Hopp til innhold

Nye tall om voldtekt: – I verdens rikeste land er dette en skam

Mens tre statsråder er overrasket over andelen norske kvinner som sier de er blitt voldtatt, mener ressurssentrene rapporten bare slår fast det de lenge har visst.

Rapport om vold og voldtekt

NYE TALL: Helse- og omsorgsminister Bent Høie, barne-, likestillings- og inkluderingsminister Solveig Horne og justis- og beredskapsminister Anders Anundsen fikk i dag overrakt rapporten om vold og voldtekt.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

I dag la Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress (NKVTS) en landsomfattende studie om vold og overgrep.

I rapporten kommer det frem at hele 9,4 prosent av norske kvinner har blitt voldtatt, og at halvparten av dem som blir voldtatt er under 18 år.

Av kvinner som er blitt voldtatt, sier bare 11 prosent at de søkte behandling etterpå. Hele 29 prosent hadde aldri fortalt om overgrepet til noen før denne undersøkelsen.

– Oppsiktsvekkende tall

Like etter fremleggelsen av rapporten sa justisminister Anders Anundsen at det var mye i den som er oppsiktsvekkende.

Justisminister Anders Anundsen (Frp)

OVERRASKET: Justisminister Anders Anundsen er overrasket over funnene i rapporten.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Omfanget i seg selv var oppsiktsvekkende. Jeg mener også det er oppsiktsvekkende og veldig trist at mange holder dette helt for seg selv og ikke bruker det hjelpeapparatet som er.

I rapporten kommer det også frem av mange av de kvinnene som har opplevd voldtekt var redde for å bli alvorlig skadet eller drept, og så mange som tre av ti fikk fysiske skader.

Likevel gikk kun elleve prosent av kvinnene til undersøkelse eller behandling etter overgrepet, og hele 29 prosent fortalte aldri til noen hva som hadde skjedd.

– Dette er alvorlige tall. Dette forteller oss at dette er kjempetabber i samfunnet, sier forsker og psykolog Siri Thoresen ved NKVTS.

Også Solveig Horne er overrasket over tallene, og synes også det er bekymringsverdig at så få søker hjelp.

– Det var spesielt bekymringsfullt at ikke flere melder ifra. Jeg trodde tallet ville være høyere, spesielt etter krisesenterloven fra 2010. Så dette er bekymringsfullt, sier Horne.

– Ikke overrasket

Lisa Arntzen

Lisa Arntzen ved Dixi ressurssenter for voldtatte er ikke overrasket over rapporten.

Foto: Eirin Eikås/NRK

Ved Dixi ressurssenter for voldtatte er de ikke overrasket over at så mange som én av ti kvinner i Norge har blitt utsatt for voldtekt.

– Vi har visst at omfanget er stort. Derfor er jeg er kjempeglad for at det kommer en undersøkelse som gir oss mer håndfaste tall, sier Lisa Arntzen fra Dixi til NRK.

Ved senteret er de kjent med at mange ikke oppsøker hjelpeapparatet når de har blitt utsatt for en voldtekt.

– Det er enten fordi de ikke vet at det finnes et overgrepsmottak, eller fordi de ikke tør. Så det å senke terskelen for å oppsøke et overgrepsmottak er viktig, sier hun.

Er veldig utålmodig

Tove Smaadahl

– Har det ikke skjedd noe på nesten ti år? spør Tove Smaadahl i Krisesentersekretariatet retorisk.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Heller ikke Krisesentersekretariatet, som jobber mot vold mot kvinner, er særlig overrasket over tallene i rapporten.

– Dette visste vi. Voldtektstallet har ikke gått ned på ti år. Det er bekymringsverdig at tallet ikke har gått ned. Mange politikere har ikke kunnskap om dette, sier Tove Smaadahl.

Hun er opptatt av hva regjeringen har tenkt å gjøre for å få ned tallene på voldtekt og vold mot kvinner.

– Faremo sa for mange år siden at man måtte bygge opp kompetansen stein for stein. Jeg ber denne regjeringa om å bruke store steiner. Jeg er veldig utålmodig.

– Har det ikke skjedd noe på nesten ti år? Denne undersøkelsen viser at det er like mange som blir utsatt for voldtekt og vold i nære relasjoner nå som tidligere. I verdens mest rikeste land, så er dette en skam.

– Må koble inn skolen

Ifølge Arntzen ligger det er forslag i den siste stortingsmeldingen om vold i nære relasjoner om å flytte ansvaret for overgrepsmottakene fra primær- til spesialisthelsetjenesten.

– Der mener jeg det er kjempeviktig å vurdere det tiltaket på nytt, og evaluere hvordan man skal gjøre det på en best mulig måte. Nå ligger det an til at terskelen for å oppsøke overgrepsmottakene igjen heves, sier hun.

Hun mener voldtekt fortsatt forbundet med skam, spesielt i nære relasjoner.

– Nesten halvparten forteller at det skjer før de fyller 18. De forstår kanskje ikke at det som skjedde var galt, eller at de ikke var deres feil. Dette styrker motivasjonen for å få dette som tema i skolen, sier Arntzen.

Hun mener man bør heve kvaliteten på seksualundervisningen, og at helsesøster kan spille en kjempeviktig rolle.

AKTUELT NÅ