– Overvåkingen er fullstendig uakseptabel

– Dersom dette er riktig, er slik overvåking fullstendig uakseptabelt. Vi må gjøre det som er mulig for å finne ut hvem eller hva som står bak, og hva som er det faktiske omfanget, sier justisministeren.

Justisminister Anders Anundsen

VIL AVDEKKE: Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber PST og Nasjonal sikkerhetsmyndighet avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

Justisminister Anders Anundsen (Frp) ber Politiets sikkerhetstjeneste og Nasjonal sikkerhetsmyndighet gjøre det som er mulig for å avdekke hvem som står bak overvåkingen i Oslo.

Han viser til Aftenpostens avsløring av det som gir inntrykk av å være systematisk og omfattende overvåking av mobiltrafikk iområder i Oslo der våre fremste myndighetsinstitusjoner erplassert.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet har gjort lignende funn, som må kvalitetssikres før man kan fastslå hvorvidt de er samsvarende med Aftenpostens, og eventuelt videresendes PST for
etterforskning.

– Når det gjelder denne konkrete saken, så er det PST og NSM som må si mer om hvordan de jobber for å forebygge og oppklare dette. Jeg vil få løpende få nødvendig orientering fra tjenestene, sier Anundsen.

Regjeringen tar forholdsregler

PST har i sine trusselvurderinger advart om at slik aktivitet kan foregå i Norge.

– Myndighetene har vært, og er klar over at vi er sårbare, og derfor har vi også tatt en del forholdsregler når regjeringsmedlemmene snakker sammen. Da benyttes utstyr som gjør at vi kan snakke om sensitive opplysninger på en trygg måte, forklarer justisministeren.

Se også NRKs ekstra sikre tipskanal

Eldbjørg Løwer, leder i det parlamentariske kontrollutvalget for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhets- tjenestene (EOS-utvalget på Stortinget), synes det prisverdig at Aftenposten har kartlagt ulovlig overvåkning av mobiltelefoner i Oslo sentrum.

– Samtidig mener jeg at alle som har et ansvar for sikkerhet rundt statsapparatet aktivt bør gjøre mer for å avdekke denne typen overvåkning, sier Løwer til NRK.

Les også:Skulle tro PST vil avdekke slik aktivitet

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger