Hopp til innhold

Spår lånerente på ett-tallet

Norske lånekunder kan bli tilbudt lånerenter på under to prosent, spår Swedbank Norge. Rentekrigen mellom bankene startet for alvor like etter nyttår, og vil fortsette med full styrke, mener ekspertene.

Bolighandel

1%: Bankene har fulgt hverandre etter at Danske Bank kom med det første rentekuttet to dager inn i det nye året. Swedbank spår nå at renten vil komme ned på ett-tallet.

Foto: Martin Kierstein

Både DNB og Danske Bank har kuttet i renten to ganger den siste uken, og flere andre banker har fulgt etter. Flere eksperter uttalte denne helgen til Dagens Næringsliv at de tror at boliglånsrenten kan falle videre ned mot to prosent i år.

Senior finansanalytiker i Swedbank, Bengt Kirkøen, går lenger og spår at vi dette året vil få se renter på ett-tallet.

– Ja! Svaret er ja, sier Kirkøen til NRK.

Hard konkurransen om de beste kundene

– Men ett-tallet får vi kun se dersom pengemarkedsrenten følger rentenivået til Norges Bank, og det tror jeg vil skje. Bankene vil da følge etter og redusere boliglånsrentene sine ytterligere, sier Kirkøen.

Bankene har fulgt hverandre etter at Danske Bank kom med det første rentekuttet to dager inn i det nye året. Styringsrenten fra Norges Bank og uvanlig lave renter i Europa har stor påvirkning, noe som kan føre til at renten her hjemme fortsetter å dale.

Finansrådgiver Bente Olafsen merker at konkurransen mellom bankene har hardnet.

– Konkurransen om de beste kundene er ganske stor, sier Olafsen.

Derfor tror også at Bengt Kirkøen at rentekrigen vil fortsette:

– At bankene legger seg på rundt to prosent er realistisk, men vi kan ikke utelukke at noen også går under to prosent.

Ikke alle får like lav rente

NRK har også snakket med sjeføkonom Erica Blomgren i SEB, som også tror på lånerente på rundt to prosent.

– Det kan komme signaler allerede på rentemøtet som er om få uker, sier Blomgren.

Finansrådgiver Bente Olafsen mener de at de rekordlave rentene er forbeholdt de få, og at langt i fra alle får nyte godt av rentenivået som bankene reklamerer med. Olafsen har allarede fått henvendelser fra folk som betaler langt høyere rente enn det som står i reklamene.

Informasjonsdirektør Erik Westerweld i DNB sier det er naturlig at kunder får ulik rente:

– Vi gjør individuelle kredittvurderinger av kundene våre, og da er det heller ikke så rart at det også blir individuelle priser i en del tilfeller. Folk har ulik inntekt og har forskjellig sikkerhet i boligen - og vi bor på ulike steder. Dette er viktige faktorer, men vi skal være konkurransedyktige for alle kunder, ikke bare de beste, sier Westerweld til NRK.

AKTUELT NÅ