NRK Meny
Normal

– Forholdet vårt er mer et fornuftsekteskap

Senterpartiets leder Liv Signe Navarsete slår fast at seks års regjeringssamarbeid har gitt resultater. Nå starter oppturen etter en tung tid for partiet, tror hun.

Sp-leder Liv Signe Navarsete taler til landsmøtet 2011

I sin tale til landsmøte nevnte ikke Sp-leder Liv Signe Navarsete de vanskelige sakene som har preget partiet med et eneste ord.

Foto: Alley, Ned / Scanpix

Ulovlig partistøtte, gaver, dårlige meningsmålinger. Det har vært en vanskelig tid for Senterpartiet.

I sin tale til landsmøte nevnte ikke Navarsete de vanskelige sakene som har preget partiet med et eneste ord. Det har blitt kalt et helvetes år, men nå skal det snus, på nettopp Hell, håper hun.

Ikke et kjærlighetsforhold

Navarsete startet med å klargjøre sitt forhold til de to andre partiene i regjering:

– Jeg synes både Jens og Kristin er gode kollegaer og venner. Likevel vil jeg nok definere forholdet vårt mer som et fornuftsekteskap enn et kjærlighetsforhold. Og i god senterpartiånd er det ingen tvang inne i bildet, sa hun. Og la til at de sammen har et klart definert mål, å skape og deler verdier i hele Norge.

I sin åpningstale i Stjørdal slo hun også fast at seks års regjeringssamarbeid har gitt resultater.

– Men la det være klinkende klart, vi er utålmodige etter å nå målene vi setter oss. En regjering som er fornøyd med sine resultater, er en avgått regjering, sa hun.

Blant sine egne ble hun mottatt som en dronning i dag og hun likte helt tydelig å være på plass nettopp der.

Til angrep på «Mjuk-Erna»

Til de 190 landsmøtedelegatene benyttet også Navarsete anlednignen til å lange ut mot høyresiden. Spesielt rammet det Høyre-leder Erna Solberg.

– Jern-Erna har ikke skifta hånd. Hun har bare puttet jernhånda si inn i en silkehanske. Men det er ikke alltid at innpakninga forteller noe om innholdet. Høyrepolitikken slår hardt, uansett hvilken hanske Erna har på, sa hun.

Politisk kommentator i NRK, Magnus Takvam synes angrepet mot Høyre-siden var interessant:

– Det var et krav fra mange i partiet at hun burde markere kritikk og avstand til Høyre. Det er helt tydelig et behov i partiet for å markere dette, sier han.

– Hva kommer det av?

– Både at Høyre er en konkurrent i mange kommuner om velgere, og kanskje også på grunn av at det har vært spekulasjoner rundt lojaliteten til det rød-grønne samarbeidet, etter for eksempel at det er klart at Ola Borten Moe blir med i toppledelsen i partiet, fortsetter han.

– Seier i Lofoten-saken

Da regjeringen forrige uke la fram sitt kompromiss i saken om oljeboring utenfor Lofoten var mange tidlig ute og påberopte seg en seier. At det ikke ble konsekvensutredning, men heller kunnskapsinnhenting, ble av flere karakterisert som en seier

– Det var kun en halv SV-seier. Vi fikk en hel seier, sa Navarsete til landsmøtet.

Hun begrunnet det med at partiet fikk gjennomslag for å øke aktiviteten i nordområdene.

– Vi fikk i pose og sekk, vi vant saken, sa Sp-lederen.

Senterpartiets landsmøte avsluttes søndag. NRK følger det både på radio, TV og nett.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger