– Regjeringen gjør seg lekker før valget

Nestleder i Arbeiderpartiet Hadia Tajik tror ikke Regjeringens forslag til et mer seriøst arbeidsliv vil bedre forholdene i byggenæringen.

Portrettbilde Hadia Tajik

VIL IKKE VIRKE: Hadia Tajik (Ap) mener regjeringens forslag lukter av valgkamp.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Det kom frem da Tajik møtte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (H) i politisk kvarter i dag. Arbeidsministeren har foreslått endringer Tajik mener Høyre har stemt ned i Stortinget flere ganger tidligere.

Hauglie sa tidligere denne uken til VG (bak betalingsmur) at hun vil foreslå tiltak for å få slutt på kontrakter der arbeidstakere ikke får lønn mellom oppdragene, og at faste ansettelser skal være hovedregelen.

Hauglie vil ikke forby såkalte nulltimerskontrakter, men antyder i politisk kvarter i dag at det skal være et tak på 10–15 prosent på innleide ansatte. Hauglie vil gjøre dette for at arbeidstakere skal ha mer forutsigbare lønns- og arbeidsvilkår.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie

TAK PÅ INNLEID ARBEIDSKRAFT: Arbeidsminister Anniken Hauglie (H) vil begrense innleie til rundt 10-15 prosent.

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Hauglie mener at det først og fremst er i bygg- og anleggsbransjen de største utfordringene med innleid arbeidskraft er.

– Viser sitt sanne ansikt etter valget

Arbeiderpartiet vil forby nulltimerskontrakter, og Tajik mener vi er i ferd med å få et løsarbeidersamfunn.

Hun viser til at mange uten faste kontrakter ikke kan be om lån, organisere seg eller påpeke kritikkverdige forhold på arbeidsplassen. Tajik angriper Høyre for å ha forkastet Arbeiderpartiets forslag for å gjøre noe med problemet en rekke ganger de siste fire årene.

– Rett før valgkampen gjør de seg lekre, rett etter valgkampen viser de sitt sanne ansikt, sa Tajik om forslagene om blant annet å begrense innleie.

– Ferdig snakka

Hauglie mener det er viktig å ikke ødelegge bedriftenes muligheten for bruk av vikarer, samtidig som faste ansettelser uten lønn i perioder uten oppdrag ikke skal være mulig.

–Min ambisjon er at dette skal bli løst – vi er ferdig snakka, sier Hauglie.

Regjeringen vil sende flere forslag på høring før sommerferien med sikte på å fremme lovendringer.

Arbeid - illustrasjon, byggearbeider som sveiser

BYGG - OG ANLEGG: De fleste skal være fast ansatte mener Regjeringen.

Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger