NRK Meny
Normal

– Livsstilen vår gir oss pollenallergi

For hundre år siden kunne man telle allergiske nordmenn på en hånd. Nå er det en million pollenallergikere i landet. Flere spesialister er overbevist om at samfunnsutviklingen har skylden.

Barnehage

Barn som bor i byen møter færre bakterier og er derfor mer utsatt for allergi enn barn på landet.

Foto: Heiko Junge / NTB Scanpix

Bjørketrær i full blomst i Oslo

Bjørketrær i full blomst gir kraftig spredning av pollen.

Foto: Ingvild Baltzersen Sund / NRK

– Rundt år 1900 var kun noen promille i befolkningen som hadde allergi. Nå er det 40 prosent som har en eller annen type allergi, sier overlege Knut Øymar ved Stavanger universitetssjukehus.

Finværet fortsetter på Sør- og Østlandet, og det er kraftig spredning av bjørkepollen i disse områdene. Sesongen starter tidligere og tidligere for hvert år, og i år er det rekordtidlig kraftig spredning av bjørkepollen. Mye av grunnen til at allergien har fått fotfeste i det moderne Norge, henger sammen med en drastisk endring i livsstilen.

– En hovedteori er at immunforsvaret vårt er litt på lediggang. Vi har ikke så mye bakterier og infeksjoner å bryne oss på. Derfor reagerer immunforsvaret på andre ting som er naturlig i kroppen. Hvis vi har for lite bakterier i tarmen, blir immunforsvaret arbeidsledig og reagerer på andre ting i stedet, sier han.

Vil utrede hvorfor mange får allergi

Det eneste som er høyere spredning enn det er nå, er «ekstrem spredning», og det oppleves sjeldent. Norges astma- og allergiforbund advarer mot tidligere pollensesong enn normalt, og har bedt myndighetene finne ut hvorfor så mange reagerer på noe som egentlig er helt ufarlig.

– Når omtrent 1 million mennesker reagerer på noe som egentlig er helt ufarlig, så må vi begynne å se på grunnen til at dette skjer med så mange. Vi må se på de tingene vi omgir oss med, som kjemikalier i produkter, avgassinger i bygninger, luftforurensning og slike ting, sa Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Norges astma- og allergiforbund til NRK i går.

Barn snyter nesa

Pollensesongen er ubehagelig for en million nordmenn.

Foto: Illustrasjonsfoto: Colourbox.com

Mer allergi blant byfolk

I tillegg viser forskning at de som bor på landet har en høyere toleranse for pollen enn de som bor i byen. Bønder får sjeldnere allergi enn byfolk.

– Flere studier har påvist at det å vokse opp på gård beskytter mot allergiutvikling. En grunn er at de får mer kontakt med snille bakterier og en god tarmflora som beskytter mot allergi og andre kroniske sykdommer, sier Øymar.

Lassa i Stavanger

Barn som bor i byen får et dårligere immunforsvar enn barn på landet.

Foto: Google maps

Forskning har også vist at foreldrene som slikker smokken til barna sine, i stedet for å koke den ren, motvirker allergi hos barna sine.

– Det var en morsom og veldig god studie i høst. Hvis foreldrene slikker smokken i stedet for å koke den, får ungene bedre tarmflora, bedre immunforsvar og mindre allergi, sier han.

Også andre hjelpemidler enn medisin

For at pollenmedisinen skal ha best mulig effekt må den tar før pollenspredningen er på sitt verste og stadig flere nordmenn kjøper medisin mot pollenallergi tidlig på året. I den andre uken i mars ble det solgt 3,5 millioner døgndoser på landsbasis.

Det er også mye man kan gjøre i tillegg til å ta medisiner.

– De som har allergi bør holde seg unna den verste pollenmengden ved å være forsiktig med kraftig fysisk aktivitet utendørs de dagene det er mest pollen, ikke henge klærne ut til tørk, lukke vinduene, bruke filter i bilen osv. Det kan hjelpe. Det finnes også et nytt nesefilter som kan ha en beskyttende effekt hos noen, sier Øymar.

Forskning.no skrev at en dansk forsker har utviklet et nesefilter som skal fange opp pollenpartiklene før de treffer slimhinnen.

Allergien dabber av

Uavhengig av om medisiner, nesefilter og forholdsregler fungerer eller ei går allergien over med tiden.

– Hos de aller fleste avtar mengden allergi i voksen alder. Det dabber heldigvis av, men det kan ta tid for mange. Man kan være plaget i flere tiår. For dem som er aller mest plaget kan man også få allergivaksine så man slipper medisiner og symptomer, sier han.

Gressklipper

Dette er sommerens verste gjøremål for gressallergikerne

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX