Hopp til innhold

– Vet om seks overgrepssaker

Biskop Bernt Eidsvig sa det var enkelt å tie om overgrepene.

Video Biskop Bernt Eidsvigs erklæring

Biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirke redegjorde for overgrep i Norge.

– Jeg har gjort så godt jeg har kunnet med å besvare spørsmål siden overgrepet til Muller ble kjent gjennom Adresseavisen, sa biskop Bernt Eidsvig i Den katolske kirken i Oslo på dagens pressekonferanse.

– En prest er etter norsk lov ikke forpliktet til å formidle det han erfarer i interne forum, det vil si fra skriftestolen eller ved sjelesorg, forklarte den katolske biskopen i Oslo om hvorfor han ikke har fortalt om overgrepssaken tidligere.

– Alvorlig synd å bryte fortroligheten

Han sa også at katolske prester forbys dette dersom det ikke åpnes for det fra Vatikanet.

Under pressekonferansen fredag påpekte Bernt Eidsvig at den katolske kirkeretten regner brudd på denne fortroligheten som en av de alvorligste synder en prest kan begå.

– Dersom prester skulle være pålagt å videreformidle det som sies fra skriftestolen, ville vi ikke bidra til mer åpenhet, men lukke det åpne rommet som finnes. Da ville terskelen bli uoverstigelig.

– Når enkelte sier at jeg valgte å tie, vil jeg si at valget var enkelt. Den dette gjelder er allerede sveket av kirken én gang. Han skal ikke måtte oppleve det igjen, sa biskopen.

Er det et offer for overgrep som kommer til oss, kan presten gi oppmuntring og støtte til å gå til politiet eller søke faglig bistand, forklarer biskopen.

Han kjenner ikke til at det har skjedd i norsk kirkehistorie at en prest har brutt denne fortroligheten.

Nekter å åpne arkivet

VG avslørte fredag at Den katolske kirken i Norge har et arkiv hvor opplysninger om sensitive saker holdes skjult.

– Jeg vil gjøre politiet oppmerksom på at jeg har et arkiv, men innsyn kommer ikke på tale, sa biskopen, som er lederen for Den katolske kirken i Norge.

Ifølge Eidsvig skal fire tilfeller av overgrep mot mindreårige være registrert i arkivet. To av overgrepene skal ha funnet sted på 1950-tallet, og prestene det gjelder er døde.

I tillegg kommer en sak fra 1980-tallet, og Eidsvig sier gjerningsmannen i dette tilfellet befinner seg i utlandet. Den siste saken er ikke bekreftet, men basert på rykter.

Biskopen sier han vil kontakte statsadvokatembetet for å få råd om hvordan han skal forholde seg dersom han får kjennskap til nye saker.

Les også: Norsk katolsk biskop tilstår overgrep mot gutt
Les også: - Ville dysse ned saken

Vurderer større åpenhet

Foruten Eidsvig deltok Huan Nguyen, medlem av fagetisk råd i Oslo katolske bispedømme og psykolog, og Sigurd Markussen, kontaktperson for den fornærmede i Müller-saken under pressekonferansen.

Bakgrunnen er Adresseavisen avsløringer onsdag om at tidligere biskop i Trondheim, Georg Müller, hadde innrømmet seksuelt misbruk av en mindreårig altergutt for om lag 20 år siden.

Eidsvig har avsluttet et opphold i Østerrike før tiden for å håndtere overgrepssaken.

Han har uttalt at han ser behovet for større åpenhet.

Torsdag ble det kjent at den danske katolske kirken vil åpne et tilsvarende hemmelig arkiv for en uavhengig ekstern gransker.

Les også: Håper tilliten til kirken kan gjenopprettes
Les også: Overgrepssaker i hemmelig arkiv
Les også: Undersøkte overgrep i Norge i 2004


Lyspunkt

AKTUELT NÅ