– Veldig leit at Venstre bryter

Venstre har varslet at de bryter forhandlingene om statsbudsjettet. Samtidig samler Fremskrittspartiets landsstyre seg nå til et ekstraordinært møte om krisen i budsjettforhandlingene.

Frp-leder Siv Jensen på vei inn til ekstraordinært landsstyremøte

FORHANDLINGSBRUDD: Finansminister Siv Jensen møtte tirsdag ettermiddag Frps landsstyre etter at det er klart at Venstre bryter forhandlingene.

Foto: Hallgeir Aunan

Dramatikken rundt neste års statsbudsjett drar seg til etter at det tirsdag ettermiddag ble kjent at Venstre bryter forhandlingene om budsjettet.

Frp-leder Siv Jensen sier på vei inn til et møte med landsstyret i Frp at hun mener regjeringen har strukket seg langt i forhandlingene.

Jeg synes det er veldig leit at Venstre bryter forhandlingene. Vi har strukket oss langt for å komme Venstre og Krf i møte på viktige kjerneområder for dem, sier Jensen.

LES OGSÅ: Venstre vurderer å bryte

Siv Jensen kommenterer at Venstre bryter budsjettforhandlingene

– Landsstyret kjenner kun saken gjennom mediene

Frp-lederen sier at hun nå vil orientere landsstyret i partiet om hvordan stoda er etter at Venstre nå har sagt at de bryter forhandlingene.

– De har så langt fulgt prosessen gjennom mediene. Det er godt både for dem og meg at vi nå kan gjøre opp status, sier Jensen.

Hun understreker at hun mener det fortsatt er reell vilje hos regjeringen til å finne en løsning på budsjettet for neste år.

– Vi strekker oss veldig langt for å finne en løsning, sier hun.

– Selvsagt ligger bilpakken fast

Frp-lederen sier at landsstyret nå skal ta stilling til situasjonen slik den er.

Men hun understreker som mange ganger tidligere at bilpakken ligger fast.

– Selvsagt gjør den det, sier hun.

Hun svarer ikke på NRKs spørsmål om regjeringens bilpakke er så viktig for Frp at hun er villig til å oppgi regjeringsmakten for å tviholde på den.

Det var nettopp vedtak i landsstyret til Frp, der sentralstyret, fylkeslederne og representanter fra stortingsgruppen er med, som var medvirkende til at regjeringen fremstilte sitt forslag om det grønne skatteskiftet som et ultimatum.

Frp-kilder NRK har snakket med sier at dagens møte kun er for å orientere om prosessen. Det skal ikke være aktuelt å etterfølge sentrumspartienes krav om å endre det som har fått navnet bilpakken.

Og det bekreftes nå av Frp-lederen tirsdag ettermiddag.

For at Frp kunne gå med på å øke avgiftene på diesel, bensin og mineralolje med henholdsvis 15, 35 og 20 øre, krevde de kompenserende tiltak i retur.

Partiledelsen, med finansminister Siv Jensen i spissen, har hele veien vært klar på at denne bilpakken ligger fast. For Frp innebærer det at drivstoffavgiftene ikke skal ytterligere opp, samtidig som tiltakene som sørger for at bilistene går i pluss må være på plass.

Raser mot fastlåst bilpakke

Ultimatumet har satt sinnene i kok hos støttepartiene KrF og Venstre. De er spesielt provosert over at statsminister Erna Solberg sa «dette er så langt Høyre og Frp kan gå» allerede før statsbudsjettet ble lagt fram.

– Det virker som det er landsstyret til Frp som styrer regjeringen, sa Venstre-leder Trine Skei Grande til NRK tidligere i dag.

Hun sier at årsaken til bruddet er at regjeringspartiene ikke har vært villige til å forhandle om viktige deler av statsbudsjettet, spesielt om tiltak for å redusere Norges klimagassutslipp i tråd med forpliktelsene i Paris-avtalen.

– Har satt Stortinget i vanskelig situasjon

– Dette ultimatumet fra regjeringen har satt Stortinget i en svært vanskelig situasjon. En mindretallsregjering kan ikke møte Stortinget med et ultimatum før forhandlingene, men må være villig til å forhandle om alt. Vi er ikke de de eneste som reagerer på regjeringens ultimatum. Flere partier er opprørt over en regjering som ikke legger til rette for en forsvarlig budsjettbehandling i Stortinget. Dette må regjeringen ta ansvar for, fortsetter Grande.

KrF skal holde ekstraordinært gruppemøte i morgen formiddag. Først da vil partiet ta stilling til om de, i likhet med Venstre, bryter budsjettforhandlingene.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger