Hopp til innhold

Direktør vil ha svensk modell: – Det bør koste å sykmelde seg

Bedriften Bravida ser at svenske ansatte sykmelder seg fire prosent, mens nordmenn i samme bedrift har fravær på seks prosent. Nå vil direktøren at det skal koste litt å være syk i Norge, slik som i Sverige.

Illustrasjonsbilde Bravida

Bravida er en teknisk installasjonsbedrift, som driver innen elektro, rør og ventilasjon, med 9000 ansatte i Skandinavia. – Vi ser et lavere sykefravær blant våre svenske arbeidstakere, sier personaldirektøren.

Foto: Petter Karlberg / Bravida

Svenske Bravida-ansatte er mye mindre borte fra jobb, enn sine norske kolleger – til tross for at de gjør like oppgaver.

– Vi ser et mønster

Nå jobber svenske og norske ansatte med tekniske installasjoner på det nye sykehuset Østfold, og anleggsleder Morten Thomassen vet hvilke montører han kan regne med.

– Det er nok svensker. Vi ser det er enklere å være hjemme når du er i Norge. Vi ser et mønster, sier han til NRK.

Bravida er en teknisk installasjonsbedrift, som driver innen elektro, rør og ventilasjon, med 9000 ansatte i Skandinavia.

De svenske montørene som møter oss på sykehuset Østfold, er langt friskere enn de norske ansatte i selskapet.

– Norske ansatte har litt under seks prosent fravær, mens svenskene er borte fire prosent av tiden, sier personaldirektør Bjørn-Erik Saga i Bravida.

– Gjenspeiler holdninger

Men han er likevel fornøyd. Det var verre før bedriften fokuserte på problemet. Over lang tid har norske ansatte vært dobbelt så syke som svenske, ifølge Saga.

– Det er spesielt, men vi ser et nesten dobbelt så høyt sykefravær i Bravida i Norge som Bravida i Sverige. Vi tror det gjenspeiler hvilke holdninger man har med seg og hvilken kultur man har rundt dette, sier han.

Det gjenspeiler også situasjonen på landsbasis, svenskene er generelt halvparten så syke som nordmenn med seks prosent mot tre.

Svensk-ansatte i det tekniske installasjonsselskapet Bravida betaler litt for egen sykdom. Norsk-ansatte får 100 prosent lønn når de er syke.

– Skal jeg være litt personlig ville jeg ønsket en avtale hvor både arbeidsgiver og arbeidstaker betalte litt av regninga, sier Saga.

– Bør endre norsk modell

Regiondirektør Tore Bakke i Bravida mener den norske modellen bør endres.

– Jeg tror det må til. Jeg vet at det ikke faller i smak, men jeg tror det må lønne seg å gå på jobb.

Men også mange bedriftsledere har en del å gå på for å få folk til å være på jobb, påpeker Bravida-direktøren.

– Jeg mener at ledere må bli flinkere til å dyrke frem arbeidsglede, sier Bakke.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger