Hopp til innhold

Norsk Tipping visste om regelbrudd – kalles hyklere

Norsk Tipping må ha vært klar over at det ble spilt over maksgrensene, mener advokaten til kommisjonæren som etterforskes. Norsk Tipping medgir at de visste om regelbrudd.

Almlid og Furuholmen

Innehaveren av den stengte tippekiosken i Oslo innrømmer å ha tillatt spill over maksgrensene. Norsk Tippings Torbjørn Almlid (t.v.) innrømmer at de kjente til 'irregulær utnyttelse av systemet'. Kommisjonærens advokat Morten Furuholmen (t.h.) kaller selskapet hyklerske.

Foto: NRK/NTB Scanpix

– Det er åpenbart at Norsk Tipping har skjønt hva slags praksis som har vært praktisert, sier kommisjonærens advokat, Morten Furuholmen, til NRK.

Klienten hans ble nylig sjekket ut av kampfiksingssaken, men er stadig under etterforskning for grov utroskap mot Norsk Tipping.

Det er tippeselskapet selv som har anmeldt kommisjonæren.

– Har vært ganske åpen praksis

Ragnvald Brekke

Politiadvokat Ragnvald Brekke bekrefter at de vil følge Furuholmens begjæring og se nærmere på Norsk Tippings rolle.

Foto: NRK

Kommisjonæren erkjenner å ha tilrettelagt for spill over grensen på 5000 kroner per kort, ved å samarbeide med andre kommisjonærer. Furuholmen mener denne praksisen må ha vært kjent.

– Etter min oppfatning opptrer Norsk Tipping med dobbeltmoral. Jeg opplever at de ikke tar ansvar. Ved å anmelde min klient forsøker de å få vekk oppmerksomheten fra en virksomhet de har både kjent til og tjent veldig gode penger på, sier Furuholmen.

Han begrunner sin påstand med at Norsk Tipping besitter svært gode måleverktøy og rutiner, og dermed ikke har kunnet unngå å få med seg virksomheten de nå har anmeldt kommisjonæren for.

NRK vet også at flere ansatte i Norsk Tipping har gitt uttrykk for at de var bekymret for ulovlig spill hos den aktuelle kommisjonæren.

– Det er ikke noe annet svar enn at de har visst. De ser hvor mye som har kommet inn, og da lyser det rødt. Det har det gjort i kanskje ti år, og det gjør dette til en ganske åpen praksis. Men min klient har aldri fått en klage eller henvendelse fra Norsk Tipping, sier han.

(Saken fortsetter under videoen)

I sommer måtte en tippekommisjonær fra Oslo sitte varetektsfengslet, mistenkt for kampfiksing. Nå er han sjekket ut av kampfiksingssaken på grunn av manglende bevis, samtidig som politiet har siktet to nye personer. Norsk Tipping må ha vært klar over at det ble spilt over maksgrensene, mener advokaten til kommisjonæren. Norsk Tipping bekrefter at de har hatt kommisjonæren under oppsikt.

SE VIDEO: Tippekommisjonæren er fortsatt siktet for mulig grovt bedrageri av Norsk Tipping, og politiet etterforsker at han har latt folk spille over maksgrensen og ha flere spillekort. Dette har likevel ikke noe med kampfiksingssaken å gjøre.

Kjente til irregulær utnytting

Administrerende direktør i Norsk Tipping, Torbjørn Almlid, innrømmer at de har vært klar over at kommisjonæren har utnyttet systemet.

– Ja, vi er kjent med samarbeidet mellom aktørene, og at de har utnyttet systemet på en irregulær måte, sier Almlid til NRK.

Likevel stoppet ikke Norsk Tipping virksomheten – tvert i mot utstyrte de kommisjonæren med en tredje spillterminal slik at omsetningen kunne økes ytterligere.

– Vi har ikke hatt tilstrekkelig grunnlag til å si opp kontrakten. Nå har vi fått ny informasjon gjennom politiet, og vi vil trekke en konklusjon når vi har samkjørt deres og vår egen informasjon, sier Almlid.

– Kan nok ta selvkritikk

Kommisjonæren er nå suspendert av Norsk Tipping.

– Dere ender opp med å suspendere kommisjonæren for spill over grensene, noe dere har vært klar over hele tiden. Hva er nytt?

– Politiet har jobbet med dette lenge, og gitt oss nødvendig informasjon om denne kommisjonæren.

Almlid avviser at de har latt være å ta affære fordi de har høye inntekter gjennom kommisjonæren, men medgir at de muligens kunne håndtert saken bedre.

– Vi kan nok utøve selvkritikk på at vi ikke har gjort noe tidligere, sier Almlid.

Politiet følger begjæringen

Advokat Morten Furuholmen leverte nylig en begjæring om politietterforskning av Norsk Tippings rolle.

– Norsk Tipping har anmeldt min klient, og påberoper seg dermed å være fornærmet og uvitende. Vi ber politiet etterprøve om dette er riktig, sier han.

Politiet bekrefter overfor NRK at de har mottatt begjæringen og sier de vil følge den opp.

– Vi vil undersøke om dette var et kjent fenomen for Norsk Tipping, og om kommisjonæren har fått noen varsler om eller aksept for å praktisere på denne måten, sier politiadvokat Ragnvald Brekke til NRK.

Må ha fått aksept for å slippe straff

Han forteller at de foreløpig ikke har noen indisier som tilsier at Norsk Tipping visste, men at de etterforsker som følge av Furuholmens begjæring.

Han er tydelig på at forholdet kan være straffbart selv om Norsk Tipping var klar over det som skjedde.

– For at det ikke skal være straffbart, må kommisjonæren ha fått tillatelse til å operere på siden av avtalen han har med Norsk Tipping, sier Brekke.

Han påpeker videre at det er normalt at politiet får slike begjæringer.

Fotball

  • United-manageren fyrte løs mot pressen: – En skam

    Manchester United-sjef Erik ten Hag langet ut mot journalistene da han stilte til pressekonferanse tirsdag.

    Nederlenderen ble spurt om han forstår kritikken som har kommet i etterkant av FA-cupsemifinalen mot Coventry der de rødkledde til slutt tok seg videre etter en dramatisk kamp.

    – Kommentarene er en skam, sa Ten Hag.

    – Fotball handler om resultater, og vi kom til finalen. Og vi fortjente det, ikke bare etter den kampen, men alle de andre kampene, sa Ten Hag.

    Manchester United ledet 3-0, men mistet hele overtaket i løpet av de siste 20 minuttene av ordinær tid. Coventry utlignet til 3-3, og senere traff de tverrliggeren og fikk et mål annullert etter en VAR-sjekk. På straffer vant United 4-2.

    Tidligere spiller Roy Keane var blant dem som var harde med klubben etter avansementet mot laget fra nivå to. Han kalte prestasjonen for «pinlig».

    – Det var en som spurte om det var pinlig. Nei, reaksjonen fra dere er pinlig, sa Ten Hag. (NTB)

    776131836
    Foto: GLYN KIRK / AFP
  • Eskås ikke blant hoveddommerne i fotball-EM

    Fotballdommer Espen Eskås og hans team er ikke blant de 18 utvalgte som skal fordele de 51 kampene i sommerens fotball-EM mellom seg.

    Eskås og hans kollega Jan Erik Engan er likevel tatt ut til å være fjerdedommer og assistentdommer-reserve, kommer det fram av listen til Det europeiske fotballforbundet (Uefa).

    Eskås er Norges høyest rangerte dommer. Han har det siste året fått flere oppdrag i mesterligaen og europaligaen, og i fjor sommer dømte han finalen i U21-EM. I sommer skal han dømme i OL.

    Disse dommerne er tatt ut til EM i Tyskland:

    Artur Soares Dias (Portugal), Jesús Gil Manzano (Spania), Marco Guida (Italia), Istvan Kovacs (Romania), Ivan Kruzliak (Slovakia), François Letexier (Frankrike), Danny Makkelie (Nederland), Szymon Marciniak (Polen), Halil Umut Meler (Tyrkia), Glenn Nyberg (Sverige), Michael Oliver (England), Daniele Orsato (Italia), Sandro Schärer (Sveits), Daniel Siebert (Tyskland), Anthony Taylor (England), Clément Turpin (Frankrike), Slavko Vinčić (Slovenia), Felix Zwayer (Tyskland).

    Også Facundo Tello fra Argentina skal dømme i EM. Det er en del av et samarbeid mellom Uefa og det søramerikanske fotballforbundet (Conmebol). (NTB)

    Espen Eskås dømmer Lyn mot Vålerenga på Ullevaal
    Foto: Terje Pedersen / NTB
  • Bellingham senket Barcelona i El Clásico på overtid

    Barcelona tok ledelsen to ganger i El Clásico, men det gikk mot 2-2 og status quo i gullkampen i La Liga inntil Jude Bellingham ga Real Madrid seieren.

    Det skjedde på overtid og på pasning fra Lucas Vázquez, som var involvert i alle de tre hjemmemålene på en dag da seriegullet i praksis ble sikret.

    Lucas Vázquez og Vinicius Junior samarbeidet om to utligningsmål tidligere i kampen, og Real Madrid økte med seieren sitt forsprang til serietoer Barcelona til hele elleve poeng når seks serierunder gjenstår. (NTB)

    Champions League - Quarter Final - Second Leg - Manchester City v Real Madrid
    Foto: Molly Darlington / Reuters
  • Glimt gikk på sesongens første poengtap

    Glimt fikk en drømmestart i toppkampen mot Molde da Nino Zugelj stanget inn 1–0 etter kun syv minutter.

    Men Molde kjempet seg tilbake i oppgjøret. Ti minutter ut i andre omgang rev Kristoffer Haugen seg fri på bakerste stang, og pirket et innlegg fra Kristian Eriksen over målstreken.

    Dermed gikk Bodø/Glimt på sitt første poengtap for sesongen, mens Molde unngikk å gå på sitt andre strake tap.

    De to deler tabelltoppen med Brann, alle på ti poeng. Men Glimt har en kamp mindre spilt enn rivalene.

    Bodø/Glimt-spillere feirer etter målskåring på Aspmyra 21. april
    Foto: Kåre Riibe Ramskjell / NRK
  • Perle da Liverpool slo tilbake med seier

    Liverpool reiste seg etter europaligaexiten og vant 3-1 borte mot Fulham i Premier League søndag. Klubben er fortsatt med i tittelracet.

    Liverpool-manager Jürgen Klopp overrasket og henviste både Mohamed Salah og Darwin Núñez til benkeplass til oppgjøret.

    Uten stjernespillerne fra start sørget Trent Alexander-Arnold, Ryan Gravenberch og Diogo Jota for tre viktige poeng i kampen om Premier League-tittelen.

    Seieren sender laget à poeng med Arsenal på tabelltopp. Manchester City har en kamp mindre spilt og går forbi begge om den vinnes. (NTB)

    Premier League - Leicester City v Liverpool
    Foto: CARL RECINE / Reuters
Salah
Molde-keeper Jacob Karlstrøm er skuffa over at han rota det til i eigen boks då MFK tapte mot Odd i kveldens eliteseriekamp.
Erling Haaland
Phil Foden