Hopp til innhold

– Rimer ikke med mer åpenhet

Det vitner ikke om mer åpenhet når AUF nekter pressen å følge granskingskommisjonens besøk på Utøya, mener Norsk Redaktørforening.

22. juli-kommisjonen på Utøya

I dag besøkte 22. juli kommisjonen Utøya, men pressen fikk ikke være med.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

Nils E. Øy

Nils E. Øy, Norsk Redaktørforening.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX
Video Trond Henry Blattmann om bistandsadvokater

Trond Henry Blattmann.

Foto: Nyhetsspiller
22. juli-kommisjonen på Utøya

Alexandra Bech Gjørv leder 22. juli kommisjonen som tirsdag besøkte Utøya.

Foto: Ingunn Andersen / NRK

– Det er greit nok at AUF ikke ønsker pressen der, men det står ikke særlig i forhold til lovnadene om økt åpenhet, sier organisasjonens leder, Nils E. Øy.

22. juli kommisjonen hadde i utgangspunktet invitert pressen med på dagens befaring på Utøya. Men sent i går ettermiddag kom kontrabeskjeden.

«Kommisjonen er i dag kontaktet av AUF som ikke ønsker at pressen deltar på selve befaringen av Utøya,» sto det i pressemeldingen.

Pressen ønsket å være der

Norske medier har respektert ønsket fra AUF, og får dermed ikke dokumentert kommisjonens arbeid på øya der 69 mennesker ble drept av Anders Behring Breivik 22. juli.

Programdirektør i NRK, Per Arne Kalbakk, er imidlertid klar på at dagens befaring har stor offentlig interesse.

– Jeg stiller meg undrende til denne holdningen fra AUF, sier han.

– Kommisjonen er oppnevnt av regjeringen for å gjennomgå det som skjedde, og deres befaring er en viktig nyhetshendelse som det hadde vært naturlig for oss å dekke.

Men Trond Henry Blattmann, lederen for støttenettverket for pårørende etter 22. juli, er enig med AUF i at pressen ikke har noe der å gjøre.

– Politiet viser kommisjonen rundt, og man kan jo bare ane hva slags bilder som kunne ha kommet ut av det, sier han til NRK.no.

– Skjønner du innvendingen om at dette ikke er i tråd med mantraet om mer åpenhet?

– Nei, åpenhet handler ikke om hva som skjer når man tar bilder der ute, sier Blattmann.

Vil ha full kontroll

Det er ikke første gang AUF ettertrykkelig ber norske og internasjonale pressefolk om å la være å reise ut til Utøya.

Da øya ble frigitt av politiet i slutten av august, hadde et kobbel med journalister og fotografer fra hele verden tatt turen til Oslo for å fortelle hvordan det så ut på øya.

Men AUF ba innstendig media om å vente.

Bakgrunnen var hensynet til de mange pårørende og overlevende som ennå ikke hadde vært på øya som et ledd i sorgprosessen.

Først 3. oktober åpnet AUF øya for pressen, og for første gang fikk det norske folk se åstedet for de mest omfattende massedrapene på norsk jord i fredstid.

Kommisjonen beklager

I utgangspunktet hadde 22. juli kommisjonen lagt opp til at pressen også skulle få anledning til å ta bilder ved utvalgte steder under befaringen, men da AUF fikk høre om planene satt de seg på bakbena.

Eskil Pedersen skriver i ei pressemelding tirsdag ettermiddag at ingen medier bør reise til Utøya uten at AUF har sagt at det er greit.

– Da det ble kjent for AUF at 22. juli kommisjonen hadde til hensikt å la media følge deres befaring på Utøya i dag, ga vi en rask og ryddig tilbakemelding på at dette ikke var i samsvar med AUFs utsagn og uttalte holdninger til mediebesøk på Utøya, skriver AUF-lederen.

AUF ønsker ikke at pårørende, overlevende og etterlatte skal se bilder fra Utøya i massemedia uten at de har blitt forberedt god tid i forveien.

– Den første grunnen er at dette fortsatt ligger nært i tid, og det er følelsesmessig svært vanskelig for mange at utenforstående besøker øya, sier Pedersen.

Jurist Alexandra Bech Gjørv, som leder granskingen, sa på en pressekonferanse i formiddag at dialogen med ungdomsorganisasjonen ikke hadde vært god nok.

– Vi hadde ikke kontaktet AUF i tilstrekkelig grad, og det beklager jeg.

Les siste nytt om terrorsaken her

AKTUELT NÅ