– Vi må holde tilbake penger til Irak

Frps Christian Tybring-Gjedde mener Norge må holde tilbake penger til Irak hvis landets regjering ikke kan garantere for mulla Krekars sikkerhet. – Ikke aktuelt, sier Utenriksdepartementet og peker på at det ikke er myndighetene som får pengene.

Christian Tybring-Gjedde

Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde mener regjeringa har et ris bak speilet de må ta i bruk for å få mulla Krekar ut av Norge.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix

– Det er på tide at regjeringen opptrer som et kollegium, sier Frps stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde, som er medlem av Stortingets utenriks- og forsvarskomité.

25. januar løslates mulla Krekar fra Kongsvinger fengsel etter å ha sonet en dom på to år og ti måneder. Siden 2003 har han hatt et utvisningsvedtak mot seg, men er fortsatt i Norge fordi han risikerer dødsstraff om han reiser hjem til Irak.

– Norge bidro med én milliard kroner i bistand til den irakiske regjeringa i 2014. Dette er penger som de selvfølgelig trenger, og da har vi et ris bak speilet. Kan de ikke garantere for sikkerheten til sin egen borger, må vi holde igjen penger, sier Tybring-Gjedde.

UD: – Støtten går til FN og hjelpeorganisasjoner

Bård Glad Pedersen

AVVISER: – Norge gir ikke bistandsmidler til myndighetene i Irak, men til FN og hjelpeorganisasjoner i landet, sier statssekretær Bård Glad Pedersen.

Foto: Skibstad, Kent / NTB scanpix

Utenriksdepartementet (UD) avviser imidlertid dette.

– Norge gir ikke bistandsmidler til myndighetene i Irak. I 2014 ga vi 220 millioner kroner i humanitær støtte til FN og hjelpeorganisasjoner som arbeider i landet, sier statssekretær Bård Glad Pedersen (H).

– Det er ikke aktuelt for regjeringen å holde tilbake humanitær nødhjelp til ofrene for terrorirganisasjonen ISILs herjinger, legger han til.

Ber utenriksministeren om å engasjere seg

Tybring-Gjedde etterlyser et samarbeid mellom Utenriksdepartementet og Justisdepartementet.

– Så langt har jeg ikke sett at UD har involvert seg overhodet. Det finner jeg underlig. Justisdepartementet kan ikke sitte alene med dette, regjeringen må koordinere seg, mener Tybring-Gjedde.

Frp-nestleder Per Sandberg uttalte i Dagsnytt 18 på NRK mandag at han mener saken bør være løst innen ett år. Når mener du din egen regjering bør klare å få sendt han ut av landet?

– Det tar så lang tid som Børge Brende trenger for å reforhandle avtaler med Iraks regjering. Det burde ikke ta lang tid, han må aktivt på banen.

– Uheldig å ikke innfri løfter

Mens justisminister Anders Anundsen sier regjeringen er nødt til å forholde seg til menneskerettighetene, uttalte Frp-leder Siv Jensen i 2009 at hun i ytterste konsekvens er villig til å bryte menneskerettighetene for å få mullaen ut av landet.

Created by InfoDispatcher

Frp-leder Siv Jensen intervjues i Dagsrevyen i 2009.

– Det er klart det er viktig å innfri løftene vi har gitt til velgerne våre. Det er ikke heldig å love noe i en valgkamp som vi ikke kan innfri, sier Tybring-Gjedde.

– Forstod ikke dere i opposisjon at dere i regjering er nødt til å forholde dere til de samme lovene og reglene som alle andre?

– Det får du spørre andre om. Det viktige nå er at vi finner en løsning.

SISTE NYTT

Siste meldinger