpet etter ulykken
Les også: Awni så godsvognene komme mot seg i 100 km/t
Les også: Vognene unngikk tre buffere
Les også: CargoNet AS opplevde nær identisk ulykkesforløp i 2006

– Ulykkesårsaken er helt uavhengig av hvilke selskap og hvilke personer som opererte der oppe (på Alnabru) den dagen. Denne hendelsen ville ha skjedd uansett. Dette har med materiell og systemer å gjøre. Jernbaneverket har et større ansvar her, sier personen ifølge TV 2.

Etter ulykken har det vært stor oppmerksomhet rundt selskapet CargoNet, selskapet som drev vedlikehold på vognene før ulykken. Men så langt er det ikke kommet fram opplysninger som tyder på at menneskelig svikt hos dette selskapet var årsaken.

– Nå vil ikke jeg spekulere på vedlikeholdet av materiell og bremsesystemer på Alnabru, men generelt vet vi jo at det er et stort etterslep på vedlikehold av jernbanemateriell, sier presseansvarlig Bjarne Ivar Wist i CargoNet.

Direktør Elisabeth Enger i Jernbaneverket vil ikke kommentere saken overfor TV 2 nå.

– Ikke trukket konklusjoner

Havarikommisjonen tilbakeviser overfor NRK tirsdag kveld at de har kommet til en konklusjon i saken. De sier det er for tidlig å si noe om hvor ansvaret ligger.

– På det nåværende tidspunkt har vi ikke trukket noen konklusjoner, fordi vi er i en situasjon hvor vi kryssjekker alle opplysningene vi har. Vi vil begynne å analysere over påske, og har følgelig ikke trukket noen konklusjoner ennå, sier direktør Grete Myhre i Havarikommisjonen til NRK.

– Du sier at det ikke er trukket noen konklusjoner. Er det sikkert at ingen har sagt dette?

– Det vil forundre meg om det er noen i jernbaneavdelingen som har sagt dette. Vi går ikke ut med noen konklusjoner på det nåværende tidspunkt, legger hun til.

Myhre mener det ikke er nødvendig å spekulere mer.

– Det er ikke nødvendig å spekulere. Hvis noen andre har sagt noe, er det noen som ikke kjenner til hvor langt vi har kommet med denne undersøkelsen.

– De har bare uttalt seg uten tilstrekkelig grunnlag?

– Ja, hvis så er tilfelle, er det den eneste forklaringen, fastslår Myhre.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger