Hopp til innhold

– Rapporten bør bety høyere utbetalinger til ofre og pårørende

Flere bistandsadvokater og pårørende mener erstatningsbeløpene etter terrordøgnet i fjor sommer bør høynes på grunn av fakta som kom fram i 22. juli-kommisjonens rapport.

Montasje, Politi på utøya 25. juli 2011 og kommisjonens rapport

Bildet viser politiets arbeid på Utøya 25. juli i fjor. 22. juli-kommisjonen kom fram til at politiet kunne handlet annerledes under terrordøgnet i fjor sommer.

Foto: Terje Bendiksby/Berit Roald / NTB scanpix

22. juli-kommisjonen påpekte mandag denne uken flere feilgrep politiet gjorde under terroren i fjor sommer. Disse beslutningene var med på å gjøre utfallet av terroren verre enn det kunne blitt, skriver de.

Les mer: – Breivik kunne ha blitt pågrepet tidligere
Les også: Politisvikt fra topp til bunn

– For hvert minutt de hadde vært tidligere ute, hadde de spart menneskeliv, sier lederen for støttegruppa for Utøya-ofre i Oslo, Jon-Inge Andy Sogn.

Det bør få utslag for erstatningsutmålingen for både ofre og pårørende etter terroren, mener han.

– Har ikke gjort jobben sin

Svein Kjetil Lode Svendsen

Bistandsadvokat Svein Kjetil Lode Svendsen mener erstatningsutbetalingene bør høynes på bakgrunn av 22. juli-kommisjonens rapport.

Foto: NRK

Og Sogn er ikke den eneste. Flere bistandsadvokater NRK har vært i kontakt med, mener rapportens opplysninger bør tas med når Kontoret for voldsoffererstatning vurderer de mange sakene fra 22. juli 2011.

– Konklusjonen bør føre til at de fornærmede får høyere utbetaling fra staten, fordi her har man i tillegg til en gjerningsperson, en politietat som burde ha vært tidligere inne og avverga – og som ikke har gjort jobben sin, sier bistandsadvokat Svein Kjetil Lode Svendsen til NRK.

Svendsen sier han forventer at erstatningsnemnda tar inn kommisjonens rapport inn i sin vurdering, og at man på bagrunn av dette kommer fram til et høyere utbetalingsnivå for de etterlatte og pårørende.

Politiets pressekonferanse

Politidirektør Øystein Mæland (midten) og politimesterne Sissel Hammer (Nordre Buskerud) og Arnstein Gjengedal (Oslo) under mandagens pressekonferanse etter fremleggelsen av 22. juli-kommisjonens rapport.

Foto: NTB SCANPIX / Reuters

– Ikke tatt høyde for det ekstraordinære ved 22. juli

Kontoret for voldsoffererstatning gjorde vedtak i noen få utvalgte pilotsaker i juni, som skal sette standarden for alle de andre sakene fra ofrene etter 22. juli.

I disse sakene reagerte flere på at beløpene som ble satt, var altfor lave.

Flagg og roser foran regjeringsbygget

Flagg og roser foran regjeringsbygget få dager etter terroren i fjor sommer.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Beløpene som ble satt i pilotsakene har ikke tatt høyde for det ekstraordinære ved 22. juli, sier Svendsen.

Les mer: – Erstatningsbeløpene er for lave
Les også: 185 millioner til terrorofrene

– Det er grunnlag for å klage

Bistandsadvokat Christian Lundin forteller at alle vedtakene er klaget inne for Erstatningsnemnda, der det er satt av to uker i midten av oktober til behandling av sakene.

Lundin sier til NRK at kommisjonens rapport, som ble offentliggjort mandag denne uken, bør få noe å si for både disse pilotsakene og fremtidige erstatningskrav.

– Jeg tenker det er utmålt en altfor lav oppreisning, ikke minst på bakgrunn av kritikken som er kommet, og den belastningen det har vært for ofrene. Derfor mener vi at det er grunnlag for å klage på disse vedtakene og kreve en høyere oppreisning.

Rapporten fremmer kritikk av flere ulike elementer, påpeker Lundin.

– Det er så mange sider som kritiseres her, og det har jo åpenbart vært en tilleggsbelastning for ofrene og de etterlatte når de ser hvilken kritikk som fremmes.

– Det gjør veldig vondt

Jon-Inge Andy Sogn

Jon-Inge Andy Sogn leder støttegruppa for Utøya-ofre i Oslo.

Foto: NRK

Jon-Inge Andy Sogn i støttegruppa for Utøya-ofre i Oslo sier de pårørende har gått og ventet på den usminkede versjonen fra 22. juli-kommisjonen lenge.

– Vi har jo visst mye av dette lenge, men for mitt vedkommende gjør det veldig vondt. Vi vet at vår datter ble drept pluss-minus fem over seks i Bolsjevika. Vi vet at politiet kunne vært på Utøya klokka seks, noe som ville betydd at hun og 27-28 andre personer kunne vært reddet.

Sogn synes erstatningsbeløpene som er tilkjent i pilotsakene er «latterlig lavt» i forhold til det man gikk inn for.

– Når det nå viser seg at politiet kunne vært der raskere, så bør det få utslag i de erstatningsbeløpene som utbetales. Selv om ingen beløp kan erstatte det tapet vi har lidd ved å miste våre kjære.

Utøya

Utøya i bakgrunnen. Lys og blomster ligger på landsiden til minne om de som døde på øya 22. juli i fjor.

Foto: JONATHAN NACKSTRAND / Afp

AKTUELT NÅ