Nederlandsk rapport: – Sannsynlig at kniven er drapsvåpenet

(OSLO TINGRETT): De nederlandske krimteknikerne støtter konklusjonen til de tyske krimteknikerne i Skøyen-drapssaken.

Fruktkniv

Dette er en kopi av fruktkniven, som aktoratet mener er drapsvåpenet.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

De mener det er sannsynlig at kniven som ble funnet hjemme hos den drapstiltalte, er drapsvåpenet.

De nederlandske ekspertene havnet imidlertid på en grad av sikkerhet som så vidt bikker over 50 prosent. Konklusjonen er at det er noe større grad av sannsynlighet for at kniven er drapsvåpenet enn at en annen kniv er det.

Det fortalte aktor, Svein Holden i Oslo tingrett mandag.

Dette er aktoratets hovedbevis i drapssaken, der Vegard Bjerck (43) ble funnet drept i garasjeanlegget på Skøyen i 2008.

– Vi er fornøyde med resultatet, men denne sannsylighetsgraden er jo vesentlig lavere enn i den tyske konklusjonen, innrømmer aktor Svein Holden.

– Gledelig overrasket

Rapporten som kom søndag ettermiddag konkluderer med at metodene som de tyske krimteknikerne brukte for å undersøke kniven, er akseptable, med ett unntak.

– Det er at deres undersøkelser ikke er kvalitetskontrollerte utenfor, forklarte Holden i retten.

– Men konklusjonen derers er at det er sannsynlighetsovervekt for at den beslaglagte kniven er drapsvåpenet, sa påtalemyndigheten.

Forsvaret i saken ser imidlertid positivt på nederlendernes konklusjon.

– Min klient er gledelig overrasket. De nederlandske ekspertene konkluderer med en helt annen grad av sikkerhet enn tyskerne, som mente at det var sikkert at kniven var drapsvåpenet, sier forsvarer Knut Lindboe til NRK.no.

Ifølge Lindboe svekker den nederlandske rapporten aktoratets knivbevis.

Seks forskjellige utsagn om kniven

I løpet av hovedforhandlinga har seks eksperter fra fire ulike europeiske laboratorier uttalt seg om fruktkniven kan være drapsvåpenet på bakgrunn av undersøkelser av knivbladet og et stykke av avdødes ribbein.

Fire av ekspertene har kommet til konklusjonen at det er større sannsylighet for at fruktkniven er drapsvåpenet enn ikke, etter laboratorieundersøkelser.

To av de seks ekspertene sier på sin side at det ikke er mulig å komme med noen konklusjon fordi grunnlagsmaterialet er av for dårlig kvalitet. Disse forsvarervitnene baserer sine uttalelser på at de har vurdert de andre ekspertenes arbeid, og har ikke undersøkt knivblad og ribbeinsbrusken selv.

Rene Pieterman og Isaac Keerweer fra Nederlandsk kriminalteknisk institutt ble bedt om å gjøre en vurdering. De har både gjort en kvalitetssjekk av den tyske rapporten og en selvstendig vurdering av kniven.

Utsatt

Mandag startet den såkalte Skøyen-drapssaken opp igjen etter å ha blitt utsatt som følge av stid om knivbeviset.

Rettssaken startet tidlig i oktober, men ble utsatt da det ble sådd tvil om det sentrale beviset i saken mot naboen som sitter på tiltalebenken.

(Saken fortsetter under bildet)

Svein Holden og Knut Lindboe

Aktor Svein Holden (t.v.) og forsvarer Knut Lindboe, diskuterer når innholdet i den nederlandske rapporten skal omtales.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Påtalemyndigheten mener Bjerck ble stukket i hjel med en fruktkniv som ble beslaglagt hjemme hos tiltalte i mars i år. En tysk ekspert fastslår i en rapport at fruktkniven er drapsvåpenet, mens andre eksperter tviler på om det er mulig å komme med en sikker konklusjon.

I dag ble det altså klart at nederlandske eksperter langt på vei støtter undersøkelsene utført av de tyske ekspertene.

Nye sakkyndige

Under rettssaken opplyste aktor Svein Holden at han hadde funnet fram til nye sakkyndige som kunne vurdere knivbeviset på nytt.

Tross sterke protester fra forsvarer Knut Lindboe, beordret retten halvannen måneds pause mens de nederlandske ekspertene undersøkte om fruktkniven ble brukt til å ta livet av Bjerck.

– Drapssaken har vært etterforsket i flere år. Riksadvokaten har uttalt at bevisene holder. Og så, etter halvannen uke i tingretten, sier påtalemyndigheten at de bommet på beviset - og ber om mer etterforskning. Det holder ikke, sa en oppgitt Lindboe den gangen.

Arrestert to ganger

Den drapstiltalte mannen (45) ble først pågrepet og siktet for forsettlig drap i juni 2009, et halvt år etter at Bjerck ble funnet drept i garasjeanlegget på Hofftunet på Skøyen.

Etter halvannen måned i varetekt ble naboeb sluppet fri. I mars 2011 ble han pågrepet igjen, men ble løslatt før tiltalen var klar i mai.

Politiet mener motivet for drapet er at Bjerck skal ha oppdaget at tiltalte ripet opp en bil i garasjen.

45-åringen innrømmer å ha ripet opp biler ved flere anledninger, men sier han ikke var i garasjen da drapet skjedde, og nekter derfor straffskyld.

Døtrene har gitt ham alibi for det aktuelle tidsrommet, og forsvarer Lindboe har også lagt fram datalogger som skal vise at mannen var i leiligheten sin da Bjerck ble stukket i hjel.

Hofftunet garasjeanlegg

Nedkjørselen til garasjeanlegget hvor Vegard Bjerck ble funnet drept 18. desember 2008. Han døde av blodtap etter å a blitt utsatt for 11 knivstikk.

Foto: Camilla Wernersen / NRK

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger