– Norge vil få sitt Rosengård

Carl I. Hagen frykter at vi i Norge skal få tilstander som i Malmø-bydelen Rosengård, med voksende konflikter og opptøyer.

Carl I. Hagen

Carl I. Hagen frykter økt innvandrertetthet skal føre til opptøyer og konflikter.

Foto: Roald, Berit / Scanpix

– Hvis det ikke gjøres noe, er det det vi risikerer, sier Hagen til NRK.no.

I bydelen Rosengård, som den siste tiden har vært preget av en rekke skyteepisoder der en ukjent gjerningsmann har skutt mot tilsynelatende tilfeldige personer med innvandrerbakgrunn, har over 85 prosent av de 22.000 innbyggerne utenlandsk bakgrunn. Under 40 prosent av dem har jobb.

Det er dette Carl I. Hagen betegner som parallell-samfunn.

«Er bare et tidsspørsmål»

I sin nye bok «Klar tale» skriver Hagen blant annet om farene han mener høy innvandrertetthet fører med seg.

«For rundt omkring i verden har konflikter, ja, borgerkriger, utspring i etnisk tilhørighet, religion, stammer og ulike grupper som har en sterk form for fellesskap. (...) Vi er stort sett forskånet for konflikter mellom, og innad i, disse miljøene i Norge. Vi har hatt A- og B-gjengen, men det er vel også det. Men det betyr ikke at det ikke kan bli konflikter. Det vil det før eller senere bli. Det er bare et tidsspørsmål,» skriver Hagen.

Han karakteriserer situasjonen med den såkalte «nye lasermannen» i blant annet Rosengård-bydelen i Malmø, som «nifs og hårreisende».

– Det er helt forferdelig. Det kan synes som om etnisk bakgrunn gjør at folk blir tilfeldige ofre. Det handler trolig om én person, men vi kan få vårt Rosengård også i Norge, et sted der det er et parallelt samfunn med voksende konflikter og opptøyer, sier Hagen.

Han vil ikke lovregulere hvor innvandrere kan bosette seg for å hindre «ghettofisering», men understreker at han mener folk må bo der de får beskjed om, så lenge de ikke livnærer seg selv på eget arbeid.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Rosengård i Malmø

Vandaler har vært på ferde ved inngangen til Rosengård Centrum.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– Ille opptøyer

«Det er nok av konflikter der ute, og det skal ikke mye krutt til før innvandrerne her i landet tar konfliktene hit, antenner dem også her i landet,» skriver den tidligere Frp-formannen i boken sin.

– I fjor hadde vi skikkelig ille opptøyer her i forbindelse med demonstrasjonen mot Gaza-krigen. Store politibiler måtte rulle ned gatene, og Stortinget kunne man verken komme inn eller ut fra, sier Hagen.

– Vi er nødt til å føre en mye strammere innvandringspolitikk, konkluderer han.

Derfor mener Hagen at Norge må følge Danmarks eksempel på flere områder:

  • Innføre forbud mot ekteskap mellom fettere og kusiner.
  • Innføre pliktig bosetting i det landet der et ektepar har størst tilhørighet. Dersom for eksempel «en av pakistansk opprinnelse vil gifte seg med en kusine eller fetter fra Pakistan, og denne søker om å få bo i Norge, så er svaret nei. De to har samlet en større tilknytning til Pakistan enn Norge, og må derfor bo i Pakistan,» skriver Hagen.
  • Innføre 24-årsregel som sier at man ikke kan få familiegjenforening før begge ektefeller er fylt 24 år.

– Grov omsorgssvikt hvis ikke barna kan norsk

På ett område vil Hagen imidlertid ikke følge dansk politikk. Den danske regjeringen ønsker å innføre obligatorisk barnehage for innvandrerbarn som ikke snakker godt dansk. Et lignende tiltak vil ikke Hagen ha i Norge.

– Men det skal være en plikt for foreldre å lære barna norsk. Pisken er barnevernstjenesten. Det er å regne som grov omsorgssvikt dersom foreldrene ikke sørger for at barna kan skikkelig norsk, sier han.

Derfor vil han at språkkunnskapene skal testes ved 4-årskontrollen av barna, og foreldrene må da forklare hva de gjør for at barna skal lære norsk.

– Er det ikke bra nok, må vi pålegge foreldrene å gjøre endringer, ellers vil de ikke få kontantstøtte, sier Hagen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Carl I. Hagen lanserer boka «Klar tale»

Tidligere Frp-formann og nåværende ordførerkandidat Carl I. Hagen signerte sin nye bok da den ble lansert i dag.

Foto: Vilde Helljesen, NRK

Før «Klar tale» har Carl I. Hagen skrevet boken «Ærlig talt». Som titlene antyder, snakker - og skriver - Hagen rett fra levra.

– Jeg er frekk og freidig, som dere vet, sier han selv.

Hans klare tale i forhold til innvandrere har gjort at flere har stilt spørsmål ved om Hagen, som nå er Fremskrittspartiets ordførerkandidat, ikke vil få problemer med å være en samlende ordfører når han er såpass kritisk til en stor del av Oslos befolkning. Det avviser Hagen.

– Kong Haakon sa: «Jeg er også kommunistenes konge.» Jeg vil være også innvandrernes ordfører.

SISTE NYTT

Siste meldinger