NRK Meny
Normal

– Nå blir det vondt, vanskelig og ekstremt kostbart

HELSFYR (NRK): Det blir vanskelig å ta tak i klimaproblemene, men det må gjøres nå, sier WWF-leder Nina Jensen.

Nina Jensen

Knallhard rapport: Leder i WWF Norge Nina Jensen sier at ingen slipper unna miljøproblemene.

Foto: Kristine Hirsti / NRK

Lars Haltbrekken

leder av Norges Naturvernforbund Lars Haltbrekken er skuffet over regjeringens manglende handlekraft.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Rasmus Hansson

Rasmus Hansson i Miljøpartiet De Grønne sier at regjeringen ikke kutter et eneste gram i utslippene.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Janne Stene, leder for Bellonas klima- og energiarbeid

Janne Stene er leder for Bellonas klima- og energiarbeid. Hun etterlyster mer politisk handling.

Foto: Kristine Hirsti / NRK
Tine Sundtoft får FNs klimarapport

Miljøvernminister Tine Sundtoft fikk i dag FNs klimarapport.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det er en knallhard rapport, og den viser at det er ingen av oss som slipper unna. Det blir vondt, vanskelig og ekstremt kostbart, sier leder i World Wide Fund for Nature Norge (WWF) Nina Jensen.

I natt slapp FNs klimapanel den andre delrapporten om hvordan klimaendringer påvirker livene våre og miljøet.

Under fremleggelsen av den ferske klimarapporten hos Miljødirektoratet troppet miljøforkjemperne mannsterke opp, men de er langt fra overrasket over funnene som ble lagt frem. De er utålmodige etter politisk handling og skuffet over regjeringen så langt.

Nina Jensen i WWF sier at vi må handle umiddelbart.

– Rapporten viser at klimaendringer ikke er noe som kommer i fremtiden. Det skjer her og nå. Og vi må handle umiddelbart. Vi kan rett og slett ikke vente, sier Jensen.

I desember 2015 skal verdens ledere bli enige om en ny global klimaavtale.

– Hittil har ikke innsatsen stått i forhold til størrelsen på problemet, sier Jensen.

– Et halvt år med klimastillstand

Da klimapanelet kom med sin første delrapport i september hadde leder av Norges Naturvernforbund, Lars Haltbrekken, forhåpninger om en mer ambisiøs klimapolitikk fra de blåblå enn den avgåtte rødgrønne regjeringen. Nå er han skuffet.

– Ingen av løftene til Høyre-Frp-regjeringen om en skjerpet klimapolitikk er holdt. Vi har hatt et halvt år med klimastillstand.

Han mener vi ikke sett noe til den offensive klimapolitikken Høyre-Frp-regjeringen snakket om, eller en forsterkning av klimaforliket.

– Vi vet hva som må gjøres: Alt av kull og gass må bli liggende. Likevel starter regjeringen et kappløp i Barentshavet, sier Haltbrekken.

– Miljøvernminister Tine Sundtoft mener det er grunn til å fortsatt være optimist. Hva mener du?

– Da må de gi oss en grunn til å være optimistiske, sier Haltbrekken.

– Kutt, kutt, kutt

Stortingsrepresentant for Miljøpartiet De Grønne, Rasmus Hansson, mener ideelt sett at rapporten bør være tydeligere på hva som nå må skje.

– Det er ett svar på denne utfordringen, og det er å kutte utslipp, kutte utslipp og kutte utslipp, understreker Hansson.

Han mener verken denne eller den forrige regjeringen har foreslått å kutte et eneste gram.

– De satser mye mer på ny vei enn på tog, og avsindig mye mer på oljevirksomhet enn fornybar energi. Alle forslagene til hva som må gjøres, med prislapp, har foreligget i årevis.

– Alt fins, og så har vi enda en regjering som svarer i tåka om hva som skal gjøres. De skal kutte åtte millioner CO2 på seks år. Vi burde ha kuttet mellom 15 og 20 millioner tonn, sier Hansson.

Bellona: – Mye ord, lite handling

Leder for Bellonas klima- og energiarbeid, Janne Stene, mener at det er mye ord og lite handling fra regjeringen.

– Vi har fortsatt ikke sett de konkrete løsningene. Allerede i det reviderte statsbudsjettet i mai har de mulighet til å komme med tiltak.

– De behøver ikke vente på neste års budsjett. Når vi ser hvor mye det haster, forventer vi kraftig og tidlig handling fra regjeringen, sier Stene.

– Vi må ikke la pessimismen ta overhånd

Miljøvernminister Tine Sundtoft (H) fikk i dag overrakt klimarapporten fra forfatterne av rapporten. Hun beskrev rapporten som det mest komplette bildet som noen gang er vist av virkningene fra klimaendringene.

– Klimapolitikken må baseres på vitenskap. Denne rapporten har stor faglig tyngde, og viser hvilke konsekvenser for natur og samfunn som vi vil merke de neste tiårene, sier Sundtoft.

Sundtoft benyttet likevel anledningen til å advare mot å svartmale situasjonen.

– Folkens, vi må ikke la pessimismen ta overhånd. Det skaper kun handlingslammelse, og det er det ingen som trenger. Vi skal klare å tilpasse oss til en ny fremtid og vise at lavutslippssamfunnet er et godt samfunn å leve i, sier Sundtoft.

Denne filmen ble vist i forkant av mandagens presentasjon av FNs klimarapport. Produsert av: IPCC/Snöball

Denne filmen ble vist i forkant av mandagens presentasjon av FNs klimarapport. Produsert av: IPCC/Snöball

Hva har skjedd med temperaturen på kloden? Hvorfor har det skjedd? Og hva kan vi gjøre med det? Det er 137 år siden vi fikk de første globale temperaturmålingene. Fysiker Bjørn Samset holder festkveld for klimanerder og gir oss hele fortellingen om hvordan klimaet har endret seg, på 137 minutter. Med på festen er Selda Ekiz og Torkild Jemterud. De kommer til å lage bråk.