Hopp til innhold

– Dilemma å utelukke halve sannheten

Biskop Bernt Eidsvig har lite til overs for pressens behandling av offeret i Müller-saken. Nå vil han gjenreise tilliten til den katolske kirken i Norge.

Bernt Eidsvig og Sigurd Markussen

Sogneprest Sigurd Markussen (t.h.) og biskop Bernt Eidsvig var sterkt kritiske til det Markussen kalte press fra journalister på offeret i Müller-saken.

Foto: Junge, Heiko / Scanpix

Biskop Bernt Eidsvig fastslo på fredagens pressekonferanse i regi av Oslo katolske bispedømme at kirken kjenner til seks saker hvor det er påstander om overgrep mot mindreårige. I tillegg kommer flere andre saker.

– Jeg har konsentrert meg om sakene mot mindreårige når jeg nå snakker med pressen. I de andre sakene er det såkalt «utilbørlig oppførsel», men ikke straffbare handlinger, forklarer Eidsvig til NRK etter pressekonferansen.

På pressekonferansen viste biskopen til at en prest etter norsk lov ikke er forpliktet til å formidle det han erfarer i interne forum, det vil si fra skriftestolen eller ved sjelesorg.

Den katolske kirkeretten regner brudd på denne fortroligheten som en av de alvorligste synder en prest kan begå. Eidsvig mente han rett og slett hadde tatt hensyn til offeret i Müller-saken:

– Den dette gjelder er allerede sveket av kirken én gang. Han skal ikke måtte oppleve det igjen, sa Eidsvig på pressekonferansen.

Les også: – Vet om seks overgrepssaker

Spark til pressen

VG avslørte fredag at Den katolske kirken i Norge har et arkiv hvor opplysninger om sensitive saker holdes skjult . Biskopen sa på pressekonferansen at han ville gjøre politiet oppmerksom på at han har et slikt arkiv, men at noe innsyn ikke kommer på tale.

Les også: Biskopen drives fra skanse til skanse

Biskopen vedgår overfor NRK etter pressekonferansen at han kan forstå hvis noen mener han har vært sent ute med informasjon i Müller-saken.

– Ville dere, sett i ettertid, kunne fortalt offentligheten at en biskop hadde blitt avsatt og at det var på grunn av et overgrep, uten å brette ut detaljene?

– Det er et dilemma å utelukke halve sannheten. Men husk at pressen har store ressurser, men ikke alltid like stor samvittighet, sier Eidsvig.

Han viser til uttalelsene til sogneprest Sigurd Markussen, kontaktperson for offeret i Müller-saken, kom med under pressekonferansen. Markussen fortalte at offeret hadde blitt forsøkt kontaktet og presset til å stå frem av enkelte medier.

Les også: Varslet om overgrep

Får etterspill

Bakgrunnen for saken er Adresseavisens avsløringer onsdag om at tidligere biskop i Trondheim, Georg Müller, hadde innrømmet seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for om lag 20 år siden.

Les også: Norsk katolsk biskop tilstår overgrep mot gutt
Les også: Overgrepsoffer avhørt av politiet

Offeret, i dag en voksen mann, ønsker å bli ferdig med saken. Markussen sa at den voldsomme oppmerksomheten opplevdes som et nytt overgrep.

Overfor NRK er biskop Eidsvig uansett klar på at Müller-saken får et etterspill.

– Vi har aldri hatt en sak av disse dimensjonene. Vi vil gjennomgå rutiner og alle aspekter ved det som har skjedd, fastslår biskopen.

Han forklarer at dette gjelder både kirkens egen behandling og måten de har forholdt seg til offentligheten på. Nå vil han gjenreise tilliten til kirken, blant annet gjennom forkynnelse.

Les også: Håper tilliten til kirken kan gjenopprettes

Håper på renselsesprosess

Lindie Landmark

Lindie Landmark

Foto: NRK

Lindie Landmark, kontaktperson for fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme, deltok også på pressekonferansen.

– Jeg håper dette er en renselesesprosess, slik det er i alle organisatoriske sammenhenger hvor det har hendt ting som ikke er bra. Det betyr ikke at kirken ikke har gjort noe bra tidligere, sier Landmark til NRK etter pressekonferansen.

Personer som ønsker å melde fra om overgrep av ulik art kan henvende seg til Landmark. Hun tar igjen sakene videre til biskopen, som igjen kan ta sakene videre til sitt fagetiske råd.

– Én overgrepssak er én for mye. Alle slike saker er tragiske og smertefulle, fastslår hun.

– Ingen menneskerett å vite alt

Landmark råder personer som kommer med overgrepssaker til å anmelde forholdet, hvis de ønsker det selv. Samtidig er hun opptatt av å verne den som har blitt utsatt for overgrep.

Hun mener store presseoppslag om overgrepssaker, hvor offeret slås opp med bilde og navn, kan føre til at mange kvir seg for å stå frem.

– Det er ingen menneskerett å vite hva som har skjedd i en overgrepssak og hvem som har blitt rammet. Det bør også pressen ta til seg, mener hun.

Landmark er ikke lønnet av kirken, men er kontaktperson på frivillig basis. Til daglig jobber hun i undervisningssektoren.

– Det er en parallell mellom overgrepssaker i kirken og mobbing i skolen, på denne måten: Vi kan ikke gjøre noe med det vi ikke vet, men vi plikter å gjøre alt med det vi vet, forklarer Landmark.

Video Biskop Bernt Eidsvigs erklæring

KLIKK FOR Å SE VIDEO: Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke redegjorde for overgrep i Norge.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger