Hopp til innhold

– Norske oljeinstallasjoner er ikke sikret mot droneangrep

Norske oljeinstallasjoner er for ubeskyttet og lette å ramme, advarer generalløytnant Robert Mood. – Jeg blir overrasket om de ikke blir angrepet av droner i fremtiden

Robert Mood

BEKYMRET: Generalløytnant Robert Mood mener Norge har et ansvar for å sikre energiforsyningen.

Foto: Lokman Ghorbani / NRK

Uttalelsen fra Mood kommer i kjølvannet av droneangrepet rettet mot saudiarabiske oljeanlegg.

Angrepet rammet nær halvparten av landets oljeproduksjon.

Smoke is seen following a fire at an Aramco factory in Abqaiq

Angrepene ble gjennomført med droner, og Houthi-bevegelsen i Jemen har tatt på seg ansvaret.

Foto: Videos Obtained By Reuters / Reuters

Mood har vært sjef for både FNs observatørstyrke i Syria og for FNs observatørkorps i Midtøsten. Han tror ikke Norge er rustet til å motstå et slik angrep.

Det er Norge ikke, både fordi det er vanskelig, og fordi vi ikke har sikret installasjonene våre mot denne typen angrep. Anleggene våre er veldig sårbare, og ligger i praksis ubeskyttet, sier Mood.

– Norges ansvar å sikre seg

Norge er i dag blant verdens største eksportører av gass. Generalløytnanten mener det vil være overraskende dersom ikke Norge også blir utsatt for et droneangrep en gang i fremtiden. Derfor mener han Norge må sikre seg bedre.

– England, Tyskland og EU er helt avhengige av energiforsyningen fra Norge og vil aldri akseptere at den forsvinner over natta. Det er Norges ansvar å sikre at energiforsyningen kan holde fram, sier Mood.

– Må tenke annerledes

I en rapport fra Forsvarets forskningsinstitutt i 2016 ble det slått fast at hele åtte norske olje- og gassinstallasjoner var svært dårlig sikret mot terror. Generalløytnanten etterlyser en plan fra forsvaret og politiet på hvordan vi kan beskytte norske anlegg.

Droneangrepet med ganske enkle våpen i Saudi-Arabia er trusler som krever at også Norge tenker annerledes, mener han.

– Vi sliter nok litt med å ta innover oss de nye truslene, og planlegge med at de scenariene er mer sannsynlige, enn at en russisk soldat setter foten over grensen i nord, sier Mood

AKTUELT NÅ