– Vi vil gjøre som vi pleier

ROSENGÅRD (NRK) - Malmø-bydelen Rosengård er omtalt som et lovløst skrekkeksempel på hva som kan skje når et land «snikislamiseres». De som bor her bryr seg ikke om det.

Kasay Abbas i Rosengård i Malmø

Kasay Abbas bryr seg ikke om at Sverigedemokraterna er valgt inn i Riksdagen. – De er bare små mennesker som er redde for det ukjente, sier han.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Beboerne i den kjente innvandrerbydelen Rosengård i Malmø ofrer ikke Sverigedemokraternas innmarsj i Riksdagen mange tanker.

De er bare små mennesker som er redde for ukjente ting.

Kasay Abbas

– Vi kommer til å gjøre som vi pleier

– Jeg bryr meg ikke, sier Kasay Abbas (33).

Han er interessert i politikk og forteller hva han stemte ved valget, men Sverigedemokraterna (SD) blåser han i.

Rosengård i Malmø

Vandaler har vært på ferde ved inngangen til Rosengård Centrum.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Rosengård i Malmø

Rosengård består av betong, mur og blokker. Dagens politistasjon ligger på senteret, men det er planlagt en ny, stor stasjon.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Rosengård i Malmø

I alle retninger ut fra Rosengård Centrum er det blokker.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

– De har sine meninger, vi har våre. Og de er bare små mennesker som er redde for ukjente ting, mener Abbas.

NRK treffer ham og en kamerat ute i septembersolen på et lite torg blant blokkene inne i Rosengård. Kameraten er en av mange som ikke ønsker å snakke med NRK.

– Jeg tror ikke SD vil ha mye å si. Hva kan de gjøre her inne? Vi kommer til å gjøre som vi pleier, sier Abbas.

– Alle skylder på utlendingene

Abbas kom til Sverige fra Irak som 15-åring. I dag er han gift med en svensk jente. Han mener at historien om SD langt fra er unik.

– Dette er jo så typisk som det kan bli. Når folk i et land synes de har det vanskelig, skylder de på utlendingene, sier Abbas.

– Sånn er det over alt, og det er jo en idiotisk kjedereaksjon. Først kommer noen hit, og de blir foraktet. Så kommer det noen andre dit de kom fra, og de blir blir foraktet der. Og så kommer det noen andre til det stedet igjen, sier en ung kvinne NRK treffer inne i Rosengård.

– Burde de som for eksempel bor i Rosengård gjor noe annerledes for selv å hjelpe til med integreringen?

– Helt sikkert. Men hvis du kom til et fremmed land der du ikke kjente noen og ikke hadde jobb - ville du foretrukket å bo sammen med venner eller alene langt fra alt og alle?

– Alle kjører taxi og baker pizza

På torget er det både gamle og unge som enten sitter og snakker sammen eller leker. Ingen av samtalene foregår på svensk, og når NRK spør de på torget om de vil snakke, rister de på hodet eller spør om det er fra TV4.

– Alle sier at det er så viktig at innvandrere lærer seg å snakke svensk. Men tror du språket er det virkelige problemet? spør den unge kvinnen.

– Da jeg kom til Sverige lærte jeg svensk ganske raskt, for jeg hadde gått på skole før. Men jeg satt sammen med folk som ikke kunne bokstavene og ikke forstod tall. Det er det som er det virkelige problemet, mener hun.

– Og det er derfor det ikke er tull: Alle som jobber her kjører taxi eller baker pizza.

Et «skrekkeksempel» av en by

Malmø er Frp-leder Siv Jensens skrekkeksempel på hva som kan skje dersom Norge «snikislamiseres», som hun sa under partiets landsstyremøte i februar i fjor.

I bydelen Rosengård var ifølge Jensen svensk lov satt til side, sharia-lovene hadde tatt fullstendig over og politiet var tilbakeholdne med å rykke inn når noe skjedde.

– Jeg vet ikke hvor sant Fremskrittspartiets leder pleier å snakke, men i dette tilfellet tar hun 100 prosent feil, sa Malmø-ordfører Illmar Reepalu til NRK etter uttalelsen på Frps landsstyremøte.

Også bydelens politisjef Børje Aronsson mente Jensen tok feil, fortalte han til VG Nett.

Rosengård i Malmø

Høye hus preger bydelen.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Rosengård i Malmø

Rosengård Centrum skryter av å ha Sveriges største matforretning.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK
Kasay Abbas i Rosengård i Malmø

– Hva kan SD gjøre her inne? spør Kasay Abbas i Rosengård.

Foto: Sjur Ø. Knudsen / NRK

Grunnlaget Jensen brukte for sine uttalelser om Rosengård, var en rapport som forskere ved forsvarshøyskolen hadde satt sammen for den svenske regjeringen.
Rapporten, som har navnet «Hot mot demokrati og värdegrund – en lägesbild från Malmö» og som du kan lese her, ble slaktet av universitetsforskere etter at Jensens uttalelse også ble nyheter i Sverige.

En av grunnene til at rapporten ble kritisert var blant annet at den var basert på andrehånds kilder.

Folketomt og grelle farger

Når NRK svinger inn i hjertet av Rosengård, det store kjøpesenteret Rosengård Centrum, er det store hus nesten over alt, og tvers gjennom bydelen går den store motorveien Amiralsgatan mellom øst og vest i Malmø.

I hver sin ende av den store parkeringsplassen ligger det et gatekjøkken. Senteret er delt i to deler: Den ene delen skryter av å være Sveriges største matforretning, og her handler både medelssvensson og de med utenlandsk bakgrunn. Kjøpesenterdelen er nesten folketom, gangene og hallene er i grelle farger og nesten ingen av butikkene frister til besøk.

De få som er inne i kjøpesenteret sitter samlet og snakker sammen på kafeene. Alle har utenlandsk bakgrunn. Så langt består den varslede lovløsheten i Rosengård av straffbart nitriste butikker.

En liten smak av den skal likevel komme. Lenger inne i Rosengård, kanskje bare 500 meter fra politistasjonen på Rosengård Centrum, treffer NRK en gjeng unge voksne.

Leende først spør de om NRKs reporter virkelig er så dum i hodet at han har gått alene inn hit. Deretter blir det ubehagelig og truende, før NRK går vekk.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

SISTE NYTT

Siste nytt