Hopp til innhold

– Barna kjenner som oftest overgriperen

De aller fleste som blir utsatt for overgrep i barndommen, kjenner overgriperen, ifølge ny studie. Men foreldre og steforeldre er langt fra den største gruppen.

Voldsrapport

OVERRASKET OVER HØYE TALL: Justisminister Anders Anundsen, helseminister Bent Høie og familieminister Solveig Horne mottok rapporten som er den største undersøkelsen om vold og overgrep i Norge noensinne.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

– Når vi vet at overgrepene skjer utenfor husets fire vegger, bør de være lettere å fange opp, sier Lars Due-Tønnessen i Redd Barna til NRK.

14 prosent av overgrepene utføres av far eller stefar, ifølge en landsomfattende rapport om vold og overgrep som Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) la frem i går. Den største gruppen av overgripere er andre tillitspersoner i miljøet.

Voksne naboer, bekjente, annen familie og slekt, samt venner, kjæreste, andre kjente ungdommer er de største gruppene av overgripere, ifølge studien.

– Vi tror at vi ikke kan hjelpe når overgrepene skjer innenfor husets fire vegger. Men når vi vet at det skjer på alle fritidsarenaer, på offentlige steder der det er lettere å oppdage, handler det om at vi må tørre å se for at vi skal kunne gjøre noe med det, sier Lars Due-Tønnessen, spesialrådgiver, vold og overgrep i Redd Barna.

– Fortsatt tabu

NKVTS' undersøkelse er den første store studien i Norge hvor forskerne har spurt nordmenn direkte om de har vært utsatt for voldtekt.

Hele 9,4 prosent, én av ti kvinner, har blitt voldtatt, ifølge rapporten. Halvparten av dem under 18 år.

De fleste overgrepene mot barn begås av menn, og de flertallet av overgriperne er personer som barnet kjenner.

Lars Due-Tønnesen

Lars Due-Tønnessen i Redd Barna.

Undersøkelsen fant at cirka halvparten av de seksuelle overgrepene ble begått av en venn, kjæreste eller bekjente.

Når det gjelder seksuell omgang med et barn under 13 år, var det stort sett snakk om voksne eller familiemedlemmer.

– Det er i hvert fall én i hver skoleklasse som har vært utsatt for seksuelle overgrep. Dette er enorme tall, men det er dessverre et problem som vi ikke klarer å få bukt med fordi det fortsatt er et for stort tabu, sier Due-Tønnessen.

Han mener samfunnet må bli flinkere til å si ifra.

– Og vi må bli tryggere på at det blir tatt på alvor. Da vil overgrepene gå ned på sikt. Det tar lang tid selvfølgelig, sier Due-Tønnessen.

– Vi må tørre å snakke om det

Barne- likestillings, og inkluderingsminister Solveig Horne (Frp) sa onsdag til NRK at det er viktig å gi volden et ansikt.

– Vi må tørre å snakke om dette tabuet. Vi som politikere har en oppgave med å bygge ut tilbudet for dem som trenger hjelp.

– Jeg må faktisk si at jeg er overrasket over at tallet på vold i nære relasjoner ikke har gått ned når vi har hatt så mange handlingsplaner og pratet om dette i lang tid, sier Horne.

Helseminister Bent Høie (H) sier politikerne må bidra til å senke terskelen for at folk tør å søke hjelp hos hjelpeapparatet når de er utsatt for vold.

– Denne studien forteller oss at omfanget er så stort at vi er nødt til å reagere, sier Høie.

AKTUELT NÅ