Hopp til innhold

– Mer innetid kan ha gitt rekordmange pollenallergikere

At barn har tilbragt mer tid innendørs, skjermet for pollen, kan paradoksalt nok være grunnen til at antallet pollenallergikere har skutt i været de siste årene, ifølge eksperter.

Barnehagebarn

Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet og professor Sverre Steinsvåg mener at en av årsakene til at stadig flere sliter med pollen nå, er at vi oppholder oss mer innendørs enn tidligere generasjoner.

Foto: STIAN LYSBERG SOLUM/ / SCANPIX

– Da jeg begynte å jobbe i barnehagen for 30 år siden var det knapt barn som hadde pollenplager. Nå er det mange som mer eller mindre sliter med pollen, sier Hanne Enoksen.

Hun er pedagogisk leder i Badebakken barnehage i Oslo, og får anerkjennende nikk fra seks år gamle Theo Tokvam Ramberg.

  • HAR DU TIPS ELLER INNSPILL OM DETTE TEMAET? Kontakt NRK

– Det er kjempedumt å ha pollenallergi. Jeg må snyte meg hele tiden, sier seksåringen.


Han er en av rundt én million nordmenn som går inn i våren med nysing, kløende øyne og slapphet, men det hjelper ikke nødvendigvis å holde seg inne – tvert i mot.

Ifølge eksperter kan nettopp mer innetid være en av grunnene til at det nå er rundt dobbelt så mange pollenallergikere i Norge enn det var på 1970-tallet.

– Det er én av de mulige årsakene til at det er blitt langt flere pollenallergiske her i landet, sier pollenanalytiker Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet.

– Immunforsvaret får ikke treningen det trenger

Ramfjord forteller at dagens barn og unge er mer utsatt for pollenallergi fordi de oppholder seg mer innendørs enn tidligere generasjoner. Dermed får ikke immunforsvaret treningen det trenger for å hanskes med bakterier og virus utendørs.

Bjørketrær i full blomst på Huk i Oslo

Bjørketrær i full blomst på Huk i Oslo. Pent i noens øyne, plagsomt i andres øyne og neser.

Foto: Andersen, Aleksander / NTB scanpix

– Det kan låte paradoksalt, men fordi barn og unge blir skjermet for eksponering for pollen, utvikler ikke kroppen sin egen motstandskraft. De blir mer sensitive og mindre robuste, sier Ramfjord.

Han nevner også at økt bruk av antibiotika og endring i bakteriefloraen i tarmene gjør forsvarsmekanismen dårligere.

Hallvard Ramfjord, pollenanalytiker

Hallvard Ramfjord i Astma- og Allergiforbundet mener dagens utvikling er paradoksal.

Foto: Kjartan Ovesen / NRK

Mangel D-vitamin

Ramfjord får støtte av overlege og professor Sverre Steinsvåg ved Sørlandet sykehus.

– Mange, og spesielt barn og unge, sitter foran en skjerm store deler av dagen. De eksponeres ikke for nok sollys. Da får de i seg for lite D-vitamin, som ser ut til å beskytte oss mot allergiutvikling. Dette gjør også at vi er mer utsatt for allergier nå.

Sverre Steinsvåg

Sverre Steinsvåg er overlege og professor ved Sørlandet sykehus.

Foto: Sander Heggheim / NRK

En undersøkelse fra begynnelsen av 1970-tallet viste at fire prosent av svenske rekrutter hadde pollenallergi. Dette tallet er rundt 25 prosent i dag.

– Vi utsettes for lite for bakterier og virus

Årsaken til at stadig flere lider av allergiske plager, finnes det ingen sikre svar på. Men man vet at mens mange bakterieinfeksjoner er utryddet i vår del av verden, har antall allergikere økt voldsomt.

– På grunn av vaksiner og mye bruk av antibiotika, går vi ikke gjennom tunge infeksjoner lenger. Vi utsettes generelt for lite for bakterier og virus. Og det ser ut til at mangel på trening bringer immunapparatet over i en allergisk retning, sier han.

Støvsuging

Daglig støvsuging bør bli en vane hvis du plages av pollenallergi, mener Astma- og Allergiforbundet.

Foto: colourbox.com

AKTUELT NÅ