– Norges Bank bør ikke kutte rentene mer

Norges Bank ventes å kutte styringsrenta til historiens laveste nivå innen sommeren.
– Det er neppe lurt, mener sjeføkonom Øystein Dørum i DNB.

Øystein Dørum

Sjeføkonom Øystein Dørum i DNB spår i en ny analyse at det kraftige oljeprisfallet bremser norsk økonomi i årene som kommer.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

I en fersk halvårsrapport fra DNB spår landets største finanskonsern at Norges gullalder er over, og at oljeprisfallet bremser norsk økonomi i årene som kommer.

DNB venter at Norges Bank kutter renta nok en gang i juni. Da vil styringsrenta være 1,25 prosent, det laveste nivået i sentralbankens historie.

– Jeg tror ikke det er det lureste i dagens situasjon. Det bidrar mest til å fyre opp boligmarkedet, låneetterspørselen og byggeaktiviteten, sier Dørum.

Han sier at hverken hensynet til kronekursen eller inflasjonen er noe som gjør at norske renter trenger å bli lavere.

– Koster ingenting å låne

DNB spår at boligprisene i snitt vil ligge 2 prosent høyere i 2015 enn for 2014.

Likevel mener banken at dagens høye prisnivå ikke vil vare ved og at norske boligpriser vil ligge fire prosent lavere i desember enn ved inngangen til året, og ligge flatt de neste fire årene.

– Men dette er noe vi er veldig usikre på, fordi lånerentene etter skatt og prisstigning er null. De lave rentene kan bidra til å fyre opp boligmarkedet, i en situasjon der 96 prosent ventes å beholde jobbene sine, sier han.

DNB har i sine prognoser at arbeidsledigheten de neste fire årene vil ligge på et nivå noe over fire prosent.

Norges Bank: – Husholdningene låner mer

Norges Bank publiserte torsdag en fersk utlånsundersøkelse som viser at husholdningenes etterspørsel etter boliglån økte litt i fjerde kvartal i fjor, og ventes å øke noe i løpet av 1. kvartal 2015.

Tallene viser at bankenes marginer på utlån falt litt i løpet av fjerde kvartal, og ventes å falle mer i løpet av 1. kvartal.

Det betyr at det blir billigere for husholdningene å låne, og at de høye marginene som vi har sett, faller, sier sjeføkonom Steinar Juel i Nordea.

Nordea venter at styringsrenta settes ned med nye 0,25 prosentpoeng i mars.

Norges Bank sa i sin siste pengepolitiske rapport at det er 50 prosent sannsynlighet for nytt rentekutt allerede på marsmøtet.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger