Hopp til innhold

– Eneste advarsel jeg har fått er at jeg solgte for få flaxlodd

Tippekommisjonær Kjell Sandberg er siktet for bedrageri mot Norsk Tipping. Han hevder Norsk Tipping visste om praksisen uten å gjøre noe.

Tippekommisjonær Kjell Sandberg har innrømmet bedrageri, og måtte sone i fengsel. Han hevder Norsk Tipping visste om praksisen uten å gjøre noe.

NETT-TV: Norsk Tipping visste om praksisen, sier Kjell Sandberg.

Sandberg eide av de største spillkioskene i landet, og satt varetektsfengslet to uker i sommer etter at politiet gjennomførte en razzia hos ham.

Han ble nylig sjekket ut av den såkalte kampfiksingssaken, men er suspendert av Norsk Tipping fordi han er siktet for bedrageri mot dem. Sammen med seks andre suspenderte kommisjonærer vil han nå gå til søksmål mot Norsk Tipping.

Tilbake i spillkiosken forteller han hvordan han hjalp spillere med å omgå maksgrensene til Norsk Tipping.

Flere av landets største tippekommisjonærer vil saksøke Norsk Tipping. Forrige uke mistet de retten til å drive tippekiosk, fordi de har latt folk gamble for langt høyere beløp enn det som er lov.

NETT-TV: Vil saksøke Norsk Tipping

– På hver av disse maskinene kan man spille for 5000 kroner. Da kan jeg spille for 15.000 på en kombinasjon her. Etterhvert som det har blitt endrede betingelser i spillmarkedet, har vi laget et system for at kundene skal slippe kjøre byen rundt, sier Sandberg til NRK.

Sandberg hadde penger stående hos andre kommisjonærer, og organiserte spill hos dem. Flere av dem har også fått sparken.

– Jeg tar det veldig tungt. Det er nær 100 års drift, det er voksne folk. Om jeg er årsaken til at Nav får 15-20 nye klienter... Det er tungt, sier Sandberg.

Les også: Norsk Tipping massesuspenderer kommisjonærer

– Norsk Tipping visste

Til tross for at Sandberg drev med kraftig overspilling, fikk han en tredje terminal fra Norsk Tipping.

I sommer tok det slutt da politiet gjennomførte en razzia og arresterte ham.

– Jeg visste at det var en omgåelse av kommisjonærkontrakten, men at det var så galt, da tror jeg ikke verken jeg eller de jeg har samarbeidet med hadde turt å ta i dette. Hadde vi fått en advarsel for åtte eller ni år siden, hadde vi lagt bort dette, sier han.

Sandberg avviser at han noen gang har fått advarsler fra Norsk Tipping.

– Nei. Den eneste advarselen jeg har fått, er at jeg selger for lite flaxlodd, sier han.

Sandberg anslår at praksisen har pågått anslagsvis to ganger i uka i ti år, og og enkelte ganger opptil fire ganger på en dag.

– Jeg er 100 prosent sikker på at Norsk Tipping har sittet og sett på i all de årene, og ikke gjort noe med det fordi de også må ha inntjening, sier han.

Hvordan begrunner du det?

– Med sunn fornuft. Dette har ikke vært kriminelt. Det har vært et samarbeid for kunder som ellers ville spilt i Asia, sier Sandberg.

– Vasker hendene

Han forteller at de rekrutterte andelsspillere da de utenlandske spillselskapene ble stadig større.

– Da jeg begynte her var det ingen restriksjoner overhodet. Det var trist å se kunder man hadde bearbeidet og rekruttert forsvinne rett over til Gibraltar og Malta. Jeg bruker å si at jeg lever av dette, og det gjør også Norsk Tipping. Så det må være en motivasjon for dem også, sier han.

Du visste at det ikke var lov, men likevel gjorde du det i mange år. Hvorfor?

– Det var for å drive en service overfor kundene, og jeg og de andre skjønte ikke at vi drev med noe som var så alvorlig, sier Sandberg.

Ved Norsk Tippings hovedkontor på Hamar tar de trusselen om søksmål med knusende ro.

Norsk Tipping ikke redd for søksmål

Sandberg er skuffet over måten Norsk Tipping reagerte på.

– Jeg synes de har vært en dårlig partner. Vi hadde uflaks og kom kanskje borti et råttent spill i sommer, og når ulykken først er ute har ikke dette noe med å stå last og brast. Her er det bare snakk om å få alt ansvar over på tredjemann og vaske hendene selv, sier han.

Les også: Norsk Tipping visste om regelbrudd – kalles hyklere

– Reglene er klare

Einar Busterud

Einar Busterud.

Foto: NRK

Direktør Einar Busterud i Norsk Tipping avviser påstandene fra kommisjonærene.

– Det er bare tullprat. Alle er ute etter gode unnskyldninger her, men dette vil jeg si er en dårlig en. Det er som å bli tatt i en trafikkontroll og si at det aldri har stått politi der før, sier han.

Sandberg har vært i samtaler med Norsk Tipping tidligere, og Busterud mener at regelbruddene er så grove at det var unødvendig med en advarsel.

– Overtredelsene er så grove, gjennomførte og bevisste at vi mener det ikke er noen grunn til det, sier han.

Regelbruddene ble dokumentert gjennom etterforskningen av den såkalte kampfiksingssaken.

– Vi har regler for at de skal holdes, og det vet kommisjonærene veldig godt. Reglene er så klare at dette ikke er mulig å vri seg unna, sier Busterud.

AKTUELT NÅ